SON DAKİKA
SON DAKİKA


Salgında bayram
31.07.2020

Merhabalar, bugün bayram... İsminde neşe, şenlik, birlik, beraberlik, heyecan, eğlence ve kayıpları olanlar için belki biraz da hüzün saklı olan bayram. Uzun zamandır görüşmeyen insanların birbirini gördüğü, büyüklerin daha çok hatırlandığı, küçüklerin mutlu edildiği, birlikteliklerin tadına varıldığı, memleket özlemlerinin son bulduğu bayramların herkes için farklı anlamları var. Yüklenen anlam ne olursa olsun tüm bayramlardaki ortak nokta sanırım birlikte olmak ve sevdiklerimizle vakit geçirmek. Paylaşılmayan, görüşülmeyen, bir arada olunmayan bayramlarda aynı lezzeti alamadığımızı, Covid-19 salgını nedeniyle sokağa çıkma yasağının uygulandığı bir önceki bayramda gördük.

Şimdi salgın süreci içinde, bizler için kıymetli bir bayram daha yaşıyoruz. Duygularımız yoğun ve programlarımız var fakat bir kez daha salgının henüz bitmediğini hatırlatmak istiyorum. Salgın bitmedi, Covid-19’un bulaştırıcılığında bir değişiklik olmadı ve hastalığın seyrinde anlamlı bir farklılık yani halk arasında hep söylenen şiddetinde azalma da söz konusu değil. İlk gün nasılsa, şimdi de öyle. Bu nedenle önlem almak, uygulamak, bu önlemlere uymayanları da uyarmak zorundayız. Eğer bunları yapmazsak hasta sayısında artış olacağı artık çok açık. Tabii ki her il için risk oranı aynı değil ama tek bir vaka ile başlayan ve tek bir vaka birkaç ay içinde dünyaya yayılan salgının ne kadar çabuk geniş kitlelere ulaşabildiğine de hep birlikte şahit olduk. Covid-19’a bağlı hastalık tablosu nedeniyle kaybettiğimiz meslektaşlarımız, sağlık personellerimiz ve hastalarımız, geçen bayram aramızdaydı. Tabii ki pek çok nedene bağlı başka kayıplar da oldu ama en azından bizler elimizden geleni yapalım, korunmaya ve korumaya çalışalım, sonrasını takdire bırakalım. Her şeyi kontrol etmemiz elbette mümkün değil fakat bilimsel olarak net olan korunma yöntemleri ile tedbiri elden bırakmayalım.

Bayramlaşma nedeniyle bir araya gelindiğinde fiziksel temastan kaçınalım, sosyal mesafemizi koruyalım. Maske zaten olmazsa olmazımız. Sarılma, öpüşme ya da el öpme, tokalaşma gibi aktivitelerin bulaşmaya neden olabileceğini, maskenin sosyal mesafe ile birlikte koruyucu olduğunu unutmayalım. Kalabalık yerlerden, eğer sosyal mesafeyi koruyamıyorsak mutlaka uzaklaşalım veya ayrılalım. Bu süreçte neleri yapmamız ve neleri yapmamanız gerektiğini eksikler de olsa artık biliyoruz. Bu söylediğimiz önlemleri uygulamayan ya da tüm bunlara dikkat etmeyenleri de lütfen uyaralım. Etrafınızdaki insanların “benim şikayetim yok, bende hastalık yok, bize bir şey olmaz, hastalık artık ağır seyretmiyor, o kadar çabuk bulaşmaz” gibi gerçek dışı söylemlerine itibar etmeyelim. Bayramda dikkat edilmesi gereken bir diğer konu da izolasyon, yani karantina önerdiklerimiz. Bayram olması karantinanın bittiği anlamına gelmiyor. Karantina süresi, hem sizde hastalık oluşabileceği hem de şikayetiniz olmasa bile hastalığı bulaştırabileceğiniz süre demek aslında. Eğer size karantina önerildiyse mutlaka önerileri dikkate alın ve uygulayın. Kalabalık ortamlara girmeyin, maske mutlaka kullanın ve sosyal mesafeye dikkat edin.

İnsan ilişkilerinin her zamankinden daha sıkı olduğu bayram günleri bu salgın sürecinde bir nevi sınav da olacak bizler için. Bu sınavın sonucunu da bayram sonrasındaki hasta sayılarımız ile anlayacağız. Ülkemizdeki total vaka sayıları yerine bulunduğumuz ildeki hasta sayısının daha anlamlı olduğunu, salgının bittiğini düşünen ve hasta sayısının azalmış olduğu ülkelerde yeniden artışlar görülebildiğini tekrar hatırlatmak istiyorum. Sağlık ve huzur dolu nice bayramlar dileğiyle…Sağlıcakla kalın...

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap