SON DAKİKA
SON DAKİKA


Seyir kişiye özgü
18.01.2022

Merhabalar. Salgın, günlük 60 bin üzerinde yeni vaka tespitiyle hız kesmeden devam ediyor. Daha önce riskli grup olarak belirlenmiş Covid19 aşısını olmayanların, kalabalık ortamlarda bulunması gerektiğinde yaptırmalarının zorunlu olduğu PCR testlerinin bilim kurulu kararı ile kaldırılması, bir süre sonra vaka sayısında azalma şeklinde tablolara yansıyacaktır fakat lütfen bu sizi yanıltmasın. Hatta bunu, sayının azalması olarak algılamak yerine, “bireysel tedbirlerin arttırılması gerek” olarak algılamak daha doğru olur çünkü bundan sonra etrafımızda aşısını yaptırmadığı için virüs taşıma ihtimali olan ve dolayısıyla da bulaştırma olasılığı bulunan kişiler olacak. Toplu taşıma araçları, konser, sinema, tiyatro gibi etkinlikler, okullar, öğrenci servisleri artık daha dikkatli olunması gereken yerler.

Aslında PCR zorunluluğu, aşı olmayanlar için bir olma nedeniydi de aynı zamanda. Aşımın hatırlatma dozunu yaptırdığım sırada aşı uygulama alanındaki hemşire hanıma aşıya talepteki gözlemini sorduğumda “PCR testi vermekten bunalan ve maçlara gidebilmek için yaptırdığını söyleyenler arttı doktor hanım” şeklinde bir yorumla karşılaşmıştım. Bundan sonra ne yapacağız? Çok daha dikkatli ve temkinli olacağız. Artık özellikle kalabalık alanlarda, ulaşım araçlarında, konser, sinema, tiyatro gibi etkinliklerde etrafımızda, hasta olma ihtimali olanların sayısının artmış olduğunu bileceğiz. 

PCR testleri her zaman hasta tespiti yapabiliyor muydu, tabii ki hayır. Yani hasta olsa bile testi negatif olan kişiler olabileceğini salgının başından beri söylüyoruz. Bu nedenle yalancı güvenlik hissi oluşmaması adına olumlu geri dönüşümlere de neden olabilir, bunu da yaşayıp göreceğiz. Artan vaka sayılarına rağmen aynı oranda artmayan kişisel dikkat ve tedbir nedenini sorgularken aldığım cevaplar aşağı yukarı aynı olduğu için, bu konuda da bir kaç hatırlatma yapmanın faydalı olduğunu düşünüyorum.

Omicron varyantı diğer varyantlara göre çok daha kolay bulaşıyor, bunu duymayan kalmadı. Şu anda dünyada milyonlarca insan bu varyanttan daha önce diğer varyantlarla hastalığı ya farkında olarak ya da olmayarak geçirdi, yine milyonlarca insan da aşı olarak ya da aşı olmadan bireysel tedbirlerle korundu. Yani şu anda Omicron’la karşılaşan kitlenin büyük çoğunluğu ya daha önce geçirenler ya da aşıya rağmen hasta olanlar, kısacası vücudunda virüsü daha öncesinde tanıyan hücreleri bulunanlar. Dolayısıyla Omicron için “hafif geçirilen bir varyant” demek çok da doğru değil, bunu diyebilmek için sadece hiç hastalığı geçirmemiş ve hiç aşı olmamış kişilerdeki seyrini değerlendirmek gerek. Hadi “hafif geçirilen” diye kabul edelim, peki sizlerin bu varyant ile enfekte olacağınızın garantisi var mı? Daha ağır seyir gösteren başka bir varyant ile de enfekte olabilirsiniz. Ya da hafif geçiriliyor bile olsa bunun sizde de “hafif” seyir göstereceğinden emin misiniz? Bizim hala takip ettiğimiz ağır seyreden vakalarımız, yoğun bakım ihtiyacı gelişen hastalarımız ve kaybettiğimiz canlarımız var. Bir de uzamış Covid durumu var, o da ayrı bir yazı konusu olabilir.

Unutmamak lazım ki, hastalıkların seyri kişiye özgüdür ve her zaman genellemelerin içerisindeki grupta olmayabilirsiniz.

Maske, mesafe, hijyen ve aşılarla korunmaya devam!

Sağlıcakla kalın.

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap