SON DAKİKA
SON DAKİKA


Şimdi Sınav Zamanı
8.03.2022

Merhabalar.  Her ne kadar salgında yeni bir dönem başlamış, kısıtlamalar düzenlenerek pek çoğu kaldırılmış ve hasta sayıları azalmış olsa da, hâlâ servislerimizde ve yoğun bakım ünitelerimizde takip ettiğimiz Covid19 ile enfekte hastalarımız var ve bizler hâlâ yoğun şekilde çalışıyoruz. Ülkemizi de etkisi altına alan bulaştırıcılığı yüksek Omicron varyantı ile bugüne kadar bir şekilde korunanlar enfekte olduğu gibi, ikinci, hatta üçüncü kez hasta olanları da gördük. Başlangıçta virüsle karşılaşmayanlar çoğunlukta iken, zaman geçtikçe karşılaşanlar arttı ve hastalığı geçirmeyenler azınlık oldu. Bunların bir kısmı da muhtemelen farkında olmadan, şikayet oluşmadan geçirdi. Bu salgın bize bulaşıcı hastalıkların neler yapabileceğini, nelere sebep olabileceğini, nasıl bedeller ödetebileceğini açık bir şekilde gösterdi ve öğretti. Daha önce de tüm dünya ülkelerini etkileyen salgınlarla karşılaşmıştık fakat hiç biri etkilediği kişi sayısı, etkileme süresi ve sebep oldukları açısından bu kadar travmatik olmamıştı.

Elbette tarihte yaşanmış çok daha travmatik salgınlar var, belki de tarih kitaplarında bile yer almayan kim bilir ne salgınlar yaşandı fakat bizim gördüklerimiz içinde en çarpıcı olanı “şimdilik” içinden geçtiğimiz bu salgın süreciydi. İlk olarak ülkemize gelecek mi kaygısı yaşadık, geldi, ilk vakaların açıklanma anlarını heyecanla takip ettik. Önce başka şehirlerdeydi, sonra bulunduğumuz şehirlere ulaştı. Günlerce evlerimizden çıkmadık, zorunlu olmadıkça kimse ile görüşmedik. Okullar yüz yüze eğitime ara verdi, okula yeni başlayanlar birbirlerini sadece bilgisayar ekranlarından gördü. İyi arkadaş olduklarını, çok iyi anlaştıklarını söyleyenlerin tek temas şekli ekranlar oldu. Aylarca maske, mesafe, temizlik önemli dedik, hala diyoruz, kimileri dikkate aldı, hatta eve giren malzemeleri çamaşır suyu ile yıkayacak kadar abarttı, kimileri ellerini bile zor yıkadı. Kısıtlamalar, sokağa çıkma yasakları, hes kodu uygulamaları ile takip, mesafeli restoran masa düzenleri, seyahatler öncesinde pcr istemleri derken iki yılı tamamladık ve bu zamanlara ulaştık. Bizler ulaşabildik çok şükür ama ulaşamayanlar, Covid nedeniyle hayatını kaybedenler de oldu ve olmaya devam ediyor. Salgında bugün geldiğimiz noktada, kısıtlamaların büyük ölçüde kaldırılması ve yeni düzenlemeler ile geçen bu iki yılda, salgında ve salgına rağmen yaşamayı öğrenmiş olduğumuzu kabul ederek, hepimizin ne kadar öğrendiğini görme zamanı geldi, çattı. Tabiri caizse; dersimizi aldık, şimdi sınav zamanı. Başarılı olmak dileğiyle. Sağlıcakla kalın.

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap