SON DAKİKA
SON DAKİKA


Tek gündem, Covid-19
30.03.2020

Merhabalar,

Günlerdir tek gündemimiz var, Corona virüs yani Covid-19. Sağlık çalışanı olarak bizler her yerde, sizler evde, televizyon programlarında Covid-19’un adını sık duyuyorsunuz. Bilen-bilmeyen herkesin bir fikri ve önerisi olduğu için, aynı zamanda kafa karışıklığı da oluşuyor. Uyarılar ve dikkat edilmesi gerekenler konusunda iyi seçim yapmak bu noktada gerçekten çok önemli.

Bu süreçte toplumda iki farklı uçta yaklaşım görüyorum. Bir uçta her türlü uyarımıza, nelere dikkat edilmesi gerektiği konusunda bilgilendirmemize rağmen dikkate almayıp kendi bildiğini okuyanlar, diğer uçta hassasiyetini kaygının da ötesinde panik hali ile yaşayarak devam ettirmeye çalışanlar. Her iki uçtaki durumun da normal olmadığını ifade etmek istiyorum. Evet, şu anda tüm dünyayı etkileyen, sosyal yaşantımıza sınırlama getiren, alışık olduğumuzun dışında bir durum söz konusu fakat bunu görmezden gelmek kadar, bulaşmayı arttıracak şekilde davranışlar sergileyerek panik oluşturmak da doğru bir yaklaşım değil. Bizler; evlerinizden mümkün olduğu kadar çıkmayın, mecbur kaldığınızda aranızda 1 metreden daha fazla mesafe kalacak şekilde iletişim kurun, ellerinizi sık sık yıkayın derken hâlâ bulaş olasılığının yüksek olduğu kalabalık alanlarda insanların bulunduğunu, hastanelere ertelenebilecek şikayetlerle gelindiğini görüyoruz. Tabi ki acil ve önemli şikayetlerle hastanelere gelinsin ama oluşan panik halinin yol açtığı şikayetlerle gelmenin, bulaş olasılığını arttırdığını hatırlatalım. Sağlık Bakanlığı’nın Corona virüs ile ilgili 184 numaralı danışma hattı size bu konuda yardımcı olacak, gereksiz ve bulaş olasılığını arttırıcı hastane başvurularınızı azaltacaktır. Ateş ve öksürük gibi solunum yolu şikayetleriniz varsa maskenizi takarak en yakın Covid-19 polikliniğine değerlendirilmek üzere gitmenizde fayda var elbette.

Her fırsatta sizlere “evinizde kalın” diyoruz çünkü vaka sayısı her geçen gün artıyor. Evde kalmayı, sevdikleriyle evde görüşme olarak algılayanlar da var. Bu süreçte misafir kabul etmeyin ve en yakınlarınıza bile gitmeyin, iletişim için görüntülü telefon görüşmelerinden ve sosyal ağlardan yararlanın.

Vaka yani hasta kişi sayısının artması, bulaştıracak kişi sayısının da artması demek. Bu da; temas ettiğimiz her kişinin potansiyel hasta olma ve bize bulaştırma olasılığının bulunması anlamına geliyor. Bir de hiç bir şikayeti olmadan geçiren ya da hastalığın kuluçka döneminde olanları ve bu süreçte bulaştıranları düşünürsek, izolasyonun ve güvenli mesafede bulunmanın ne kadar önemli olduğunu anlayabiliriz. Yaşa bakmaksızın evinizde kalın, mümkün olduğunca dışarı çıkmayın uyarılarımıza, genç yaştakilerin hassasiyetlerinin daha az olduğu aşikâr. Oysa hastalığın her yaştakileri etkilediğini tüm dünya ülkelerindeki seyrinden öğrendik. Hem genç yaştakileri de etkileyebilir, hem de genç yaştakiler evde kalan ve daha fazla risk grubunda bulunan ileri yaştakilere virüsü taşıyabilir. Yani özellikle “bana bir şey olmaz” diyerek hareket edenlerin, etraflarındaki herkesin de sorumluluğunu taşıdıklarını unutmamaları gerekir. Ayrıca “Evde nasıl vakit geçer ki, çok sıkıldım” demeden önce, hastanede izolasyon odalarında vakit geçirmenin daha zor olabileceğini hatırlatmak istiyorum.

Sağlık çalışanı olarak bizler kimi zaman oturmaya, yemeğe, uyumaya vakit bulamazken, yoğun ve yorgun ama istekli, elimizden geldiğince, var gücümüzle çalışırken, yardımcı olduğumuz her canın bize güç verdiğini ve bu süreçte sizlerin bizlere en büyük desteği uyarılarımızı dikkate alarak yapacağınızı lütfen unutmayın.

Sağlıcakla kalın..

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap