SON DAKİKA
SON DAKİKA


Uyarmak şart!
27.07.2020

Merhabalar,

Bir süredir dünyayı etkisi altına alan salgınla mücadele ediyoruz. Artık koronavirüsü duymayan, nasıl korunması gerektiğini bilmeyen kalmadı. Bilinenlerin tüm bildiklerinin bir kısmının doğru olmadığını kabul etsek de, maske, sosyal mesafe ve el hijyeni üçlüsünü duymayan, bilmeyen yoktur sanırım. Tabi bilmek yeter mi? Elbette yetmez, bilmek değil uygulayabilmek gerekir ki sahip olduğumuz bilgi bir işe yarasın. Bilginin amacı da bu değil midir zaten? Bildiğini uygulamadıktan  ve bu bilgiden fayda sağlamadıktan sonra bilmek ne işe yarar?

Son dönemde, nasıl korunması gerektiğini bilen fakat uygulamayan bir hasta grubu ile karşılaşmaya başladık. Tüm televizyon kanallarında, gazetelerde, dergilerde virüs bu kadar anlatılmasına ve korunmanın herkes tarafından eksikleriyle de olsa bilinmesine rağmen hâlâ Covid pozitif yani koronavirüs enfeksiyonu geçiren bir vaka ile temas edenleri sorguladığımızda, hatalı davranıldığını görüyoruz. Maskesiz ve sosyal mesafeyi korumadan bir masa etrafında sohbet etme ve oturma, aynı araç içinde bulunma, çalışma arasındaki molada karşılıklı sigara içme, sarılma ya da yine maskesiz ve sosyal mesafeyi korumadan kına gecesi, düğün ve cenazeye katılma gibi bu zamanda yapılmaması gerekenleri yapanlar olduğunu öğreniyoruz. Hatta ne yapmamaları gerektiğini o kadar iyi biliyorlar ki sıklıkla ilk cümle, bu yapılmaması gereken ancak yapılan aktivitenin ifadesi oluyor. Yani hasta olan kişi ile temas eden telaşla muayene için geldiğinde öncelikle “biz bir arada maskesiz oturduk, molada maskesiz konuştuk, birlikte sigara içtik, dün akşam onlarda kaldım, birlikte pikniğe gittik, aynı araçta maskesizdik” gibi bulaşmanın olma olasılığı yüksek aktiviteleri sıralıyor. Aylardır şunlara dikkat edelim, bunları yapmayalım dememize rağmen ve bunlarla da bulaşma olabileceğini bildiği halde insan neden bunları uygulamaz? Anlamak gerçekten çok zor.

Tabii ki korunmak için gösterdiğimiz tüm çabaya rağmen dalgınlık, ufak bir dikkatsizlik ya da biz dikkatli davransak da karşımızdaki kişinin maske kullanmaması gibi cehalet ve sorumsuzluk içeren davranışı nedeniyle, hepimiz düşük bir olasılıkla da olsa enfekte olma riski taşıyoruz ama en azından yapılabileceklerle tedbir almak bu olasılığı azaltacak.

Bizler korunmak için maske kullansak da, hasta olan ve hasta olduğunun farkında olmayan kişi maske kullanmıyorsa bize bulaşma ihtimali var. Yani bireysel tedbir alsak da, sorumsuz davranış sergileyenler yüzünden enfekte olma riski taşıyoruz. Bu nedenle artık, maske kullanmayan, sosyal mesafeye dikkat etmeyen, gerektiğinde ellerini yıkamayan veya dezenfekte etmeyenleri uyaralım. Bunu ısrarla ifade ediyorum çünkü kimsenin kimseyi sorumsuz davranışı nedeniyle riske atmaya hakkı yok. Şunu da belirtmek istiyorum ki, toplum içinde ya da kalabalıkta maskesiz dolaşan birini görünce kimse cesur, hastalıktan korkmayan ya da kendine güvenen birisi olduğunuzu düşünmüyor, sorumsuz, bilgi düzeyi yetersiz, eğitilemez ve uyumsuz olduğunuz kanısına varılıyor.

Ülke genelindeki total vaka sayılarından ziyade yaşadığınız şehirdeki vaka sayılarının daha anlamlı ve önemli olduğunu tekrar hatırlatırken, her tedbirsiz davranışın sevdiklerinizi kaybetme olasılığı taşıdığını ifade etmek istiyorum.

Güzel günlere ulaşmak dileğiyle.

Sağlıcakla kalın.

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap