SON DAKİKA
SON DAKİKA


Uzamış Covid
22.03.2022

Merhabalar.

Omicron varyantı sayesinde, Covid19 ile yolları kesişmeyen neredeyse kalmadı. “Ben geçirmedim” diyenlerin bir kısmı da muhtemelen asemptomatik dediğimiz semptomsuz yani herhangi bir şikayet oluşmadan ve farkında olmadan geçirdi. Elbetteki bir grup insan da virüsle hiç karşılaşmadı, etkili bir şekilde korundu.

Son dönemde, Covid19’a bağlı hastalık hafif geçirilmiş olsa bile devam eden şikayetleri olanları görmeye başladık. Kendiniz bizzat yaşayarak deneyimlenmiş veya ailenizden birisinin ya da etrafınızdaki insanların söylemlerinden; hastalıktan sonra devam eden eklem ağrıları olduğunu, halsizliğin düzelmediğini, koku ve tat kaybının uzun süre geri gelmediğini, öksürük şikayetinin bir süre daha devam ettiğini, hastalık sonrası fazla efor gerekmeyen durumlarda bile nefes darlığı ortaya çıktığını, dönem dönem mide-bağırsak problemleri yaşandığını, baş ağrısı sıklığının arttığını, odaklanmada zorluk çekildiğini duymuşsunuzdur.

Covid19 tanısı alan hastaların %10 ila %20’sinde, hastalığı ağır ya da hafif geçirmelerinden bağımsız olarak, şikayetlerin 1 aydan daha uzun süre devam ettiği gözlemlenmiş ve bu tablo “Uzamış Covid” olarak tanımlanmıştır.

En sık görülen Uzamış Covid belirtileri; nefes darlığı, öksürük, halsizlik, yorgunluk, eklem ağrısı, kas ağrısı, baş ağrısı, koku ve tat kaybı, baş dönmesi, mide-bağırsak sorunları, uyku düzeni bozukluğu ve odaklanamamadır. Kas-islelet sistemi, akciğerler, beyin, kalp-damar sistemi, mide-bağırsak sistemi, böbrekler, kan hücreleri, kısacası her sistem etkilenebilir.

Yani sizler de farkında olarak ya da farkında olmadan Covid19 ile enfekte olduysanız, sonrasında 1 aydan daha uzun süre devam eden bu gibi şikayetlere sahipseniz ve başka bir neden bulunamadı ise, muhtemelen virüsün uzun dönem etkilerine maruz kalıyorsunuz.

Burada “başka bir neden bulunmadı ise” kısmına dikkat çekmek istiyorum. Çünkü salgın sürecinde olsak da diğer pek çok hastalık, her dönemde olduğu gibi oluşmaya devam ediyor. Uzun süre devam eden öksürüğünüz akciğerdeki başka bir sorundan, halsizliğiniz tiroid bozukluğundan kanserlere kadar farklı nedenlerden, göğüs ağrınız kalp kaynaklı ciddi ve aciliyet gerektiren bir sebepten de olabilir. Uzun dönem devam eden şikayetlerinizi Covid19’a bağlamadan önce bir hekim kontrolü ve muayenesinden geçmek önemli.

Erişkinler gibi çocuklarda da Covid19’un uzamış etkilerini görmek mümkün.

Uzamış Covid’in nedeni henüz tam olarak bilinmese de, virüse karşı harekete geçmiş olan bağışıklık sisteminin uyarılmaya devam etmesi ve bu gereğinden fazla uyarılmış bağışıklık sisteminin de farklı vücut sistemlerini etkilemesine bağlı olduğu düşünülüyor.

Uzamış Covid’in tedavi ve takibini, oluşan şikayetlere ve etkilediği sisteme göre yapıyoruz. Bu nedenle enfeksiyon sonrasında 1 aydan daha uzun devam eden herhangi bir şikayetiniz var ise, lütfen o şikayetiniz ile ilgili branşa muayenenizi olun, ihmal etmeyin.

Sağlıcakla kalın.

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap