SON DAKİKA
SON DAKİKA


Medeniyet sizsiniz!
23.08.2019

Son yıllarda şehirlerin artan trafik yoğunluğu ve iş temposu karşısında insanlar günlük hayatlarında giderek hareketsizleşmeye ve sağlıksız bir hale gelmeye başladılar. Bu duruma alternatif olsun diye özendirilen ve hatta devlet politikası haline getirilen bisiklet kullanımı ise artarak yaygınlaşıyor. Hem ulaşım, hem spor, hem de stres yönetimi açısından mucize bir vasıta olan bisiklet 7’den 77’ye herkesin ulaşabileceği ve kullanabileceği/kullanması gereken bir araçtır. 

Gerçekten de; gerek kısa mesafeli şehir içi ulaşımında, gerekse spor amaçlı ve keyfi bisiklet kullanımında kısa sürede hem ekonomik anlamda hem de sağlık açısından hayat kalitesini artıran bir araç olarak artık dünyada kabul görmeye başladı. Bu anlamda şehirlerde yapılan ve yapılmaya başlanan bisiklet yollarını kapsayan altyapı çalışmaları da hızlandı diyebiliriz. 

Ancak her yeniliğin ya da uygulamanın başlamasında ve kabul görmesinde sıkıntılar olduğu gibi, bisiklet kullanımını artırmaya yönelik altyapı çalışmalarında da sıkıntılar yaşanabiliyor. Doğal olarak olağan trafiğin içinde inşa edilen ve bir dizi yeni kural ve yasakları içeren düzenlemelerin hemen kabul görmemesi olağan bir davranıştır. Ancak zaman içinde kullanımı arttıkça kabul görecektir. Geçiş sürecini ise medeniyet anlayışımız ve sabrımız belirleyecektir… 

Örneğin Bulancak Belediyesi, hem bisiklet yolu hem de ilçede yaşayan fiziksel engelli vatandaşların trafikte rahat ve güvenli bir şekilde yer alması için “Bisiklet ve Engelli Yolu” çalışması başlattı. Bulancak şehir merkezi düz ve yaygın yapısıyla bisiklet kullanımına uygun olduğu için, hem bisiklet hem de tekerlekli araç kullanan fiziksel engelli vatandaşların fazla olduğu bir şehir. Ancak, Kurban bayramı öncesi Bulancak Belediyesi tarafından yapılmaya başlanan bisiklet ve engelli yolları bayram süresince ve sonrasında her türlü tecavüze uğrayarak adeta yok sayılıyor. Sarı çizgilerle ve dubalarla ayrılan, güvenli ve rahat bir ortamda bisiklet kullanımı ve engelli yolu olarak ayrılan alan, medeni araç sürücülerimiz tarafından park yeri olarak kullanılmaya devam etti. Dahası sarı çizgilerle ayrılmış yolun ihlalini engellemek için konulan demir dubalar dahi yerlerinden sökülerek rahat park imkanı oluşturuldu. Medeni insanlar için sarı çizgiler bile yeterlidir! Ama medeniyetsizseniz değil duba, demirden duvar yapsanız engelleyemezsiniz. Medeniyet konulan kurallara uymak, başkalarının haklarına saygı duymaktır! O bisiklet ve engelli yoluna araçlarını park eden sürücüler, o dubaları yerinden söken vatandaş! Sizin için söylenebilecek tek bir söz var; MEDENİYETSİZSİNİZ!!! 

PEKİ BU ÇÖPLERİ KİM ATIYOR?

Bu aralar sosyal medya üzerinde bolca gördüğümüz bir paylaşım var! Herkes yaylada, ormanda, plajda, piknik alanlarında çektiği çöplerin resmini paylaşarak altına da her türlü hakareti ekleyerek çöp atanları kınıyor. Bu paylaşımlar o kadar fazla ve sık ki; bir yerde umutlanıyor, insanların duyarlılığı karşısında seviniyorsunuz. Ancak değişen bir şey yok! Yine tüm o alanlar aynı şekilde kirli ve çöplerle dolu olmaya devam ediyor ve herkes kızıyor. Bu kadar duyarlıyız ve tepkiliyiz ama peki bu çöpleri kim atıyor arkadaş…

Medeniyet duyarlılık ve saygıdır. Onun için ya MEDENİYET SİZSİNİZ ya da MEDENİYETSİZSİNİZ…

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap