SON DAKİKA
SON DAKİKA


Galiba Seçimler Kapıda
23.01.2023

Siyasal partiler, demokrasinin olmazsa olmazladır. Sanıyorum 14 Mayıs 2023 tarihinde seçimler yapılacaktır. Adaylar ve parti taraftarları az da olsa çalışmaların içine girdiler. Kolay gelsin. Bu seçimler, ulusumuzun yaşamında son derece önemli dönemeç olacaktır. Çünkü az gelişmiş ülkelerde demokrasi, ters dönen çark gibi halkın zararına değişimler gösterebiliyor. Onun için demokrasi adına, halk adına önemsiyorum bu seçimleri. Ancak doğrusunu söylemek gerekirse partilerin ittifak arayışlarını da yadırgıyorum. Sanki tek başlarına seçime girmekten korkuyorlar da birinin desteğine gereksinimleri var gibi bir düşünce oluşturuyor bende. Bu ittifakın oluşmasında etkili olan elbette ki Cumhur ittifakıdır. Arapça adı ile ittifak, Fransızcası ise koalisyon olan bu yaklaşım, başlangıçta birlik bütünlük açısından olumsuz karşılanmıştı. Ama zaman, Cumhur İttifakı’nı ortaya çıkardı. Doğal olarak bunun karşısında da Millet İttifakı oluştu.

Gerçekten ekonomi ve eğitim alanında az gelişmiş ülkelerde halkın iradesi zaman zaman kâğıt üzerinde kalıyor. Bir taraftan siyasal iktidarın baskısı, diğer taraftan patronların etkisi, seçimlerde önem kazanıyor. Bir de en tehlikelisi halkın duygularını istismar etmektir. Güzel dinimizi sömürmek, inancımızı oya dönüştürmek çabası, tehlikeli sonuçlar doğruyor.

Ekonomistlerin belirttiğine göre ülke nüfusunun yüzde altmışı, asgari ücretin altında elde ettiği kazançla geçimini sağlamaya çalışıyor. Bu yaklaşımda gösteriyor ki ülkemizde yaşayan 60 milyon insan yoksulluk sınırının altında hayatını sürdürüyor. Çağın koşullarına uygun evi olmayan, sağlık koşullarından gereği gibi yararlanamayan, evine ekmek parası götüremeyen geniş kitlelerin yüzünü güldürecek kimler olacaksa onlar seçilsin.  Adaylar, aşağı yukarı bilinen kişiler. Yine tepeden inme adaylar bunlar. Mutlaka hepsinin toplumsal saygınlığı var. Hepsini az çok tanıyoruz. Ancak bu adaylarımızdan beklentimizin başında karşılıklı saygıdır. Sonra hoşgörüdür. Birbirlerine hakaret ederek, birbirlerini küçülterek oy toplama dönemi sanıyorum ki çoktan bitti v e bitmelidir de.

Kendi partisinde çalışmış, hatta yıllarca bakanlık yapmış, Başbakanlık yapmış kişiler, partiden ayrılınca onları, küçümsemek ve hoş olmayan sözlerle hakaret etmek adaylara özellikle lider kadrolara yakışmıyor. Biz, kimsenin karakaşına kara gözüne bakarak oy verecek değiliz. Bu güzel ülkemize ve toplumumuza getirecekleri olumluluklar nelerdir, halkımızın çıkarına yönelik çalışmalar neler olacaktır? Demokrasi adına, hukuk adına, toplumsal gelişmişlik adına, sunacakları projeler, olmazsa olmazlarımızdır. Ben Türk halkının büyük bir olgunlukla seçimlere katılacağını ve beğendiği proje sahibi ittifaka oy vereceğine inanıyorum. Çünkü tüm değer yargılarımızı hiçe sayan olumsuz tabloya olumlu göstermeye çalışan siyasi yaklaşımlara oy vermek niyetinde değiliz.

Siyasi partilerimizin; yargı, yasama, yürütme, basın gibi kuruluşlara sahip çıkması ve demokrasi adına onları gözü gibi koruması en büyük isteğimizdir. Montesquieü’nün dediği,” yargılama gücü, yasamadan ve yürütmeden ayrılmamışsa orada hürriyet yoktur. Eğer yargı, yasama ile birleşmiş ise vatandaşın hayatı ve özgürlüğü keyfiliğe bırakılmıştır. O zaman yargı, hüküm veren değil, iktidarın isteği doğrultusunda kararlar veren kuruluş olur .”Ünlü düşünürün yaklaşımı,  ulusumuza, geçmişten gelen köklü demokrasi geleneğimize ters düşmemektedir.

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap