A+ A-
Yorum
10

ABD: Orta Doğu’ya takviye birlikleri savaşın bölgeye yayılmaması için yolladık

Yayın Tarihi: 05.08.2024 - 09:13 | Güncelleme Tarihi: 05.08.2024 - 09:12
Hamas lideri Heniyye'nin Tahran'da uğradığı suikast sonucu öldürülmesinin ardından İsrail-İran gerilimi tırmandı. İran'ın İsrail'e saldırma ihtimaline karşı, ABD İsrail'e askeri desteğini duyurdu. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi danışman yardımcısı Jonathan Finer, Pazar günü yaptığı açıklamada ABD'nin bölgedeki gerilimi azaltmak amacıyla savunma tedbiri olarak Orta Doğu'da ilave askeri güç konuşlandırdığını söyledi

Hamas'ın lideri İsmail Haniye'nin Çarşamba günü İran'ın başkenti Tahran'da suikasta uğramasının ardından, İsrail'in Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta düzenlediği saldırıda Hizbullah grubunun üst düzey askeri komutanlarından Fuad Şükür'ü öldürmesi bölgedeki gerilim artırdı. Her iki grup da İran tarafından destekleniyor.

İsrail'in Gazze'deki Hamas üyelerine karşı geçen Ekim ayında başlattığı savaşın bölgesel bir savaşa dönüşmesinden endişe ediliyor. İran ve Hamas, Haniye'nin öldürülmesinden İsrail'i sorumlu tutarken Hizbullah ile birlikte intikam sözü verdi. Pentagon Cuma günü yaptığı açıklamada bölgeye ilave savaş uçakları ve donanmaya ait savaş gemileri göndereceğini duyurdu.

Bölgesel çatışmayı önlemek istiyoruz

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi danışman yardımcısı Jonathan Finer CBS'in "Face the Nation" programında yaptığı açıklamada "Genel amaç bölgedeki tansiyonu düşürmek, caydırıcılığı artırmak ve bölgesel çatışmayı önlemektir" dedi.

Finer, Nisan ayında İsrail'in 1 Nisan'da Şam'daki İran konsolosluğuna düzenlediği ve yedi Devrim Muhafızları subayının ölümüne neden olan saldırının ardından bu kez İran'ın İsrail topraklarına İHA ve füzelerle saldırı düzenlemesiyle bölgesel bir çatışmaya çok yaklaşıldığını söyledi.

İran'ın geri adım atacağını umuyorum
 
Finer, ABD'nin bu durumun yeniden ortaya çıkması halinde hazırlıklı olmak istediğini de sözlerine ekledi. ABD Başkanı Joe Biden Cumartesi günü yaptığı açıklamada, Haniye'nin intikamını alma tehdidine rağmen İran'ın geri durmasını umduğunu ifade etti.

ABD Çarşamba günü Lübnan'ı terk etmek isteyen vatandaşlarına derhal plan yapmaya başlamaları çağrısında bulunurken Finer, "Bu gelecekteki olaylarla ilgili bir tahmin değil. Bu onlar ve hükümetimiz için ihtiyatlı bir planlamadır" dedi.

HABER MERKEZİ

Muhabir/Editör:Hamdi Usta
Etiketler
ABD