A+ A-
Yorum
10

Akoluk Köy Ürünleri Pazarı ve Kahvaltı Yeri hizmete açıldı

Yayın Tarihi: 11.08.2024 - 13:06
Başkan Kaya: “Köyümde üreterek huzur içinde yaşamak istiyorum diyen insanlarımız için bu pazarı açtık”
Kaynak:HABER MERKEZİ

Ortahisar Belediyesi tarafından Akoluk mahallesinde yapılan Köy Ürünleri Pazarı ve Kahvaltı Yeri, düzenlenen törenle açılarak hizmet vermeye başladı. Açılış törenine Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Kaya, CHP Trabzon Milletvekili Sibel Suiçmez, CHP Trabzon İl Başkanı Mustafa Bak, CHP Ortahisar İlçe Başkanı Haluk Batmaz, Ortahisar Belediye Başkan yardımcıları ve belediye meclis üyeleri, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Erkut Çelebi, Türkiye Muhtarlar Konfederasyonu Başkanı Bekir Aktürk, Ortahisar Muhtarlar Derneği Başkanı, çok sayıda mahalle muhtarı, partili ve vatandaşlar katıldı.


BAŞKAN KAYA, EREN BÜLBÜL VE FERHAT GEDİK’İ ANDI


Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Kaya, konuşmasına 11 Ağustos 2017 tarihinde Maçka’da şehit edilen Eren Bülbül ve Ferhat Gedik’i anarak başladı. Başkan Kaya, “Bugün 11 Ağustos. Biliyorsunuz bundan 7 yıl önce 11 Ağustos’ta alçak terör örgütü PKK, Maçka’da Eren’imizi ve komutanımız Ferhat Gedik’i katletmişti. Buradan onları lanetliyorum, hem Eren’imize hem de kahraman komutanımıza rahmetler diliyorum. Mekânları cennet olsun. Bu vesileyle bütün şehitlerimizi de rahmet ve saygıyla anıyorum” dedi.


“ÜRETEN TOPLUMLAR GÜÇLENİR, ÜRETMEYEN TOPLUMLAR YOK OLUR”


Her alanda üretimin önemine vurgu yapan Belediye Başkanı Kaya, “Bugün burada köylerimizde üretilen ürünlerimizin aracısız satılacağı, ayrıca Pazar günleri de eşimizle, dostumuzla, çocuklarımızla gelip kahvaltı yapabileceğimiz bir köy kahvaltı alanı oluşturduk” dedi. Atatürk’ün “Köylü milletin efendisidir” sözüne atıfta bulunan Başkan Kaya, “Biz üretmek zorunda olan bir toplumuz. Çünkü üreten toplumlar güçlenir ayağa kalkar, tüketen toplumlar ise tükenir, yok olmaya mahkûm olurlar. Bugün bu cennet vatanda biz üretimden koptuğumuz, uzaklaştığımız için sıkıntılar içinde yaşıyoruz. Yaşadığımız sıkıntının temelinde bu var. Büyük Atatürk'ün bir sözü var. Diyor ki; “Köylü milletin efendisidir.” Atatürk bunu niye diyor? Bu söz, durup dururken söylemiş bir söz değildir. Köylü üreten insan demektir, köy üretim yeri demektir. Ama Trabzon’umuz bir kararla büyükşehir yapıldı ve maalesef köylerimiz mahalleye dönüştürüldü, üretimden kopartıldı. Kırsal mahallelerimiz var hala köyün o güzelliğini, üretimin gücünü orada yaşatmaya çalışıyor. Bizlerin de yerel yöneticiler olarak bu güce, bu isteğe destek olmamız lazım. Bu pazarın açılış amaçlarından biri odur” dedi.


“BU PAZARIN AÇILIŞ AMACI ÜRETİCİMİZE DESTEK OLMAKTIR”


“Köyümde üreterek huzur içinde yaşamak istiyorum diyen insanlara bir fırsat sunmak için burayı açtık” diyen Başkan Kaya, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Cennet gibi vatanımız, topraklarımız var. Her şeyimiz var ama biz maydanozu Akdeniz’den, Samsun Bafra ovasından gelecek diye bekliyoruz. Marulumuzu, ıspanağımızı toprağı olan, bağı bahçesi olan insanlar rahatlıkla üretebilir. Bundan geçinebilir de. İşte buna bir adım olsun diye burayı açtık. Ben köyde yaşamak istiyorum, üretim yapmak istiyorum. Fasulye, lahana, marul üretiyorum, maydanoz, domates, yumurta üretiyorum, tarımsal ve hayvansal ürünler üretiyorum ve bunlardan gelir elde etmek istiyorum, köyümde huzur içinde yaşamak istiyorum diyen insanlara bir fırsat sunmak için burayı açtık. Büyük Atatürk’ün ifade ettiği gibi, milli ekonominin temeli tarımdır. Sabah kahvaltısında soframıza bakalım, ne yiyoruz? Zeytin, peynir, domates, biber, yumurta… Hepsi üretimin ve köyün ürünleri. Öğle yemeğinde, akşam yemeğinde soframızda ne var? Hepsi köyün ve üretimin ürünleri. Öyle fabrikada üretilen pek bir şey yok. Hep köyden, topraktan, tarımdan, hayvancılıktan gelen ürünler. Biz insanımızın karnı tok, sırtı pek olsun istiyoruz. Ama gördüğümüz acı gerçek de şudur; üreten insan maalesef üretim maliyetlerini karşılayamıyor. Az önce Fındık Üreticileri Derneği Başkanımız da ifade ettiler. Fındık şu anda kaçımızın geçim kaynağı? Kaçımız fındıktan geçiniyoruz? O işler bitti! Fındık yevmiyesi bin 500 lira, bir kişi kaç kilo fındık toplar? Ancak yevmiyecinin parası çıkar. Dolayısıyla fındık geçim kalemi olmaktan çıkarıldı.”


“KÖYLERDE ÜRETİLEN ÜRÜNLERİ ARACISIZ OLARAK VATANDAŞIMIZLA BULUŞTURACAĞIZ”


Köylerde üretilen tarımsal ve hayvansal ürünlerin taze ve aracısız olarak tüketiciyle buluşturulmasının hedeflendiğini dile getiren Başkan Kaya, “İstiyoruz ki bağımızda, bahçemizde üretilen o mis gibi, tertemiz, Trabzon kokan, Ortahisar kokan, köy kokan yerel sebzelerimiz, meyvelerimiz aracısız bir şekilde burada vatandaşımızla buluşsun. Biliyorsunuz araya birileri girince fiyatlar alıp başını gidiyor, 20 liralık domates 50 liraya, 70 liraya çıkıyor. O yüzden burada köylü vatandaşımız bağından bahçesinden topladığı ürünü taze haliyle getirecek, burada bizler de uygun fiyatlarla o ürünleri alma olanağına sahip olacağız. Yine Pazar günleri burada sabah kahvaltımızı yöresel ürünlerle yapacağız. Burası Trabzon’un Pazar günleri buluşma yeri olacak. Biri Kireçhane’de var, gayet başarılı gidiyor ben de zaman zaman ziyaret ediyorum. Aynı güzellikte buranın da devam edeceğine inanıyorum” diye konuştu.


BAŞKAN KAYA’DAN KOOPERATİF MÜJDESİ


Başkan Kaya, konuşmasının sonunda tarımsal ve hayvansal üretim yapmak isteyenler için kurulacak kooperatiften ve verilecek desteklerden bahsetti: “Üretimin gücüne inanan, üreticiyi destekleyen bir anlayışla çalışmalarını sürdüren bir belediye başkanı ve yönetimi olarak bizi takip etmeye devam edin. Yapacağımız çok işler var. Bir kooperatif kuruyoruz, o kooperatif eliyle köyünde tarımsal ve hayvansal faaliyetler yapmak isteyen bütün çiftçilerimize destek olacağız. Gezen tavuk üretimi yapmak isteyenlere çit, tavuk, yem desteği vereceğiz. Ürettiği yumurtayı da alacağız. Köyde yaşayıp, “Ben tarım ve hayvancılık yapmak istiyorum” diyen vatandaşlarımıza fide desteği, tohum desteği vereceğiz. Bugüne kadar Trabzon’da yapılmayanı yapmaya talip olduğumuz için yola çıktık, uygulamalarımızda da bunu hissediyorsunuz, hissetmeye devam edeceksiniz. Her alanda üreten insanlara destek olan bir anlayışla belediyecilik faaliyetlerimizi sürdüreceğiz.”


SUİÇMEZ: “SOSYAL DEMOKRASİ İÇİN EN YÜCE DEĞER EMEKTİR”


CHP Trabzon Milletvekili Sibel Suiçmez ise sosyal demokrasi için en yüce değerin emek olduğunun altını çizerek şunları kaydetti:
“Ortahisar Belediye Başkanımız buranın hangi amaçlarla yapıldığını çok güzel anlattı. Gerçekten emeğin halkla buluşması burada gerçekleşecek. Karadeniz insanı çalışkandır ama Karadeniz kadını bir o kadar daha çalışkandır. Bıkmadan usanmadan yıllardır ürettikleri ürünleri buraya getirecek ve sağlıklı bir biçimde bizlerle buluşmalarını sağlayacaklardır. Sayın Belediye Başkanımız üzerine düşen görevi yaptı, eminim üreticilerimiz de üzerlerine düşen görevleri yapacaklar, ekecekler, ürün yetiştirip buraya gelecekler. Gerisi bize kalıyor, bizler bu yeri yaşatmak durumundayız. Üretim evet ama üretim tüketici ile buluşursa bir anlamı var. Bizler buraya geleceğiz, taze, sağlıklı ürünleri alacağız, burada kahvaltımızı yapacağız. Bu faydalı çalışmanın çok güzel sonuçlar yaratacağına inanıyorum, başta Belediye Başkanımız olmak üzere tüm çalışanlara çok teşekkür ediyorum.”
Konuşmaların ardından Akoluk Köy Ürünleri Pazarı ve Kahvaltı Yerinin açılış kurdelesi kesildi. Açılışın ardından Başkan Kaya ve törene katılanlar Pazar yerini gezdi, alışveriş yaptı.