A+ A-
Yorum
10

ABD merkezli STK "baş şüpheli" sayılan 40 İsrailli komutanın listesini yayınladı

Yayın Tarihi: 15.01.2024 - 13:23 | Güncelleme Tarihi: 15.01.2024 - 13:21
Merhum Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı tarafından kurulan "Arap dünyası için şimdi demokrasi" (DAWN) adlı STK, Gazze'deki savaş devam ederken, uluslararası savaş suçları soruşturması için "baş şüpheli" sıfatıyla 40 İsrailli askeri komutanın listesini yayınladı.

Aralık ayı sonlarında DAWN, Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne (UCM) bu komutanların İsrail'in Gazze'ye yönelik savaşını yürütmedeki rollerini özetleyen bir dosya sundu. 

DAWN Genel Müdürü Sarah Leah Whitson açıklamasında, "İsrail'in Gazze'deki gelişigüzel bombardımanını, ahlaksız yıkımını ve sivillere yönelik toplu katliamını planlamak, emretmek ve yürütmekten sorumlu olan bu 40 IDF (İsrail askeri) komutanı, herhangi bir UCM soruşturmasının baş şüphelileri olmalıdır. İsrail, birçok memurunun kimliğini gizlemek için elinden geleni yapmış olsa da, Gazze'de işlenen suçlardan dolayı bireysel cezai sorumlulukla karşı karşıya oldukları dikkate alınmalıdır." ifadelerini kullandı.

İsrail UCM'yi imzalayan taraflardan biri olmasa da, mahkemenin yargı yetkisi Filistin'i kapsıyor ve orada savaş suçları işleyen kişileri kovuşturmaya tabi tutuyor. Listenin başındaki İsrailli bakan Yoav Gallant, Gazze şehrinin tamamen kuşatılması emrini vermek ve temel malzemeleri kesmekle öne çıkıyor. Gazze kuşatmasından sorumlu COGAT'ın başkanı Tümgeneral Ghassan Alian da bu listede yer alıyor. DAWN, sivilleri ve hayati tesisleri hedef almak da dahil olmak üzere kasıtlı savaş suçları olduğunu vurguluyor.

Listede yalnızca "teğmen-general rütbesinden ve tabur seviyesindeki kuvvetlerden daha küçük olmayan birliklere komuta eden" İsrailli subaylar yer alıyor. DAWN'ın uluslararası savaş suçları soruşturması için sunduğu subayların listesi şunları içeriyor:

Brik. Orgeneral Dan Goldfuss, Tümgeneral Oded Basyuk, Yarbay Almog Rotem, Yarbay David Cohen, Tümgeneral Aharon Haliva, Tümgeneral Tomer Bar, Yarbay Daniel Ella, Yarbay Veya Klasser, Albay Ehud Bibi, Tuğamiral Daniel Hagari, Albay Elad Tzuri, Albay Edo Kass, Yarbay Herzi Halevi, Yarbay Dvir Edri, Yarbay Katy Perry, Yarbay Adoniram Sharabi, Yoav Gallant, Brig. Orgeneral Gilad Keinan.

 

Muhabir/Editör:İsmail Düzgün