A+ A-
Yorum
10

ABD-Rusya denkleminde Çin endişeli! Moskova'ya 'gerçek dost biziz' diye seslendi

Yayın Tarihi: 25.02.2025 - 09:09
Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, ABD Başkanı Trump'ın Kremlin'e yönelmesiyle Pekin ve Moskova arasındaki karşılıklı bağlılık teyidinin bir parçası olarak, Putin ile yaptığı görüşmenin ardından Çin ve Rusya'nın “iyi günde kötü günde birlikte olmuş gerçek dostlar” olduğunu söyledi.
Kaynak:HABER MERKEZİ

Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, ABD Başkanı Donald Trump'ın Kremlin'e yönelmesiyle Pekin ve Moskova arasındaki karşılıklı bağlılık teyidinin bir parçası olarak, Pazartesi günü Devlet Başkanı Vladimir Putin ile yaptığı görüntülü görüşmenin ardından, Çin ve Rusya'nın “iyi günde kötü günde birlikte olmuş gerçek dostlar” olduğunu söyledi.

Çin ve Rusya'nın Bağları Güçleniyor

Çin devlet medyasında Xi Jinping'e atfedilen bu 'sıcak' sözler, Trump yönetiminin Rusya ile hızlı bir yakınlaşma peşinde koşarken, Pekin ve Moskova'nın arasını açmayı başarabileceği yönündeki spekülasyonları azaltmayı amaçlıyordu. Bu çağrı, Rusya'nın 2022'de Ukrayna'yı işgalinin yıldönümünde, Çin'in Putin'in Batı'dan ekonomik izolasyonunu ve savaş alanındaki mücadelelerini atlatmasına yardım ederek Rusya'ya can simidi uzattığı üç yılın ardından geldi.

Xi ve Putin'in Ortaklığı

Ukrayna'nın işgalinden kısa bir süre önce Xi ve Putin, “sınır tanımayan” bir ortaklığın müjdesini vermişlerdi. O zamandan beri Çin, petrol alımları ve çift kullanımlı teknoloji ihracatıyla Rusya'nın savaş makinesini destekledi. Xi ve Putin aynı zamanda Batı'ya karşı ideolojik bir muhalefeti de paylaşıyorlar. Küresel emellerine engel olduğu için ABD'yi suçluyorlar ve Washington'un hakimiyetini zayıflatmak için küresel düzenin yeniden şekillenmesini destekliyorlar.

Çin ve Rusya Gerçek Dostlar

Çin devlet medyasının aktardığına göre Xi, “Tarih ve gerçeklik bize Çin ve Rusya'nın birbirlerinden uzaklaşmayan iyi komşular ve iyi günde kötü günde birlikte olan, birbirlerini destekleyen ve birlikte gelişen gerçek dostlar olduğunu gösteriyor” dedi. Xi, Çin ve Rusya arasındaki ilişkilerin “herhangi bir üçüncü taraftan etkilenmediğini” söyleyerek ABD'ye üstü kapalı bir göndermede bulundu ve iki ülkenin dış politikalarının “uzun vadeli” olduğunu söyledi.

Trump'ın Stratejisi

Trump'ın Ukrayna'yı Rusya'nın işgalini kışkırtmakla suçlaması ve Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy'yi “diktatör” olarak nitelendirmesi, Washington'un, Trump yönetimindeki pek çok üst düzey yetkilinin ABD çıkarları için çok daha ciddi bir tehdit olarak gördüğü Rusya ve Çin'i bölmeyi amaçladığı yönündeki spekülasyonları körükledi. Trump yönetiminde yeni göreve gelen bazı yetkililer, Washington'un askeri çabalarını Çin'e karşı savunmaya odaklayabilmesi için Rusya'ya karşı bir siper görevi gören Avrupa'daki ABD birliklerinin seviyesinin düşürülmesini önerdi.

Putin'in Xi ve Trump'a Daveti

Rus devlet medyasına göre Xi, Sovyetlerin İkinci Dünya Savaşı'nda Nazi Almanya'sına karşı kazandığı zaferin anma törenlerine katılmak üzere Mayıs ayında Moskova'yı ziyaret edecek. Putin Trump'ı da davet etti. Pazartesi günü Çin ve Rusya liderleri arasında gerçekleşen telefon görüşmesi, Kremlin'in bir yandan ortak ülkelerini kendi tarafında tutmaya çalışırken diğer yandan da Putin'in uzun zamandır sorumsuz bir küresel süper güç olarak aşağıladığı ABD ile ilişkilerini ısıtmaya çalıştığı bir dönemde gerçekleşti.

Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov, Pazartesi günü gazetecilerle yaptığı görüşmede, “Başkan geçen hafta bir dizi hükümet ortağını Amerikalılarla temasları hakkında bilgilendirme arzusundan bahsetti. Bu niyetler doğrultusunda bu süreç bugün başladı” dedi. Kremlin, yaptığı açıklamada Putin'in Xi'yi telefon görüşmesi sırasında “son Rus-Amerikan temasları” hakkında bilgilendirdiğini de ekledi. Açıklamada ayrıca Çin'in “Rusya ve ABD arasında başlayan diyaloğu desteklediğini ve Ukrayna ihtilafına barışçıl bir çözüm arayışına katkıda bulunmaya hazır olduğunu ifade ettiği” belirtildi.

Etiketler