A+ A-
Yorum
10

ABD: Ukrayna'nın işgali için hazırlıklar bitmek üzere

Yayın Tarihi: 07.02.2022 - 13:53
Ukrayna'nın doğusuna 110 bin asker konuşlandıran Rusya lideri Vladimir Putin'in Avrupa'daki en sevdiği müttefiki Belarus'a yaptığı yığınağın detayları netleşiyor. Rusya ve Belarus orduları Perşembe gününden itibaren büyük bir gövde gösterisine hazırlanıyor, NATO tatbikata katılacak Rus askeri sayısının 30 bine ulaşmasını bekliyor. NATO'ya göre, söz konusu sevkiyat Soğuk Savaş'tan bu yana görülen en büyük askeri hareketlilik.

Rus ordusu batı komşusuna nükleer başlık taşıyabilen İskender füzeleri ve S-400 hava savunma sistemlerinin yanı sıra onlarca savaş uçağı da gönderdi. Uçaklardan bazıları Su-25 ve Su-35. Ayrıca, Rus ordusunun özel kuvvetleri Spetsnaz birlikleri de Belarus'ta.

Dünyanın gözünü Ukrayna'nın kuzeyinde yer alan Belarus'a çevirmesine yol açan sevkiyatın uydu görüntüleri ise, ABD'li Maxar şirketi tarafından yayınlandı. CNN International'a göre, uydu görüntüleri Rus ordusunun Belarus'un farklı bölgelerine konuşlandığını kanıtlıyor.

Askeri sevkiyatın Rusya-Belarus ortak tatbikatıyla bağlantılı gibi durduğunu kaydeden CNN, ancak özellikle Ukrayna sınırındaki kamplara dikkat çekiyor. Çünkü uydudan apaçık görünen askeri kamplar, tatbikat bölgelerine yüzlerce kilometre uzaklıkta.

Uydu fotoğraflarının 5 Şubat Cumartesi çekildiğini aktaran CNN International, Rus birliklerinin Ukrayna sınırına yalnızca 30 kilometre kadar uzakta olduğunu bildiriyor.

S-400 BATARYALARI 9 BİN KİLOMETRE TAŞINDI

Ukrayna sınırının hemen kuzeyinde yer alan Luninets hava üssünde S-400'lerin yanı sıra Su-25 saldırı uçakları bulunuyor. S-400 bataryaları Rusya'nın neredeyse bir ucundan bir ucuna seyahat etti, ülkenin doğusundan yola çıkıp 9 kilometrelik bir yolculuğun ardından Belarus'a ulaştı.

Rusya-Ukrayna ve Belarus sınırlarının kesişme noktasında yer alan Rechitsa'da ise, tanklar, toplar ve zırhlı araçların toplandığı görülüyor. Rechista'dan alınan uydu fotoğrafları, ilk kez çadır karargahların kurulduğunu ortaya çıkardı. Sosyal medyada paylaşılan görüntülerde ise, Rus askerlerinin Rechista'nın yerel sakinleriyle birlikte eğlendiğini gösterdi.

Ayrıca, Rechista'nın güneyinde yer alan ve Ukrayna sınırına 15 kilometre mesafedeki Yelsk ilçesinin kırsal bölgelerinde de Rus askerlerinin bulunduğu görülüyor. Analistler, en az üç tabur Rus askerinin Yelsk çevresinde konuşlandırıldığını belirtiyor. Yelsk'te dikkat çeken en önemli detay ise, İskender balistik füzeleri.

Batılı ülkeler, Rus ordusunun Belarus'tan hızlı bir şekilde Ukrayna'nın başkenti Kiev'e saldırmasından endişe duyuyor.

Putin'in kararı bilinmiyor

ABD'li yetkililer Rus ordusunun Ukrayna sınırına halihazırda 110 bin asker yığdığını ancak Rusya lideri Vladimir Putin'in işgale ne zaman girişeceğine dair bir karar verip vermediğinin bilinmediğini söylüyor. Washington'a göre, Moskova Şubat ortasında Ukrayna'yı tamamen işgal etmek için yaklaşık 150 bin asker topluyor.

Muhabir/Editör:Erol Taşkın
Etiketler
ABD