A+ A-
Yorum
10

Avrupa’nın büyüme motoru alarm veriyor

Yayın Tarihi: 19.10.2024 - 09:20
Bir zamanlar Avrupa’nın lokomotifi olan Almanya, giderek ekonomik cazibesini kaybediyor. Enerji krizi, Çin ile rekabet ve yapısal sorunlarla boğuşan ülke, yeniden resesyonun eşiğine geldi.
Kaynak:DÜNYA GAZETESİ

Bir dönem Avrupa’nın büyüme motoru olan, Türkiye’nin en büyük ihracat partneri Almanya, artık Avrupa’nın en yavaş büyüyen ekonomisi konumunda.

Almanya Hükümeti, bu yılki tahminini yüzde 0,3 büyümeden yüzde 0,2 daralmaya revize ettiğini duyurdu. Geçen yıl ekonomideki yüzde 0,3’lük daralmanın ardından bu yıl da Almanya ekonomisinin daralması, Almanya’nın 20 yılı aşkın bir süredir ilk kez iki yıllık bir resesyonla karşı karşıya kalacağı anlamına geliyor.

İhracata bağımlı ve imalat ağırlıklı Alman ekonomisi, küresel enerji krizinden ve jeopolitik gelişmelerden en çok etkilenen Avrupa ülkesi oldu. Rusya’nın Ukrayna’yı işgali sonrasında enerji fiyatlarının hızla yükselmesi, Almanya’nın sanayi üretiminde daralmalara yol açtı.

Enerji maliyetlerinin yüksekliği, enerji yoğun sektörlerdeki firmaların üretimlerini azaltmalarına neden oldu. Kimya, metal işleri ve kağıt imalatı gibi enerji yoğun sektörler özellikle ağır darbe aldı. Bu sektörler Alman sanayi üretiminin sadece yüzde 16’sını oluştururken, sanayi enerjisinin neredeyse yüzde 80’ini tüketiyor.

Etiketler