Ak Parti Reklam

A+ A-
Yorum
10

Azerbaycan'ın Karabağ Zaferi'ne özel kutlama

Yayın Tarihi: 02.11.2024 - 14:43
Azerbaycan'ın Karabağ Zaferi'nin 4. yıl dönümü, Uluslararası Türk Kültür Teşkilatı (TÜRKSOY), Azerbaycan'ın Ankara Büyükelçiliği ve Ahmed Cevad Enstitüsü işbirliğiyle düzenlenen "Selam Türk'ün Bayrağına" adlı konserle kutlanacak.
Kaynak:AA

Karabağ Zaferi'nin yıl dönümü dolayısıyla 8 Kasım Cuma günü ATO Congresium'da özel bir program gerçekleştirilecek.

Bu kapsamda Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası, Devlet Opera Balesi ve TRT Çok Sesli Korosu'nun da yer aldığı 120 kişilik orkestra, Azerbaycan başta olmak üzere Türk dünyasının seçkin sanatçılarının katılımıyla konser verecek.

Orkestrayı Mustafa Mehmandarov'un, koroyu Elnara Kerimova'nın yöneteceği konserde, Azerbaycan'dan Azer Zeynalov, Kazakistan'dan Ulpan Aubakirova, Kırgızistan'dan Karimberdi Turapov, Özbekistan'dan Umid İsrailov, Türkiye'den Görkem Ezgi Yıldırım ve Türkmenistan'dan Beğenç Moşiyev solist olarak yer alacak.

Programda, konserin yanı sıra iki aşamadan oluşan ve Karabağ Zaferi'nin öncesi ve sonrasını gösteren fotoğraf sergisi açılacak.

Türkiye ile Azerbaycan'ın köklü kardeşlik hikayesi


Ahmed Cevad Enstitüsü Başkanı ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin Başdanışmanı Prof. Dr. Ruhi Ersoy, Karabağ Zaferi ile Türkiye-Azerbaycan arasındaki kardeşlik hukuku ve kutlama programına ilişkin bilgi verdi.

Konuşmasına, "8 Kasım ve Karabağ Zaferi neden önemlidir?" sorularıyla başlayan Ersoy, "8 Kasım Karabağ Zaferi'nin seneyi devriyesi olduğu için önemlidir. Karabağ Zaferi son asır içerisinde Türk milletinin kendi iradesiyle kaybetmiş olduğu bir toprağı yeniden kazanmasının başarısı ve seneyi devriyesi olduğu için önemlidir. 1974 Kıbrıs çıkarmasından sonra işgal edilmiş Türk toprağının yeniden ikinci kez Karabağ'da ele geçirilmesi, yeniden Azerbaycan Türklüğü ile barıştığı ve birleştiği için önemlidir. O sebeple Karabağ, Har-ı bülbül sadece Azerbaycan Türklüğünün değil, tüm Türk dünyasının meselesidir. Bu başarının yeniden Türk ve Türk dünyası yüzyılında tüm Türk dünyasının övünç ve kahramanlık duyacağı bir zafer olduğu hakikatinin altını çizmek, bu coşkuyu Türkiye ve tüm Türk dünyasıyla yaşamak istiyoruz." dedi.

Bu konserin yapılmasının manevi arka planı sahnelenen icranın çok daha ötesinde olduğuna işaret eden Ersoy, Türkiye ile Azerbaycan'ın köklü kardeşlik hikayesinin tarihin akışı içerisinde hep birlikte olduğunu vurguladı.

Azerbaycan'ın Çarlık Rusya'nın kontrolüne geçmesi süreci ve sonrasında bağımsızlığıyla ilgili verilen mücadeleleri anlatan Ersoy, şöyle devam etti:

"Ermenilerin Ruslarla işbirliği yaparak büyük bir soykırıma tabi tutmuş olduğu yıllarda Osmanlı son dönem Genelkurmay Başkanlığı ve aklıyla birlikte en az 8-10 cephede mücadele verirken Kafkas İslam Ordularını Nuri Paşa komutasında Azerbaycan'a göndererek, Azerbaycan'daki kardeşlerinin hürriyetinin kazanılmasına ve orada bağımsız Azerbaycan devletinin kurulmasına, 'bir kere kalkan bayrak bir daha inmez' anlayışıyla Mehmet Emin Resulzade'nin bayrak kaldırmasına vesile olan bir arka planı vardır. Tabii bu karşılıksız kalmamıştır. Bizim milli mücadelemizde, öncesinde, sonrasında Azerbaycan da buna mukabeleyle karşılık vermiştir. Neriman Nerimanov'un o dönem içerisinde teslim etmiş olduğu değerli varlıklarla, o dönemki petrollerle, altınlarla Atatürk'ün talebiyle beraber milli mücadele Azerbaycan tarafından desteklenmiştir. Atatürk'ün 'milli mücadeleden sonra borcumuzu öderiz' diye ifade ettiği, Neriman Nerimanov'un cevabı 'biz kardeşiz, kardeşin kardeşe borcu olmaz.' dediği... Bu tarihi arka plan 70 yıllık Sovyet esaretinden sonraki süreçte 91-92'li yıllardaki bağımsızlık hareketiyle beraber yeniden Azerbaycan Bağımsız Cumhuriyeti kurulmuştur. Ama eş zamanlı olarak Ermeni zulmü bu kez de Hocalı katliamı olarak karşısına çıkmıştır Azerbaycan'ın."