A+ A-
Yorum
10

BM Komisyonu: 'İsrail, Gazze'nin sağlık sistemini kasten yok etti'

Yayın Tarihi: 11.10.2024 - 21:16
Birleşmiş Milletler soruşturması, İsrail'i Gazze'nin sağlık sistemini, bilerek ve isteyerek stratejik bazda yok etmekle suçladı. Bu eylemin, savaş suçu ve insanlık suçu olduğunu söyledi.
Kaynak:HABER MERKEZİ

BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Navi Pillay, İsrail'i "Gazze'nin sağlık tesisleri ve personeline acımasız ve kasti saldırılar düzenlemekle" suçladı. Pillay, İsrail'i Gazze'nin sağlık sistemini, bilerek ve isteyerek stratejik bazda yok ettiğini söyledi.

Savaşın ilk 10 ayını kapsayan 24 sayfalık raporunu 30 Ekim'de BM Genel Kurulu'na sunacak olan Pillay, “Özellikle çocuklar bu saldırıların en ağır yükünü taşıdı ve sağlık sisteminin çökmesinden hem doğrudan hem de dolaylı olarak zarar gördü” dedi.

İsrail'in Cenevre diplomatik misyonu, iddiaları reddetti ve 'saçma bulduğunu' açıkladı.

SAĞLIK PERSONELİ HEDEF ALINDI

BM soruşturmasına göre İsrail güçleri sağlık personelini kasıtlı olarak öldürdü ve işkence etti. Sağlık araçlarını hedef aldı ve hastaların kuşatma altındaki Gazze Şeridi'nden çıkışını engelledi.

Şubat ayında Hind Rajab adlı Filistinli bir kız çocuğunun, aile üyeleri ve onu İsrail ateşi altından kurtarmaya gelen iki sağlık görevlisi ile birlikte tahliye edilirken öldüğü belirtildi.

Rapora göre ambulansın, rotası İsrail güvenlik güçleriyle önceden koordine edilmiş olmasına rağmen aileye 50 metre mesafedeyken bir tank mermisiyle vurulduğu belirtildi.

İsrail, Gazze'deki Hamas militanlarının okullar ve hastaneler de dahil olmak üzere nüfusun yoğun olduğu bölgelerde gizlendiğini söylüyor. Militanları, sivillere zarar vermemeye çalışarak çıktıkları her yerde vuracaklarını söylüyor. Hamas ise militanlarını, silahlarını ve komuta merkezlerini sivillerin kullandığı binaların arasında sakladığını reddediyor.

Dünya Sağlık Örgütü, Mısır ile Refah sınır kapısının Mayıs ayında kapatılmasından bu yana, acil tıbbi müdahaleye ihtiyaç duyan 10,000'den fazla hastanın Gazze'den çıkmasının engellendiğini söyledi. Filistin Sağlık Bakanlığı, geçtiğimiz yıl Gazze'de yaklaşık bin sağlık görevlisinin öldürüldü. DSÖ bu durumu “sağlık sistemine vurulan büyük bir darbe” olarak nitelendirdi ve bu boşluğun doldurulamaz olduğunu belirtti.

HASTANELERİ BOŞALTACAK ZAMAN YOK

İsrail güçlerinin dört hastanenin tahliyesini istediği bir olayda, İsrail ordusunun sağlık görevlilerine yüzlerce hastayı tahliye etmek için zaman vermedikleri belirtildi. Tahliyeden sorumlu sağlık personeli, bir kaç saat içinde yüzlerce kişinin tahliyesinin "uygulanabilir olmadığını" söyledi.

Soruşturma, ayrıca İsrail'deki Filistinli tutuklulara ve 7 Ekim 2023'de Hamas liderliğinde İsrail'e düzenlenen saldırıda Hamas militanları tarafından ele geçirilen rehinelere yapılan muameleyi de soruşturdu. Soruşturma sonucu, iki tarafın da cinsel saldırıdan ve işkenceden suçlu olduğu belirtildi.

Soruşturmanın İsrail ve işgal altındaki Filistin topraklarında işlenen uluslararası suçlarla ilgili kanıt toplama ve şüpheli failleri tespit etme gibi geniş bir yetkisi var. BM komisyonu bulduğu kanıtları; mağdurlar ve tanıklarla yapılan görüşmeler, sunulan belgeler ve uydu görüntüleri de dahil olmak üzere bir dizi kaynağa dayandırmaktadır.

Etiketler