A+ A-
Yorum
10

BM'den Eygi'nin Ölümüne İlişkin Açıklama: Bağımsız Soruşturma Talebi

Yayın Tarihi: 10.09.2024 - 12:06
Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Ofisi Sözcüsü Ravina Shamdasani, ABD ve Türk vatandaşı sivil toplum gönüllüsü Ayşenur Ezgi Eygi'nin işgal altındaki Batı Şeria'da soykırımcı İsrail askerlerince öldürülmesine ilişkin bağımsız soruşturma çağrısında bulundu.
Kaynak:AA

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Ofisi'nin sözcüsü Ravina Shamdasani, 6 Eylül'de Türk-Amerikan vatandaşı Ayşenur Ezgi Eygi'nin işgal altındaki Batı Şeria'da İsrail askerleri tarafından başından vurularak öldürülmesine dair açıklamalarda bulundu. Shamdasani, Eygi'nin barışçıl bir protestoya katılırken vurulduğunu ve İsrail güçlerinin Eygi'ye yakın bir tehdit oluşturmadığını belirtti. Eygi'nin öldürülmesinin, Batı Şeria'da barışçıl protestoculara ve diğer Filistinlilere karşı sistematik bir ölümcül güç kullanımının sembolü olduğunu ifade etti.

Shamdasani, aynı gün İsrailli askerlerin 13 yaşındaki bir Filistinli kızı da öldürdüğünü hatırlatarak, Eygi'nin ölümü ve Batı Şeria'daki diğer hukuka aykırı öldürme eylemleri hakkında bağımsız bir soruşturma yapılması çağrısında bulundu. Shamdasani, Eygi'nin öldürülmesinin trajik olduğunu ancak münferit bir olay olmadığını vurguladı.

Shamdasani, İsrail'in bu tür olayları soruşturması gerektiğini ve aksi takdirde uluslararası bir soruşturma yapılması gerektiğini söyledi. Uluslararası toplumun, İsrail'in bu tür eylemlerinin bir daha gerçekleşmemesi için baskı yapması gerektiğini belirtti.

Eygi'nin Ölümü ve Arka Planı

Ayşenur Ezgi Eygi, Filistin topraklarının İsrail tarafından işgaline karşı barışçıl ve sivil yöntemlerle Filistinlilere destek veren Uluslararası Dayanışma Hareketi (ISM) gönüllüsüydü. 6 Eylül'de işgal altındaki Batı Şeria'da, İsrail'in Filistin topraklarını genişletme politikalarına karşı düzenlenen barışçıl gösteride, Eygi başından vurularak ağır yaralandı. Filistinlilere ait bir hastaneye kaldırılan Eygi, tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı.

Eygi, Washington Üniversitesi'nde psikoloji ve Orta Doğu dillerinde çift dal yapıyordu. 1998'de Antalya'da doğan Eygi, bir yaşındayken ailesiyle ABD'nin Seattle şehrine taşınmıştı. Eygi'nin ölümü, yerel ve uluslararası düzeyde geniş yankı uyandırdı ve öfke ile hesap sorma taleplerine yol açtı.

Eygi'nin ölümü, 2003'te İsrail buldozeri tarafından ezilerek öldürülen ABD vatandaşı Rachel Corrie'nin de üyesi olduğu Uluslararası Dayanışma Hareketi'ne benzer bir dayanışma hareketinin üyesi olmasından dolayı dikkat çekti.