A+ A-
Yorum
10

Cezayir'den bomba iddia: Nijer'deki darbede o ülkenin rolü var

Yayın Tarihi: 30.07.2023 - 16:25 | Güncelleme Tarihi: 30.07.2023 - 16:24
Cezayir'de yayın yapan Le Soir d'Algerie gazetesi, Nijer Devlet Başkanı Muhammed Bazoum'a yönelik düzenlenen darbe girişiminde Birleşik Arap Emirlikleri'nin rol oynamış olabileceğini bildirdi.

Cezayir'de Fransızca yayın yapan Le Soir d'Algerie gazetesi, devrik lider Bazoum'un görevden aldığı eski genelkurmay başkanının (şimdiki BAE büyükelçisi) BAE'deki temaslarına dikkat çekti. Gazete, Nijer ordusunun eski genelkurmay başkanının BAE'de bulunmasının, özellikle Abu Dabi'deki üst düzey yetkililer tarafından desteklenip, Bazoum'u devirme "cesaretini" vermiş olabileceğini kaydetti.

"BAE'NİN PARMAĞI OLABİLİR"

Cezayir gazetesi El Khabar ise, sözde "güvenilir" kaynaklardan alıntı yapan bilgiler yayınladı. BAE'nin Cezayir'e karşı "düşmanca eylemler" gerçekleştirdiği, en önemlisi Faslı yetkililere ülke üzerinde kullanacakları bir casus programı sağladığı ve Cezayir'i zayıflatmak için Mağrip bölgesi ülkelerini İsrail ile normalleşmeye sürükleme girişimleri yaptığı belirtildi. Gazete, haberinde Abu Dabi'yi "kafa karışıklığının başkenti" olarak nitelendirdi.

El Khabar'ın haberinde şu ifadelere yer verildi:

"BAE yetkilileri, ne pahasına olursa olsun ve herhangi bir şekilde ülkelerinin Sahel bölgesindeki varlığını empoze etmek istiyor."

CEZAYİR DARBEYİ KINADI

Cezayir Dışişleri Bakanlığı Nijer'deki askeri darbe girişimini kınadı. Anayasal düzene yönelik kabul edilemez bir saldırı ve hukukun üstünlüğünün gerekliliklerinin ciddi bir ihlali olarak nitelendirdiği duruma derhal son verilmesi çağrısında bulundu. Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan bir açıklamada, Cezayir'in Nijer Cumhuriyeti'ndeki gelişmeleri büyük bir endişeyle izlediğini ve Afrika ülkelerinin Afrika Birliği içindeki toplu eylemlerine rehberlik eden temel ilkelere bağlılığını yeniden teyit ettiği belirtildi.

Cezayir, benzeri görülmemiş şiddette çok boyutlu krizlerle karşı karşıya olan bir bölgede önemli zorluklarla karşı karşıya kalan Nijer Cumhuriyeti'nin güvenliğinin sürdürülebilirliğini garanti altına almak için herkesin siyasi ve kurumsal istikrarını korumak için çalışması gerektiğine dikkat çekti.

Muhabir/Editör:Hamdi Usta
Etiketler