A+ A-
Yorum
10

Dünya basını Wagner isyanını nasıl yorumladı: Rusya'da yaşananlar gerçeküstü

Yayın Tarihi: 27.06.2023 - 09:22 | Güncelleme Tarihi: 27.06.2023 - 09:21
Batı başkentlerinde yakından izlenen Rusya krizi, gazete manşetlerinde yine geniş yer buldu. Putin'in krizde güç ve otorite kaybına uğradığı, Wagner lideri Prigojin'in isyanının "yeni krizlerin habercisi" olduğu yorumları yapılıyor.

Rusya'da wagner lideri Yevgeni Prigojin'in isyanı batı basınında manşetlerindeki yerini koruyor.

Fransız Le Figaro gazetesi analizinde, “gerçeküstü” olarak tanımladığı olaylar için “Aslında çok daha derin bir rahatsızlığın işaretçisi” yorumunda bulundu.

Yaşananlarla ilgili hala net olmayan noktalar olduğunu hatırlatan Le Figaro, Putin’in de sanıldığı kadar "kudretli” olmadığının gün yüzüne çıktığını yazdı.

Wagner grubunun dağıtılmadığına işaret eden gazete, Rusya rejiminin Afrika ve Ukrayna’da Wagner’e ihtiyacı olduğunu savundu.

İngiliz Guardian gazetesi, “Prigojin’in isyanının gerçek bedeli ne olacak henüz belli değil. Fakat isyanı bastıramayan Rus ordusunun prestijine ciddi darbe vurdu” ifadelerini kullandı. Prigojin ile varılan anlaşma için "tuhaf" nitelendirmesi yapıldı.



Wagner liderinin "Neden Rusya etkisi altındaki Lukaşenko’dan güvenlik garantisini kabul ettiğinin" ve "Putin'in Neden potansiyel bir rakibi, öldürmek veya hapse atmak yerine, komşu bir ülkede kalmasına göz yumduğu" konularının net olmadığına işaret edildi.

Washington Post ise analiz haberinde "Putin’in küçük düşmesi Rusya ve dünya için yeni tehlikeler demek" başlığını kullandı.

Yaşananlar "Putin’in 23 yıllık iktidarında dönüm noktası" olarak tanımlandı. İsyan öncesi kudretli bir lider olan Putin'in, şimdi küçük düşmüş ve yapısı çatlamış bir isim olduğunu yazan gazete, bunun da Rusya, Ukrayna ve dünya için kaygı verici sonuçları olabileceği öngörüsünde bulundu.

Yaşananları 1990’larda Sovyetler çöktükten sonra yaşananlara benzeten gazete, “Rusya kendisini çapulculara karşı koruyamayan güçsüz bir devlet” ifadelerine yer verdi.

Putin'in iktidarını korumak için "güç gösterisinde bulunabileceği ve bunun da  Rusya’yı daha totaliter hale getirebileceği" yorumu yapıldı.

Muhabir/Editör:Hamdi Usta
Etiketler