Filipinler'de Mayon Yanardağı patladı! Alarm seviyesi 3'e yükseltildi
Yayın Tarihi: 30.10.2026 - 15:08
Filipinler'deki Mayon Yanardağı'nda şiddetli bir patlama meydana geldi. Kül püskürten yanardağ için alarm seviyesi 3'e yükseltildi.
Kaynak:HABER MERKEZİ
Güneydoğu Asya ülkesi Filipinler'de volkanik hareketlilik yeniden tırmandı. Ülkenin Luzon Adası'nda yer alan Albay eyaletindeki ünlü Mayon Yanardağı'nda yerel saatle 11.53'te patlama meydana geldi.
Alarm Seviyesi 3'e Çıkarıldı
Patlamanın ardından Filipinler Volkanoloji ve Sismoloji Enstitüsü (Phivolcs) tarafından acil bir durum değerlendirmesi ve açıklama yapıldı. Yanardağın gökyüzüne yoğun şekilde kül püskürttüğü belirtilirken, bölgedeki volkanik hareketliliğin arttığı vurgulandı.
Phivolcs, yanardağın alarm seviyesini 5 basamaklı derecelendirme sisteminde 3'üncü seviyeye çıkardı. 3'üncü seviye alarm; volkanda magmatik hareketliliğin yüksek olduğu ve yakın zamanda "tehlikeli bir patlama" yaşanabileceği anlamına geliyor.
Ülkenin En Aktif Volkanı
Luzon Adası'nda yükselen Mayon Yanardağı, Filipinler genelinde bulunan 22 aktif volkan arasında en aktifi olarak biliniyor. Yetkililer, yanardağ çevresindeki tehlikeli bölgede yaşayan vatandaşlar ile turistlere dikkatli olmaları ve olası tahliye uyarılarını yakından takip etmeleri çağrısında bulundu.