Guantanamo'daki 11 Eylül sanıkları idamdan kurtulabilir
Yayın Tarihi: 08.11.2024 - 12:39
11 Eylül saldırılarının "mimarlarından" Şeyh Muhammed ve diğer iki sanığın itiraf anlaşması askeri mahkemede onaylandı. Sanıkların idama çarptırılması yerine müebbet hapisle cezalandırılmasını öngören anlaşma, 31 Temmuz'da imzalanmıştı. Süreci ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin'in atadığı emekli Kara Kuvvetleri avukatı Susan Escallier gerçekleştirmişti.
Savunma Bakanı Austin ise 2 Ağustos'ta yaptığı açıklamada anlaşmaya tepki göstererek, sanıkların mahkemede yargılanması gerektiğini belirtmiş ve bunun geçersiz sayılacağını duyurmuştu. Bakan ayrıca Escallier'i görevden almıştı.
Ancak askeri mahkeme yargıçlarından Albay Matthew McCall, perşembe günü yaptığı açıklamada, Austin'in atadığı Escallier'in böyle bir anlaşma yapmak için "yasal yetkiye sahip olduğunu" belirtti. Savunma Bakanı'nın hamlesinin geçerli olabilmesi için Escallier'i anlaşmadan önce görevden alması gerektiğini söyledi.
Anlaşmaların ilk haliyle uygulamaya konacağını açıklayan yargıç McCall, Austin'in kararı tersine çevirmeye çalışarak yetki alanı dışında hareket ettiğini de sözlerine ekledi.
Savcılar ve Savunma Bakanlığı (Pentagon), temyize gidip gidilmeyeceğine dair henüz bir karar verilmediğini belirtti. Pentagon Sözcüsü Tuğgeneral Patrick Ryder, "Kararı gözden geçiriyoruz" dedi.
Amerikan gazetesi New York Times'ın (NYT) aktardığına göre anlaşmada yer alan özel maddeye göre temyiz, kararı bozsa bile sanıklar idamla değil müebbet hapis istemiyle yargılanacak.
ABD'nin Küba'da bulunan Guantanamo Deniz Üssü'ndeki askeri mahkemede, 11 Eylül saldırılarını organize etmek ve uçak korsanlarına lojistik destek sağlamakla suçlanan suçlanan Şeyh Muhammed'in de aralarında yer aldığı 5 kişinin yargılanmasına devam ediliyor
Anlaşmaya vararak itirafçı olanlar arasında, El-Kaide'nin eski propaganda ve medya sorumlusu Muhammed'in yanı sıra Velid bin Ataş ve Mustafa Ahmed Adem el-Havsavi yer alıyor. Diğer sanıklardan Ammar Baluçi anlaşma yapmazken, Remiz bin eş-Şeybe'nin "yargılanma veya anlaşmaya varmaya ehil olmadığına" karar verilmişti.
Diğer yandan mahkumların "itiraflarını" işkence altında vermesi de ayrı bir tartışma konusu. Kâr amacı gütmeyen New York merkezli Amerikan Sivil Özgürlükler Birliği'nin direktörü Anthony Romero, şu ifadeleri kullanıyor:
ABD, Guantanamo Körfezi'ndeki işkence ve anayasaya aykırı askeri mahkemeleri çok uzun süre boyunca defalarca savundu.
Romero, bu anlaşmanın yıllardır devam eden bu süreci sonlandırmak için "pratik çözüm" niteliğinde olduğunu belirtiyor.
ABD finans sisteminin kalbi New York'ta, 11 Eylül 2001 sabahı "İkiz Kuleler" diye bilinen Dünya Ticaret Merkezi'ne yönelik saldırılar düzenlenmişti. İkiz Kuleler'e saldırıların ardından kaçırılan bir diğer uçaksa Pentagon binasına çarpmıştı. Uçakları kaçıran 19 saldırgan dışında New York, Washington ve Pensilvanya'da toplam 2 bin 977 kişi hayatını kaybetmişti.