SON DAKİKA



Haber > Dünya > Hindistan, ABD'yi dinlemedi! S-400'leri teslim aldı!

Hindistan, ABD'yi dinlemedi! S-400'leri teslim aldı!

16 Nisan 2022 Cumartesi - 12:45




Hindistan, S-400 Triumf hava savunma füze sisteminin eğitim filosu için Rusya'dan simülatörleri ve diğer ekipmanları teslim aldı.





Rus yapımı S-400 füze savunma sistemlerini satın aldığı için Türkiye'ye yaptırım uygulayıp F-35 projesinden çıkaran ABD, Hindistan'a diş geçiremedi.

Yeni Delhi, ABD yönetiminin yaptırım uygulamak için kararsız kaldığı bir dönemde Rusya'dan S-400 füze savunma sistemlerini teslim aldı.

Rusya'dan gelen son tedariklerin, ayrıca, bakımı yapılmış savaş uçağı motorları ve bir uçak filosu için yedek parçaları içerdiğini belirten kaynaklar, söz konusu teçhizatların deniz yoluyla geldiğini söyledi.

ABD'DEN MUAFİYET KARARI GELMEDİ

Hindistan, 2019'da 5 adet S-400 savunma hava sistemi için Rusya ile 5,5 milyar dolar değerinde anlaşma imzalamıştı.


ABD Dışişleri Bakanlığı, Rusya’dan S-400 alması nedeniyle Hindistan'a CAATSA yaptırımlarından muaf olmadığı uyarısında bulunmuştu.

Hindistan Dışişleri Bakanı Subrahmanyam Jaishankar, Ekim 2020'deki Washington ziyareti sırasında ABD'nin Hindistan’a Rusya'dan silah alıp alamayacağını söyleme hakkının olmadığını belirtmişti.

14 Kasım'da Rusya Federal Askeri ve Teknik İş Birliği Dairesi Başkanı Dmitriy Şugayev, Hindistan’a S-400 hava savunma sistemi sevkiyatına başlandığını bildirmişti.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ve Savunma Bakanı Lloyd Austin ile Hindistan Dışişleri Bakanı Subrahmanyam Jaishankar ve Savunma Bakanı Rajnath Singh, 12 Nisan 2022'de "2+2 Bakanlar Düzeyinde Stratejik Diyalog Toplantısı" kapsamında Washington'da bir araya geldi.

Blinken, Hindistan'ın Moskova'dan S-400 alımına dair, "CAATSA Yasası kapsamında muhtemel yaptırım veya muhtemel muafiyet konusunda henüz karar vermedik. Ancak Hindistan ile Rusya arasında askeri satışlar da dahil uzun bir geçmiş ve ilişki var. Bizim Hindistan'a ortak olamadığımız dönemlerde bu ilişki yıllar önce şekillenmişti. Şimdi ise Hindistan'ın güvenlik ortağı tercihi olabilecek durumdayız ve bunu istiyoruz." ifadelerini kullandı.


Amerikalı yetkililer, her ne kadar CAATSA'nın istisnaları veya ülkelere yönelik muafiyetleri olmadığını iddia etse de Hindistan'ın da muafiyet elde etmesi muhtemel görünüyor.

Buna karşın, CAATSA kapsamında NATO üyesi Türkiye'ye S-400 konusunda yaptırım uygulayan ABD'nin, Moskova'nın Hindistan'a S-400 sevkiyatına devam etmesine göz yumdu.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap