A+ A-
Yorum
10

İngiltere'de Başbakan Boris Johnson'ın bakan kardeşi istifa etti

Yayın Tarihi: 05.09.2019 - 14:42
İngiltere'deki Brexit kördüğümünde üst üste yenilgi alan Başbakan Johnson, bu kez de bakan olan kardeşinin istifasıyla sarsıldı.

İngiltere'deki Brexit kördüğümünde üst üste yenilgi alan Başbakan Boris Johnson'ın kardeşi Jo Johnson,  bakanlık görevinden ve Muhafazakar Parti milletvekilliğinden istifa etti.

Osmanlı İmparatorluğu'nun son Dahiliye Nazırı (İçişleri Bakanı) Ali Kemal'in torunu Stanley Johnson'ın oğlu olması nedeniyle "Osmanlı Torunu" olarak tanınan İngiltere Başbakanı Boris Johnson, göreve gelmesinin ardından kardeşi Jo Johnson'ı devlet bakanlığı görevine atamıştı.

"AİLE SADAKATİ İLE MİLLİ MENFAAT ARASINDA HIRPALANDIM"

Son dakika gelişmesine göre bir diğer "Osmanlı Torunu" olan Jo Johnson, Brexit konusunda ağabeyinin izlediği katı tutumu paylaşmayarak, mesajında "Son haftalarda aile sadakati ile ulusal çıkarlar arasında sıkışıp kaldım. Bu çözümü olmayan bir gerilim. Milletvekili ve bakan olarak benim rolümü üstlenme sırası başkalarında." ifadesini kullandı.  "Aile sadakati ile milli menfaat arasında hırpalandım." diyerek görevini bıraktı.

Kardeş Johnson Theresa May'in Brexit anlaşmasına karşı çıkarak kasımda da bakanlık görevinden istifa etmişti.

Anlaşmasız Brexit'e karşı çıkan ve referandumda da ülkenin Avrupa Birliği üyesi kalması için kampanya yürüten Jo Johnson, istifa mesajında yeni referandum çağrısında bulunarak, "Brexit bir zamanlar verilen sözlerin uzağında bir gerçekliğe dönüştüğü için bu konuda son sözü halka bırakmak demokratik olacaktır." ifadesini kullanmıştı.

MUHALAFETİN ZAFERİ

İngiltere'de muhalefet, anlaşmasız Brexit'i önlemeye dönük kritik bir oylamayı kazandı.

Parlamentonun alt kanadı Avam Kamarası'nda, parlamento gündemini belirleme yetkisini hükümetten alıp milletvekillerine veren teklif 301'e karşı 328 oyla kabul edildi. 

Oylama sonucu, Başbakan Boris Johnson'ın parlamentoda aldığı ilk kritik yenilgi oldu. 

Johnson liderliğindeki Muhafazakar Parti hükümeti, dün bir milletvekilinin Liberal Demokrat Partiye geçmesiyle parlamentodaki çoğunluğunu kaybetmişti. 

ERKEN SEÇİM

Başbakan Johnson, oylamanın ardından yaptığı konuşmada, parlamentonun anlaşmasız Brexit'i önleyecek bir yasa çıkarması halinde ülkeyi erken seçime götürmek için bir teklifi parlamentoya sunacağını açıkladı. 

Ancak İngiliz yasalarına göre erken seçim kararı parlamentoda 3'te 2 çoğunlukla alınabiliyor. Boris Johnson'ın, erken seçim kararı için muhalefetin desteğini alma zorunluluğu bulunuyor. 

Muhabir/Editör:Hamdi Usta
Etiketler