A+ A-
Yorum
10

İran, Rusya’dan 48 Su-35 savaş uçağı alıyor!

Yayın Tarihi: 07.10.2025 - 16:56
Sızdırılan Rostec belgelerine göre İran, Rusya’dan 48 adet Su-35 savaş uçağı satın almak üzere anlaşma hazırlığında. Teslimatlar 2026–2028 arasında planlanıyor. Anlaşma, hem İran’ın hava gücünü modernize edecek hem de Rusya’nın yaptırımlar altındaki savunma ihracatına nefes aldıracak.
Kaynak:HABER MERKEZİ

Rusya’nın devlet savunma şirketi Rostec’ten sızdırıldığı öne sürülen belgeler, İran’ın 48 Su-35 savaş uçağı satın almak için Moskova ile bir anlaşma hazırlığında olduğunu ortaya koydu. Bu, eğer doğrulanırsa, Ukrayna işgali sonrası Rusya’nın en büyük silah ihracatlarından biri olacak.

İddia edilen Su-35 anlaşması, İran’ın İsrail ile 12 günlük savaşının ve ABD’nin nükleer tesislere yönelik hava saldırılarının ardından geldi. Bu olaylar, Tahran’ın eskiyen hava filosunun sınırlılıklarını gözler önüne sermişti. Modern Su-35’ler, İran’ın kritik bölgeleri koruma ve gelecekteki saldırıları caydırma kapasitesini büyük ölçüde artıracak.

Newsweek'in haberine göre anlaşma, hem İran’ın bölgesel konumunu güçlendirecek hem de iki ağır yaptırımlı devlet arasındaki savunma iş birliğini derinleştirecek. Rusya açısından ise bu, yaptırımlar ve savaş koşullarında kritik bir ihracat başarısı anlamına geliyor.

Sızdırılan belgeler neler söylüyor?

Black Mirror adlı hacker grubu tarafından sızdırılan iddialar belgeler, ihracat sözleşmeleri, fiyatlandırma ve teslimat takvimlerini içeriyor.

Belgelere göre “Kod 364” İran’a karşılık geliyor ve 48 Su-35 çok amaçlı savaş uçağı siparişini işaret ediyor. Teslimatlar 16–48 ay arasında yapılacak; yani ilk uçak 2026’da, son partisi ise 2028’de teslim edilebilir. Programda ayrıca Khibiny-M elektronik harp sistemleri bulunacak.

Savunma medyası Army Recognition, belgelerin doğrulanmadığını ancak format ve terminolojinin gerçek Rostec belgelerine çok benzediğini belirtti.

Su-35’in yetenekleri

Su-35, Rus yapımı çift motorlu bir çok amaçlı savaş uçağı. Yönlendirme özelliğine sahip motorları sayesinde yüksek manevra kabiliyetine sahip. Irbis-E radar sistemi ile birden fazla hedefi aynı anda takip edebiliyor ve 8.000 kilograma kadar füze ve bomba taşıyabiliyor.

Cezayir’in rolü

Belgelerde ayrıca “Kod 012” Cezayir’i içeriyor. Buna göre Cezayir, 12 Su-57E stealth uçağı ve Su-34 destek kitleri için 414 milyon dolarlık bir program yürütebilir. Bu, Afrika kıtasında beşinci nesil savaş uçaklarını kullanacak ilk ülke olma anlamına geliyor.

Rusya’nın ihracat zorlukları

Rusya’nın toplam silah ihracatı son yıllarda ciddi şekilde düştü. Jamestown Foundation’a göre 2021–2024 arasında ihracat %92 azaldı ve sadece bir düzine aktif alıcı kaldı.

Ukrayna savaşına odaklanan üretim nedeniyle İran ve Cezayir gibi ülkelerle yapılan sözleşmeler, Rusya’nın savunma ihracatını sürdürmek için kritik önemde.

Batılı 4. ve 4.5 nesil savaş uçaklarıyla, örneğin F-15E Strike Eagle, F/A-18E/F Super Hornet ve Eurofighter Typhoon ile rekabet edecek şekilde tasarlandı. Su-35, Rusya’nın hem hava kuvvetleri hem de ihracat programlarının temel taşı.

Geçen ay İran, Rusya’dan MiG-29 savaş uçakları teslim aldı, bu gelişmeler, Rusya-İran Kapsamlı Stratejik Ortaklık Antlaşması ile eş zamanlı gerçekleşti. Antlaşma, savunma, enerji ve ekonomik alanlarda ikili iş birliğini güçlendirmeyi hedefliyor.

Etiketler