A+ A-
Yorum
10

Kim’den gözdağı: “ABD saldırırsa Kuzey Kore silahlarını konuşturur!”

Yayın Tarihi: 11.05.2025 - 08:45
Kuzey Kore lideri Kim Jong-un, Rusya’ya asker göndermenin “meşru” olduğunu savundu ve ABD’ye meydan okudu: “Rusya’ya yeni bir saldırı olursa askeri gücümüzü kullanmaktan çekinmeyiz!” Moskova-Pyongyang ittifakı dünya gündemini sarsıyor.
Kaynak:F5HABER

Kuzey Kore lideri Kim Jong-un, Rusya’ya asker gönderme kararını savunarak, bu adımın Moskova ile Haziran 2024’te imzalanan karşılıklı savunma anlaşması kapsamında “meşru” olduğunu belirtti. Pyongyang’daki Rusya Büyükelçiliği’nde, Sovyetler Birliği’nin Nazi Almanyası’nı yenilgisinin 80. yıl dönümü için düzenlenen 9 Mayıs Zafer Günü etkinliğinde konuşan Kim, ABD ve müttefiklerine sert uyarılarda bulundu. Kuzey Kore’nin, Rusya’ya yönelik yeni bir saldırıya karşı askeri güç kullanmaktan çekinmeyeceğini vurguladı.

“Meşru Adım: Rusya’nın Yanındayız”

Kim Jong-un, Kuzey Kore’nin Rusya-Ukrayna savaşına katılımını “egemenlik haklarının bir parçası” olarak nitelendirdi. Geçen yıl Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile imzaladıkları Kapsamlı Stratejik Ortaklık Anlaşması’nın, taraflardan birine saldırı durumunda karşılıklı askeri desteği zorunlu kıldığını hatırlattı. Kim, “Bu savaşa katılımımız, uluslararası hukuka ve BM Şartı’na tamamen uygundur,” diyerek, Kuzey Kore’nin Rusya’ya asker göndermesini savundu.

ABD ve Güney Kore’ye Sert Eleştiriler

Konuşmasında Ukrayna’yı “nükleer bir güce saldıran kukla devlet” olarak tanımlayan Kim, Güney Kore’yi ise “ABD’nin en sadık uşağı” şeklinde eleştirdi. Seul’deki ABD askeri varlığının “pervasız” hale geldiğini iddia eden Kuzey Kore lideri, “Eğer ABD ve uyduları Rusya’ya karşı yeni bir saldırıya kalkışırsa, Kuzey Kore’nin askeri gücünü kullanmaktan çekinmeyeceğim,” diyerek gözdağı verdi. Bu sözler, bölgesel gerilimi tırmandıran bir çıkış olarak değerlendirildi.

Moskova-Pyongyang İttifakı Güçleniyor

Rusya Dışişleri Bakanlığı, Aralık 2024’te yürürlüğe giren Moskova-Pyongyang anlaşmasının, karşılıklı askeri yardımlaşmayı öngördüğünü ve Kuzeydoğu Asya’da “bölünmez bir güvenlik sistemi” oluşturmayı hedeflediğini açıklamıştı. Güney Kore Ulusal İstihbarat Servisi (NIS), Kuzey Kore’nin Ukrayna’da savaşmak için Rusya’ya 15 binden fazla asker gönderdiğini, bunlardan yaklaşık 600’ünün öldüğünü ve 4 bin kadarının yaralandığını bildirdi. Anlaşma, Kuzey Kore’nin Rusya’ya silah ve asker desteği sağlamasını meşrulaştırırken, Pyongyang’ın Rusya’dan ekonomik ve askeri teknoloji desteği aldığına dair endişeleri artırıyor.

Uluslararası Tepkiler ve Bölgesel Endişeler

Kuzey Kore’nin Rusya’ya asker göndermesi, uluslararası toplumda büyük yankı uyandırdı. Güney Kore, ABD ve diğer Batılı ülkeler, bu işbirliğini “uluslararası hukukun ihlali” olarak nitelendirerek kınadı. Seul, Moskova ve Pyongyang’a “yasa dışı askeri işbirliğini derhal durdurma” çağrısı yaptı. Öte yandan, Kuzey Kore’nin Rusya’dan hava savunma sistemleri ve füze teknolojisi gibi kritik askeri destekler aldığına dair iddialar, Asya-Pasifik bölgesinde güvenlik endişelerini körükledi

Etiketler