Kremlin’den nükleer alarm: Putin hazırlık talimatı verdi
Yayın Tarihi: 05.11.2025 - 22:37
ABD’nin nükleer deneme planları Kremlin’i harekete geçirdi. Putin, Güvenlik Konseyi toplantısında nükleer denemelere hazırlık talimatı verdi. Savunma Bakanı Belousov, Novaya Zemlya’daki poligonların hazır olduğunu açıkladı.
Kaynak:HABER MERKEZİ
Kremlin Sarayı’ndan yapılan açıklamaya göre, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Güvenlik Konseyi üyeleriyle kritik bir toplantı gerçekleştirdi. Toplantıya Savunma Bakanı Andrey Belousov, Genelkurmay Başkanı Valeriy Gerasimov, SVR Başkanı Sergey Narışkin, Güvenlik Konseyi Sekreteri Sergey Şoygu ve FSB Müdürü Aleksandr Bortnikov katıldı.
“ABD deneme yaparsa karşılık veririz”
Toplantının başında ABD’nin nükleer denemeleri başlatma yönündeki planları ele alındı. Putin, Rusya’nın Kapsamlı Nükleer Deneme Yasağı Antlaşması’na bağlı kaldığını ve bu antlaşmadan çekilmeyi planlamadığını belirtti. Ancak, ABD veya diğer taraf ülkelerin deneme yapması durumunda Rusya’nın karşılık vermek zorunda kalacağını vurguladı.
Putin, Dışişleri Bakanlığı, Savunma Bakanlığı, özel servisler ve ilgili kurumlara, nükleer denemelere yönelik bilgi toplama ve hazırlık teklifleri sunma talimatı verdi.
Belousov: “Hazırlıklara başlanmalı”
Savunma Bakanı Belousov, ABD’nin stratejik silahlarını hızla modernize ettiğini ve yeni füze sistemleri geliştirdiğini söyledi. Washington’un “Altın Kubbe” adlı füze savunma sistemi planını hayata geçirdiğini belirten Belousov, ABD’nin daha önce INF, ABM ve Açık Semalar Antlaşması’ndan çekildiğini hatırlattı.
“ABD, küresel stratejik istikrarı yıkabilir. Bu nedenle tam ölçekli nükleer denemelere hazırlık yapılması uygun olur” diyen Belousov, Novaya Zemlya’daki poligonların bu denemeler için hazır olduğunu açıkladı.
Gerasimov: “Netlik yok, önlem şart”
Genelkurmay Başkanı Valeriy Gerasimov ise ABD’nin nükleer denemelerle ilgili tutumunun Rusya açısından netleşmediğini, bu nedenle gerekli askeri önlemlerin alınması gerektiğini ifade etti.