SON DAKİKA



Haber > Dünya > Lübnan’daki patlama, Hiroşima’da patlayan atom bombasının etkisi gibiydi

Lübnan’daki patlama, Hiroşima’da patlayan atom bombasının etkisi gibiydi

06 Ağustos 2020 Perşembe - 10:37




Beyrut'ta 4 Ağustos'ta yaşanan patlamanın şiddeti ve arkasında bıraktığı enkaz akıllara Hiroşima'yı getirmişti. Tam 75 yıl önce bugün Hiroşima, nükleer saldırıya maruz kalan ilk şehir olarak dünya tarihindeki yerini almıştı.





Geçtiğimiz gün Lübnan'ın liman şehri Beyrut'ta meydana gelen patlama dünyanın gündemine bomba gibi düştü. 2 bin 750 ton amonyum nitrat bulunan bir depoda meydana gelen patlamada 113 kişi hayatını kaybederken 4 bine yakın kişi de yaralandı. 

Gerek patlama anı ortaya çıkan mantar biçimindeki bulut, gerek patlamanın şiddeti ve arkasında bıraktığı enkaz akıllara 75 yıl önce Hiroşima'ya atılan atom bombasını getirdi.

70 BİN KİŞİ BİR ANDA YOK OLDU

6 Ağustos 1945 Pazartesi günü II. Dünya Savaşı’nın son aşamasına gelindiğinde, saatler 08.15’i gösterirken Amerika Birleşik Devletleri ‘Enola Gay’ adlı B-29 bombardıman uçağından bıraktığı Uranyum-235 tipi ‘Little Boy’ (Küçük Oğlan) isimli atom bombasıyla nükleer saldırıyı gerçekleştirdi. Atom bombası ’Little Boy’, Hiroşima’ya tam 43 saniyede düştü ve saatler 08.16’yı gösterirken yaklaşık 600 metre yükseklikte patladı.




Bomba, düştüğü yere 500 metre uzaklıktaki alan içindeki tüm insanların yüzde 90’ının ölümüne neden oldu. İlk anda 70 bin kişinin yaşamına bir anda son veren saldırı, takip eden hafta içerisinde ise 30 binden fazla kişinin hayatına mal oldu. Hatta bazı kaynaklara göre ölü sayısı toplamda 140 binin üzerine çıktı.

Hiroşima’daki saldırıdan sadece 3 gün sonra 9 Ağustos 1945’te Nagasaki’de Plütonyum -239 tipi atom bombası ‘’Fat Man’’ (Şişko Adam) ile ikinci saldırı gerçekleştirildi. Amerika Birleşik Devletleri Japonların hayat ve hareket tarzlarını araştırarak onların en çok dışarıda oldukları saati saptayarak saldırı saatini kararlaştırdı.

Askeri tarihte gerçekleştirilen yegane nükleer saldırı olan Hiroşima felaketi, bombanın atılmasından hemen sonra yayılan radyasyon ile birçok çocuğun ve yeni doğan bebeğin genetik hastalıklara maruz kalmasına neden oldu.

AMERİKAN BAŞKANI BÖYLE DUYURDU


Bombanın atıldığı tarihte ABD Başkanlığı görevinde bulunan Truman, Hiroşima’ya atılan atom bombası ile ilgili ayrınıtılı bilgileri halka sesleniş konuşmasıyla açıkladı:

"Hiroşimaya atılan atom bombası 13 Şubat 1945’te 130 bin Alman askerinin ölümüyle sonuçlanan Dresden Katliamı’na neden olan on tonluk bombalardan yaklaşık 2 bin kat daha güçlüdür. Atom bombasının Almanlardan önce keşfedilmiş olması insanlığı kurtarmaya yönelik çok önemli bir zaferdir."



Atom bombası patladıktan 30 saniye sonra bombayı bırakan uçak olan ‘Enola Gay’ den çekilen fotoğraf.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap