A+ A-
Yorum
10

Macron yeni başbakanla anlaşamazsa Fransa'yı neler bekliyor?

Yayın Tarihi: 26.06.2024 - 18:52 | Güncelleme Tarihi: 26.06.2024 - 18:50
Erken seçime giden Fransa'da Macron'un yeni başbakanının Bardella olması muhtemel görünüyor. Politico'ya göre Liberal bir cumhurbaşkanının sürekli olarak aşırı sağcı bir başbakanla mücadele etmesi siyasi felakete yol açacak

Liberal Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron yakında Fransa hükümetine liderlik etmesi için rakip partideki bir başbakanla yönetime devam etmek zorunda kalabilir. Bu kişi muhtemelen aşırı sağcı Ulusal Birlik Partisi'nden Jordan Bardella olacak. Macron'un merkez partileri 30 Haziran ve 7 Temmuz'da yapılacak iki turlu parlamento seçimlerinde ağır bir yenilgiye uğrayacak. Bu da cumhurbaşkanının kendi başkanlığında bir hükümet kurmak için muhtemelen muhalefete başvurmak zorunda kalacağı anlamına geliyor. Fransızlar bu durumu 'mutsuz bir evlilik' olarak adlandırıyor. Macron'un görev süresi 2027'ye kadar ve erken istifa etmesi için büyük bir kriz yaşanması gerekecek.

Bu kez durum farklı

Karşıt partilerden oluşan yönetim görülmemiş bir durum değil. Fransa modern tarihinde üç kez bu duruma maruz kaldı. Muhafazakâr Başbakanlar Jacques Chirac ve Édouard Balladur 1980'ler ve 1990'larda Sosyalist Cumhurbaşkanı François Mitterrand ile birlikte, Sosyalist Başbakan Lionel Jospin ise 1997-2002 yılları arasında cumhurbaşkanı olarak Chirac ile birlikte çalışmıştı. Ancak bu kez durum farklı. Daha önceki siyasi birleşmelerin hepsi siyasi ana akımdan geliyordu ki bu da işbirliğine elverişli bir durumdu. Bu arada siyasi uçlardan birinden gelecek bir başbakan Fransa'yı bilinmeyen sulara itecektir.

Küresel endişe yaratıyor

Bu ihtimal şimdiden AB'de ve ötesinde endişe yaratıyor. AB ülkeleri, Fransa'nın küresel bir stratejik güç ve AB'nin temel bir üyesi olarak itibarının zedelenmesinden ve Brüksel'in, sanayi politikasından savunmaya kadar çeşitli konularda uluslararası sahnede otorite ile liderlik yapabilecek az sayıdaki üyesinden birini kaybetmesinden korkuyor. Ülkenin yüksek borcunu dizginleme ya da Ukrayna'ya desteği artırma girişimleri de, Macron ile üstünlük mücadelesi veren aşırı sağcı bir hükümetle daha da zorlaşacaktır. Macron ve olası bir zıt hükümet arasında yaşanabilecek en kritik konulardan bazıları şöyle...

Ukrayna'ya destek

Fransa cumhurbaşkanı genellikle domaine réservé olarak bilinen savunma ve dış politika konularında münhasır yetkilere sahip olarak görülür. Ancak durum bu kadar basit değil. Bütçenin parlamentoda kabul edilmesi gerektiği göz önüne alındığında, herhangi bir yeni savunma fonu ya da Fransa'nın Ukrayna'ya yapacağı ek katkılar Ulusal Meclis'te engellenebilir. Brüksel'de sağ ve sol popülistlerin hakim olduğu bir Fransız parlamentosunun AB'nin savunma planlarını ve Ukrayna'ya verdiği desteği sabote edebileceği korkusu şimdiden hakim.

Almanya ve Polonya gibi Fransa'nın en yakın müttefiklerinden bazıları, uzun süredir Kremlin'le flört etmekle suçlanan aşırı sağın Fransa'da kazanacağı bir zaferin, kıtanın Rusya tarafından tehdit edildiği bir dönemde Avrupa'nın birliğine zarar verebileceği yönündeki endişelerini dile getirerek alışılmadık derecede açık uyarılarda bulundular.

Ülkenin borcu

Ülkenin kötü mali durumu Euro Bölgesi için de bir risk oluşturabilir. Bu risk yönetimdeki gerilimlerden pek de etkilenmeyecektir. Gayrisafi yurtiçi hasılanın yüzde 110'undan fazla olan borç oranıyla Macron, piyasaları yatıştırmak ve ülkenin mali durumunu sürdürülebilir bir yolda tutacağına ikna etmek için zor bir denge oyunu oynuyor. Ancak aşırı sağcıların Macron'un pek de popüler olmayan emeklilik reformunu geri çekerek emeklilik yaşını 64'ten 62'ye düşürme planları, Fransa'yı bu yoldan kilometrelerce uzağa ve tehlikeli bir şekilde uçurumun kenarına atma riski taşıyor. Yeni Fransız hükümeti, endişe verici düzeydeki kamu borcu nedeniyle kesilecek cezadan kurtulmak için Brüksel ile zaten zorlu müzakerelerle karşı karşıya kalacak ve bu müzakereler aşırı sağcı bir maliye bakanı ile daha da zorlaşacak.

Sistemin sınırlarını zorlayacak

Zıt görüşlü Fransız hükümeti bu kez sistemin sınırlarını test edecek. Fransa'nın AB projesindeki merkezi konumu, daha küçük ülkeler için geçerli olan kuralların çok azının, örneğin Fransa'nın sığınma hakları ya da medya özgürlükleri konusunda AB mahkemelerinin kararlarını hiçe saymaya başlaması halinde, kuralsız bir Fransız yöneticiyi kontrol altında tutabileceği anlamına geliyor.

Fransa başbakanı ve cumhurbaşkanının, Fransa'nın AB komiserliği gibi etkili bir rolü üstlenmesi için Brüksel'e kimi gönderecekleri konusunda da anlaşmaları gerekecek. Geçmişteki koalisyon hükümetinde iki komisyon üyesi göndermesine izin verilmişti, ancak bu sefer böyle bir lüksü olmayacak.

HABER MERKEZİ

Muhabir/Editör:Erol Taşkın
Etiketler