SON DAKİKA



Haber > Dünya > New Yorker dergisi yazdı: 36 yaşındaki Başkan Narko kartellere karşı

New Yorker dergisi yazdı: 36 yaşındaki Başkan Narko kartellere karşı

27 Haziran 2024 Perşembe - 10:28




Dünyanın en genç devlet başkanı olan Ekvador lideri Daniel Noboa, uyuşturucu kartellerini bitirme vaadiyle 36 yaşında seçildi. Defalarca suikast tehlikesi atlattı. Çete liderlerini Antarktika’da kurulacak bir hapishaneye kapatmak istiyor





Amerikan New Yorker dergisinden Jon Lee Anderson, beraber 1 hafta geçirdiği genç devlet başkanını ve ülkedeki son durumu anlatan çarpıcı bir yazı kaleme aldı. İşte o haberden satırbaşları:

Ekvador'un yeni seçilen Devlet Başkanı Daniel Noboa, güvenlik yetkilileriyle birkaç saat süren kapalı kapılar ardındaki toplantılardan sonra, Başkanlık sarayının karanlık bir ofisinde oturuyordu. İlk görüşmemiz için geldiğimde Noboa geniş ve boş bir masada dikkatle telefonuna bakıyordu. Kafasını kaldırıp bir özür mırıldanmadan önce birkaç dakika sessizlik içinde geçti. El sıkıştık ve nasıl olduğunu sordum. "Hayatta kalıyorum" dedi. Bunu sıradan, hafif ironik, günü atlatmak anlamında söylememişti. Bir hafta önce Kolombiya'dan sınırı geçerken bir düzine tetikçinin yakalandığını, uyuşturucu kaçakçıları tarafından kendisini öldürmek için gönderildiklerini anlattı. Suikastçılardan dördü Ekvador güvenlik güçleriyle girdikleri çatışmada öldürülmüştü. Geri kalanlar gözaltındaydı ama muhtemelen dışarıda başkaları da vardı. Artık Başkan olduğuna göre, bir daha asla tehlikeden uzak kalamayacağını acı acı gülerek söyledi.

En zengin adamın oğlu

Noboa'nın kiralık katillerle ilgili anlattıkları abartılı görünebilirdi, hatta politik bile değildi ama Quito'daki yabancı bir diplomat daha sonra bunu bana doğruladı. Diplomat, Noboa'nın son derece gizli bir olaydan bahsetmesine şaşırmıştı ama yeni Başkan'ın henüz gizlilik sanatında ustalaşmadığını söyledi. Bu bahar Noboa ile Ekvador'u dolaşarak birkaç hafta geçirdim ve tehlikeli durumları da dahil olmak üzere pek çok şey hakkında filtresiz bir şekilde konuştuğunu gördüm. Başkanlığının sadece birkaç ayında, birlikte ele alındığında ülkedeki en etkili güçlerden birini oluşturan yirmi iki suç çetesine karşı iç silahlı çatışmayı denetliyordu.

Geçen Kasım ayında göreve başladığında, atletik yapılı, temiz traşlı ve çocuksu bir yakışıklılığa sahip olan Noboa, otuz altı yaşında dünyanın seçilmiş en genç devlet başkanı. (Burkina Faso'dan İbrahim Traoré dört ay daha genç, ancak iktidarı askeri bir darbeyle ele geçirdi). Ekvador'un en zengin adamı olduğu söylenen Álvaro Noboa'nın oğlu olan Noboa, ailesinin muz işinden gübreden konteyner depolamaya kadar her alanda faaliyet gösteren bir holdinge dönüştü. Servetinin bir milyar dolardan fazla olduğu tahmin edilen Álvaro, kendi başına beş başarısız Başkanlık kampanyası yürütmüştü.

Sosyal medya fenomeni eş

Daniel Noboa'nın Ulusal Meclis'te bir koltuk kazandığı 2021 yılına kadar, en çok ailesinin işinde bir yönetici olarak ve dedikodu sütunlarında ara sıra yer alan bir varlık olarak biliniyordu. Yüksek moda hasır şapka tasarımcısı Gabriela Goldbaum ile olan ilk evliliği zor bir boşanma ile sonuçlandı. Şu anda yirmi altı yaşında, kutup sarısı saçlı bir sosyal medya fenomeni olan Lavinia Valbonesi ile evli.


Noboa bile Başkanlık adaylığını "olanaksız bir siyasi proje" olarak tanımladı. Ülke kriz içindeydi. On sekiz milyonluk küçük bir ülke olan Ekvador, on yıllar boyunca, en azından bölgesel standartlara göre, genellikle barışçıl ve istikrarlı bir yer olarak görülüyordu. Turistler And Dağları'nı görmek ve Darwin'in Galápagos Adaları'ndaki rotasını tekrar izlemek için geliyordu. Binlerce Amerikalı, rahat ve ucuz bir yaşam arayışıyla burada emekli oldu.

Ancak sınırın öte yanında, Kolombiya'da kokain ticareti gelişiyordu. Amerika Birleşik Devletleri tarafından desteklenen on beş yıllık kaçakçılıkla mücadele çabalarına rağmen, 2016 itibariyle ülke her zamankinden daha fazla uyuşturucu üretiyordu ve dünya arzının tahminen yüzde altmışını oluşturuyordu. Geçtiğimiz birkaç yıl içinde, dolarize bir ekonomiye, modern bir karayolu sistemine ve Pasifik'te önemli limanlara sahip olan Ekvador, Kolombiya uyuşturucu ticareti için kritik bir merkez haline geldi. Bunu yıkıcı şiddet ve yolsuzluk takip etti. Özellikle uyuşturucu çetelerinin hakim olduğu sahil kesiminde cinayetler sıradanlaştı ve birçok Ekvadorlu kaçarak ülkenin daha güvenli bölgelerine ya da ABD'ye gitti.

Geçtiğimiz bahar, zimmetine para geçirdiği iddiasıyla görevden alınma tehdidi altında on sekiz ay erken istifa eden ve popüler olmayan bir muhafazakâr olan Başkan Guillermo Lasso'nun yerine geçmesi için erken seçim çağrısı yapıldı. Adaylar arasında eski bir gazeteci olan ve uyuşturucu çetelerinin sınırlandırılması gerektiğinden bahseden Fernando Villavicencio da vardı. Seçimden on bir gün önce, Quito'daki bir kampanya mitinginden ayrılırken, Kolombiyalı bir grup silahlı adam tarafından vurularak öldürüldü.

Seçim korku dolu bir gerginlik içinde geçti ama bu şok Noboa'ya yaradı. Daha önce iyi hazırlanmış ancak heyecansız bir konuşmacı olarak görülen Noboa, bir münazaraya kurşun geçirmez yelek giyerek gelerek sansasyon yarattı. Güvenliği arttırma, istihdam yaratma ve yabancı yatırım çekme sözü verdi. Belki de en önemlisi, gençliğini bir erdem haline getirdi. Bir TikTok videosunda, spor salonunda bir dambıl rafının üzerinde, milli futbol takımının formalarıyla aynı fosforlu sarı renkte bir atlet giyerken görülüyordu. Sağduyulu bir lider, ideolojiyle fazla ilgisi olmayan bir işadamı imajı çizerek göreve geldi. Vaat ettiği şey, en azından başlangıçta, bir savaş değil, normale dönüştü.

Hapisten kaçan çete lideri

Noboa yemin ettiğinde Ekvador'daki krize radikal çözümler getirme konusunda temkinli görünüyordu; ana önerisi maksimum güvenlikli hapishaneler inşa etmekti. Yıllardır ülkenin aşırı kalabalık hapishaneleri, buraları suçları organize etmek için karargah olarak kullanan uyuşturucu kaçakçılığı çetelerinin liderleri tarafından etkin bir şekilde içeriden yönetiliyordu. Villavicencio suikastının Los Lobos olarak bilinen bir çetenin hapisteki liderleri tarafından yaptırıldığı bildirildi. ABD'nin saldırıyla ilgili bilgi için beş milyon dolar ödül koymasının ardından yedi şüpheli hücrelerinde ölü bulundu; konuşamadan öldürüldükleri düşünülüyordu. Bu tür çete içi şiddet yaygındı. Çete üyeleri arasındaki rekabet savaşı korkunç hapishane katliamlarına ve yüzlerce ölüme yol açmıştı.


Ocak ayı başlarında, Noboa'nın Başkanlığının altıncı haftasında, ülkenin en tehlikeli mahkumunun hücresinden kaybolduğu haberi geldi. Adolfo Macías, nam-ı diğer Fito, güçlü Los Choneros çetesinin patronuydu; uyuşturucu kaçakçılığı ve cinayeti de içeren bir dizi suçtan otuz dört yıl hapis yatıyordu. Gözaltına alınırken çekilen bir fotoğrafı hükümet için bir halkla ilişkiler zaferi olmuştu: Uzun saçlı, gömleksiz ve eski bir güreşçinin yumuşaması gibi bir vücuda sahip olan gözden düşmüş elebaşı, silahlı güvenlik görevlilerine çaresizce boyun eğiyordu. Şimdi kaçmıştı. Belki de en şaşırtıcı olanı, Fito'nun tam da Noboa onu La Roca ya da Kaya olarak bilinen ülkenin en yüksek güvenlikli hapishanesine nakletmeyi planlarken ortadan kaybolduğunun ortaya çıkmasıydı. Hükümetten birilerinin onun kaçışını kolaylaştırmış olması muhtemel görünüyordu.

Noboa seçim kampanyası sırasında ülkesindeki çete sorununa askeri bir çözüm bulunmasını desteklemekten kaçınmıştı. Şimdi altmış günlük olağanüstü hal ilan etti ve hapishanelerin kontrolünü ele alması için orduyu gönderdi. Ekvador'un çeteleri karşılık verdi. Ülke çapında bombalı arabalar patlattılar, hapishane isyanlarını tetiklediler ve polis karakollarına saldırdılar; kaosun ortasında Los Lobos'un bir lideri de hapisten kaçtı. Kargaşanın doruk noktasında, 9 Ocak'ta silahlı kişiler sahil kenti Guayaquil'deki TC Televisión stüdyolarına girdi. Kanal bir haber yayınının ortasındaydı ve muhabirler ve stüdyo çalışanları hayatlarını kurtarmak için yalvarırken kameralar çekime devam ediyordu. Çoğu maske takan saldırganlar esir aldıkları kişilerin kafalarına silah dayadı ve yere yatmalarını emretti. Kimse öldürülmeden önce bir polis özel timi geldi ve saldırganları tutukladı. Ancak Ekvadorlular sarsılmıştı: canlı yayında neredeyse bir katliam yaşanmıştı.

Kutup bölgesinde hapishane

Noboa bir iç silahlı çatışma durumu ilan etti ve yeni kurallar getirdi: uyuşturucu çeteleri bundan böyle "terörist" olarak sınıflandırılacak ve askeri hedef olarak kabul edilecekti. Hatta projeler arasında çete liderlerini Antarktika’da kurulacak bir hapishaneye kapatmak bile yer alıyordu. Ülke genelinde askerler, özellikle yoksul mahallelerde devriyeler ve silahlı baskınlar düzenledi. Çatışmalar ve tutuklamalar yaşandı, hemen ardından şüphelilere sert muamele ve bazı durumlarda işkence yapıldığı haberleri geldi.

"Bu kadar cesur olmamı beklemiyorlardı"

Çeteler caydırılmış görünmüyordu. TC Televisión saldırısından bir hafta sonra, davaya atanan savcı suikasta kurban gitti. Konuşmalarımızdan birinde Noboa bu tür cinayetlerin daha da artacağı öngörüsünde bulundu. Ekvador'un tepeden tırnağa yozlaştığını, Kolombiyalı karteller, onların Meksikalı muadilleri ve Arnavut çeteler tarafından ele geçirildiğini söyledi. Noboa heybetli bir figür değil ama seçildiğinden beri mano dura yani güçlü elini göstermeye giderek daha hevesli görünüyor. Bana, kampanyasını başlattığında, kaçakçıların hükümetinin birkaç hafta içinde çökeceğini tahmin ettiklerini gösteren istihbarat gördüğünü söyledi. "Onların planı buydu. Onlara savaş ilan edecek kadar cesur olmamı hiç beklemiyorlardı" dedi.

HABER MERKEZİ

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap