SON DAKİKA



Haber > Dünya > Putin Kuzey Kore'de: Kararlı desteği için Kim'e teşekkür etti

Putin Kuzey Kore'de: Kararlı desteği için Kim'e teşekkür etti

19 Haziran 2024 Çarşamba - 11:29




Rus lider Putin, Kuzey Koreli mevkidaşıyla Pyongyang'da buluştu. Ukrayna savaşındaki desteğinden dolayı Kim Jong-Un'a teşekkür etti. Kim ise "Yeni refah dönemine giriyoruz" dedi.





Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Kuzey Kore'ye resmi ziyaret düzenledi. Putin, ülkenin lideri Kim Jong-Un tarafından karşılandı.

Putin'in ziyareti, Ukrayna savaşının devam ettiği bir dönemde gerçekleşti. Batılı birçok ülke Kiev yönetimini askeri ve mali yardımlarla destekliyor.

Rus lider, Kim ile görüşmesi sırasında, Ukrayna'ya karşı da dahil olmak üzere Pyongyang'ın desteğini takdir ettiğini söyledi.

Ukrayna teşekkürü

Putin, "Ukrayna yönü de dahil olmak üzere Rus politikalarına yönelik istikrarlı ve kararlı desteğinizi büyük bir takdirle karşılıyoruz." dedi.


Başta ABD olmak üzere birçok Batı ülkesi, Putin'in söz konusu görüşmesini yakından izliyor.

"ABD'nin emperyalist politikalarıyla mücadele ediyoruz"

Ayrıca Putin, Rusya olarak "on yıllardır dayatılan ABD'nin emperyalist politikalarıyla" mücadele ettiklerini anlattı ve ekledi:

Geçtiğimiz yıl Rusya'ya yaptığınız ziyaret sonucunda, bugün devletlerarası bağlarımızı inşa etmede önemli ilerlemeler kaydettik.

Bugün, ilişkilerimizin uzun vadede temelini oluşturacak yeni bir temel belge hazırlandı.

Rusya Devlet Başkanı, Pyongyang'ın son 24 yılda geçirdiği dönüşüme hayranlığını dile getirdi. Kim Jong-un liderliğinde şehrin güzelleştiğini belirterek, "Şehre bakmanın güzel oluşunu açıkça söylüyorum." dedi.

Kırmızı halıda yürüdüler


Resmi tören kapsamında Kim Jong-un, Putin ile kırmızı halıda yürüdü. İki ülkenin marşları çalındı, silahlar ateşlendi.

Törenin yapıldığı alana gelen halk, gökyüzüne balonlar bıraktı. Tören, gündüz saatlerinde yapılan havai fişek gösterisiyle sona erdi.

Kim: Yeni refah dönemine giriyoruz

Öte yandan Kim, Rusya Devlet Başkanı'na iki ülke arasındaki ilişkilerin "yeni bir refah" dönemine girdiğini söyledi.

Kim Jong-Un, Rusya'nın 'dünyadaki stratejik dengeyi koruduğunu' dile getirdi. Rusya'nın 'özel askeri operasyon' olarak adlandırdığı Ukrayna'ya saldırıları desteklediğini bildirdi.


"Rusya ile stratejik temasları daha da güçlendirmeyi amaçlıyoruz"

Pyongyang'ın Rusya ile stratejik iş birliğini güçlendirmeyi planladığını söyleyen Kim, şunları kaydetti:

Dünyadaki durum giderek daha karmaşık hale geliyor ve hızla değişiyor.

Rusya ile, Rus liderliğiyle stratejik temasları daha da güçlendirmeyi amaçlıyoruz.

İlişkilerin geliştirilmesi masada

Kremlin'den yapılan açıklamada, iki ülke liderleri, Rusya ile Kuzey Kore arasındaki ilişkilerin geleceğinin yanı sıra, ekonomi, güvenlik ve uluslararası iş birliği konularını masaya yatıracak.

24 yıl sonra bir ilk


Rusya-Kuzey Kore ilişkileri, son dönemde hızlı ilerlemeler kaydetti. Putin, 24 yılın ardından Asya ülkesini ziyaret etti.

Bu ziyaret, iki ülke arasındaki diyaloğun daha derin bir hal alması konusunda Washington'da endişelere yol açtı.

Nükleer programdan vazgeçirmeye çalıştılar

2000'li yıllar da ise Rusya, sıcak ilişkilere rağmen, Kuzey Kore'ye yönelik Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi yaptırımlarını iki kez destekledi. Yaptırımlar, nükleer silah ve füze programını hedef alıyordu.

Rusya, Kuzey'i güvenlik ve ekonomik faydalar karşılığında nükleer programından vazgeçmeye ikna etmeyi amaçlayan görüşmelerde yer aldı.


ABD, Çin, Güney Kore ve Japonya'nın da katıldığı görüşmeler Aralık 2008'de çöktü.

İHA

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap