SON DAKİKA



Haber > Dünya > Putin'den G7 ülkelerine enflasyon suçlaması: Sorumsuz politikaların...

Putin'den G7 ülkelerine enflasyon suçlaması: Sorumsuz politikaların...

25 Haziran 2022 Cumartesi - 10:18




Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, G-7 ülkelerinin son yıllarda ekonomide sorumsuz politika izlediklerini ve bunun küresel enflasyondaki artışa neden olduğunu söyledi.





Ukrayna'ya saldırarak dünyanın tepkisin çeken Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Çin'in ev sahipliğinde çevrim içi düzenlenen BRICS+ Zirvesi'nde yeniden sahneye çıktı.

Zirvedeki konuşmasında küresel enflasyona değinen Putin, G7 ülkeleri ABD, Almanya, Kanada, İngiltere, Fransa, İtalya ve Japonya'yı yerden yere vurdu.

BRICS+ zirvesine katılan ülkelerin demokratik çok kutuplu düzenden yana olduğunu belirten Putin, "Bazıları tarafından icat edilen kurallara göre yaşamak istemeyen devletlerin gelişiminin durdurulması yönündeki girişimler, gayrimeşru yaptırım araçlarının pervasızca kullanılması, Covid-19'un yarattığı sonuçlarla çarpılarak küresel ekonomideki krizi daha da kötüleştirdi." dedi.

"Uluslararası finans sisteminin sarsıldığını, üretim, lojistik ve yatırım halkalarının parçalandığını" vurgulayan Putin, gıda, enerji ve ham madde fiyatlarında artışın özellikle Asya, Afrika, Latin Amerika ve Orta Doğu devletlerinin gelişimini etkilediğini söyledi.

Yüksek enflasyon ve gıda krizine Ukrayna'daki savaşın neden olmadığını savunan Putin, şöyle konuştu:


"Enflasyonda keskin artış dün yaşanmadı. Bu, G7 ülkelerinin birkaç yıldaki sorumsuz makroekonomik politikası, kontrolsüz emisyon ve teminatsız borçların birikmesinin sonucudur. Tüm bu süreçler, pandeminin başlamasıyla hızlandı. Bu dönemde, ürün ve hizmetlere küresel çapta hem arz hem de talep büyük ölçüde azaldı."

Gıda piyasalarının dengesinin "ciddi" şekilde bozulduğuna dikkati çeken Putin, tahıl fiyatlarındaki artışın gelişmekte olan ülkeleri olumsuz etkilediğini anlattı.

Ukrayna tahılının dünya tahıl pazarındaki sorunları çözebilecek miktarda olmadığını söyleyen Putin, "Ukrayna tahılının Karadeniz'deki limanlar üzerinden sevkiyatının durdurulmasıyla ilgili histeri, yapay şekilde şişiriliyor." ifadelerini kullandı.

Ukrayna'dan tahılın çıkarılmasını engellemediklerini belirten Putin, "Ukrayna askerleri, limanları ve yakındaki suları mayınlardan temizlerse, Rusya, tahıl yüklü gemilerin uluslararası sulara serbest şekilde çıkışını sağlamaya hazır." dedi.

BRICS+ zirvesine (Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika)'dan oluşan ekonomik oluşuma Rusya ve Çin'le yakın ilişkilerde bulunan 17 ülke daha katıldı.


Türkiye de enflasyonun en fazla arttığı ülkelerden biri.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap