SON DAKİKA



Haber > Dünya > Ukrayna'dan ilk görüntü! Kadraja girenler ve girmeyenler var

Ukrayna'dan ilk görüntü! Kadraja girenler ve girmeyenler var

26 Haziran 2022 Pazar - 16:01




Kod adı SS-26 Stone olan nükleer füze Putin'in Avrupa'daki tek müttefikine sevk ediliyor, ilk kez Ukrayna'yı ziyaret edebilen Sergey Şoygu'nun yanındaki isimler ise gözden kaçacak gibi değil!





Dünya yeni bir savaşın eşiğinde olduğundan habersizdi, binlerce asker sınırdan komşu ülkeye geçti. Savaş uçakları, füze savunma sistemleri ve 30 bin askerle küçük bir ordu konuşlandırıldı. Henüz Rusya'nın Ukrayna'yı işgaline günler vardı, Vladimir Putin'in Avrupa'daki biricik müttefiki Rus ordusuyla gövde gösterisine girişti.

Tatbikatın aslında bir bahane olduğu iki hafta sonra ortaya çıktı, Rus birlikleri kuzeydeki Belarus'tan Ukrayna'ya saldırdı. Kiev yakınlarına kadar gelen Rus ordusu birinci ayda geri püskürtülürken, bugün itibariyle işgalin beşinci ayına girildi.

KİLİT ŞEHİR DÜŞTÜ

Yeryüzünü geri dönülemez şekilde değiştiren savaşta binlerce insan hayatını kaybetti, milyonlarca Ukraynalı evlerini terk etmek zorunda kaldı. Rus işalciler Kiev hezimetinin ardından Donbas'ı ana hedef olarak belirledi, haftalardır yoğun bombardıman altındaki kilit şehir Severodonetsk Cumartesi günü düştü.

Ukrayna ordusu Severodonetsk'ten çekilirken, kilit şehri ele geçiren Rus birlikleri şimdi Lysychansk'a saldırıyor.


Kardeş şehirler Severodonetsk ve Lysychansk arasında yalnızca Siverskyi Donetsk Nehri var. Ruslar, Lysychansk'ı işgal ederek Donbas'ın iki bölgesinden biri olan Lugansk'ta tamamen kontrolü sağlamayı amaçlıyor.

Bir zamanlar yaklaşık 100 bin nüfusa sahip olan Severodonetsk, neredeyse haritadan silindi. Haftalarca şiddetli sokak çatışmalarına sahne olan kentte tüm binalar hasar gördü.

Ukraynadan ilk görüntü Kadraja girenler ve girmeyenler var

KİEV PATLAMA SESLERİYLE UYANDI

Pazar gününe girildiğinde ise çatışma bölgesinin yüzlerce kilometre uzağındaki başkent Kiev patlamalarla sarsıldı. Üç haftadır bir Rus saldırısına hedef olmayan Kiev'de Pazar sabahı 06.30 sularında kentin her yanından duyulan dört patlama gerçekleşti.


Şehirdeki Agence France-Presse (AFP) haber ajansı muhabirleri, Kiev'in merkezindeki bir apartman bloğunun vurulduğunu, gökyüzüne gri dumanların yükseldiğini bildiriyor. Binada yaşayan bir AFP muhabiri, patlamanın bir uğultuyla geldiğini söyledi. Kiev itfaiyesi, binanın en üst katlarında yangını söndürmek için çaba gösteriyor.

Bugün G7 Zirvesi için Almanya'ya gelen ABD lideri Joe Biden, Kiev'i vuran füze saldırısını 'daha fazla barbarlık' sözleriyle tanımladı.
  Ukraynadan ilk görüntü Kadraja girenler ve girmeyenler var
 

ŞOYGU İLK KEZ UKRAYNA'DA

Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, işgal güçlerinin komutanı olarak Ukrayna'daki Rus askerlerini bugün denetledi. Rus ordusu, ziyaretin hangi şehirde gerçekleştiğini açıklamadı.

Putin ve yakın arkadaşı Şoygu, 24 Şubat'ta başlayan işgalin hemen sonrasında Kiev'i ele geçirip gövde gösterisi yapmayı hayal ediyordu ancak Şoygu Ukrayna'ya ilk ziyaretini dört ay sonra yapabildi.


Şoygu ile karargahta poz veren Rus askerler arasında Ukrayna işgalinin başındaki albay general Gennady Zhidko dikkat çekti. 

Kadraja giren diğer isimler Rus ordusunun ana harekat başkanı Sergey Rudsykoy, ana personel başkanı albay general Viktor Goremykin ve Savunma Bakan Yardımcısı Yunus-Bek Yevkurov oldu.

Sessiz videoda Rus ordusunun halihazırda Donbas'taki işgal güçlerine komuta eden general Sergey Surovikin ile merkez bölge komutanlığını yürüten albay general Alexander Lapin'den bir işaret yoktu.

  Ukraynadan ilk görüntü Kadraja girenler ve girmeyenler var

 


Rusya Savunma Bakanlığı'nın son iki günde yaptığı açıklamalar ve ordu televizyonu Zvezda'nın ekrana getirdiği görüntüler, Ukrayna'daki işgal komutanlarını doğruluyor. Buna göre, işgal güçlerinin başındaki komutan albay general Gennady Zhidko. Merkez grubuna Alexander Lapin, Güney grubuna ise Sergey Surovikin komuta ediyor.

Ukrayna'ya saldırı emri verildiğinde Rus ordusu dört ana bölgesinin tümüyle işgale girişti. Doğu güçlerinin Kiev'de, Merkez güçlerinin ise Çernigiv'de yenilgiye uğramasıyla, tüm güçler Donbas ve Ukrayna'nın güneyinde birleştirildi. Halihazırda Doğu ve Batı bölgesi orduları Lapin ile Surovikin'in komutası altında savaşıyor.

Henüz doğrulanmamış olsa da, Doğu bölgesi komutanı albay general Alexander Chayko'nun Ukrayna'dan sonra Suriye'ye geri döndüğü yönünde haberler var.

Donbas'taki Rus işgalcilerin başındaki Surovikin'in hayli şaşırtıcı bir kariyeri var. General bir kez kaçak silah satmaktan, bir kez de Ağustos 1991'de Moskova'da protestocuları öldüren bir askeri konvoya liderlik etmekten iki kez hapse atıldı. Ukraynadan ilk görüntü Kadraja girenler ve girmeyenler var

PUTİN'DEN JETLERE NÜKLEER FÜZE İSTEDİ


Cephe hattında bunlar yaşanırken, Rus lideri Putin Cumartesi günü memleketi St. Petersburg'da Belarus Devlet Başkanı Aleksandar Lukaşenko ile bir araya geldi. Putin ve sıkı müttefikinin gündemindeki en önemli başlık, Avrupa'nın göbeğindeki Rus toprağı Kaliningrad'a giden Rus trenlerinin Litvanya tarafından engellenmesiydi.

"Minsk her şeye hazır olmalı" Lukaşenko, Belarus sınırları yakınında ABD öncülüğündeki NATO güçleri tarafından nükleer silahlı uçuşlar gerçekleştirildiğini savunarak Putin'den yardım istedi. Ukraynadan ilk görüntü Kadraja girenler ve girmeyenler var

MENZİLİ 500 KİLOMETRE

Rus lider, dünyanın gözü önünde oynanan tiyatroda 'simetrik' bir yanıta onay vermedi ancak bunun yerine Belarus'a nükleer füze göndereceklerini ilan etti. Belarus'a konuşlandırılacak İskender-M füzesinin menzili 500 kilometre.

Konvansiyonel veya nükleer savaş başlığı taşıyabilen füzenin NATO'daki kod adı, 'SS-26 Stone.' Mobil güdümlü füze sistemi İskender-M, Sovyet 'Scud' füzelerinin yerini aldı.

Putin ayrıca Lukaşenko'ya Belarus hava kuvvetlerine ait Su-25 jetlerini Rus fabrikalarında modernize etme sözünü de verdi.
  Ukraynadan ilk görüntü Kadraja girenler ve girmeyenler var
 

BALTIK KÖRFEZİ ALEV TOPU

Ukrayna işgalinin 24 Şubat tarihinde başlamasıyla birlikte NATO doğu kanadına on binlerce asker yığdı, savaş uçakları konuşlandırdı. Tarafsızlıklarıyla bilinen Finlandiya ve İsveç ittifaka üyelik başvurusu yaptı.

Eski Sovyet cumhuriyeti Litvanya'nın Kaliningrad'a giden Rus trenlerine geçen hafta sınırlama getirmesi, Baltık körfezinin alev topuna dönmesine yol açtı. AB yaptırımlarını hayata geçiren Litvanya'nın getirdiği yasak, kömür, inşaat malzemeleri, metal, yüksek teknoloji ve daha birçok ürünün Rusya'dan Kaliningrad'a sevkiyatını engelliyor. Litvanya'nın kararının Rusya'dan Kaliningrad'da gelen ürünlerin yarısını etkilemesi bekleniyor. Ukraynadan ilk görüntü Kadraja girenler ve girmeyenler var


RUS TRENLERİ BEKLİYOR

Yaklaşık 430 bin insanın yaşadığı Kaliningrad, kuzeyde ve doğuda Litvanya, güneyde ise bir başka AB üyesi Polonya ile çevrili. Rusya'dan yola çıkan bir yük treni, Kaliningrad'a ulaşmak için Belarus ve Litvanya'dan geçmek zorunda. Polonya'dan kesintisiz bir geçiş bulunmuyor.

Rus donanmasının Baltık Filosu'na ev sahipliği yapan Kaliningrad'a Putin'in nükleer başlıklı İskender füzeleri konuşlandırdığı biliniyor. Kaliningrad, ayrıca buzla kaplanmayan tek Rus Baltık limanı.

Kaliningrad, İkinci Dünya Savaşı'nın sonuna kadar Almanya'nın bir parçasıydı. Savaşın ardından Sovyetler Birliği'ne bırakılan bölgenin önce Königsberg olan adı Kaliningrad olarak değiştirildi. Şehirdeki Alman nüfus tahliye edilirken, bölgede yalnızca Ruslar ve Belaruslular kaldı.

Kaliningrad, 1991 yılında Sovyetler Birliği'nin dağılmasına kadar yabancılara kapalıydı.

Uzun zamandır 'Kremlin'in Baltık Denizi'ndeki batmaz uçak gemisi' olarak anılan Kaliningrad, hem stratejik hem de askeri açıdan Rusya için kilit bir konumda. Buraya yerleştirilen silahlar, Batı Avrupa ülkelerini kolayca vurabilecek mesafede.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap