SON DAKİKA



Haber > Dünya > Vizesiz giriş Avrupa'yı karıştırdı

Vizesiz giriş Avrupa'yı karıştırdı

10 Mart 2016 Perşembe - 13:51




Avrupa, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun AB'ye hafta başında sunduğu, Haziran'da Türklere vize muafiyetini de içeren öneri paketini tartışıyor.





Schengen üyesi olmayan İngiltere, “anlaşma olsa da olmasa da, Türklerden vize istemeyi sürdüreceğiz” derken, Almanya Başbakanı Angela Merkel’in öneri paketine verdiği destek, Alman siyasetini karıştırdı. Merkel’e en büyük tepki de koalisyon ortağı siyasi partilerden geldi. İsveç ise, “yeni sığınmacı almayacağım” açıklaması yapan Avusturya ve Macaristan gibi ülkelere, “ya sığınmacıları kabul edin ya da Schengen’i terk edin” resti çekti.

İngiltere’nin tavrını, AB’den sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı David Lidington açıkladı. Lidington, İngiltere parlamentosunda Suriyeli sığınmacılar konusundaki toplantıda yaptığı açıklamada, “Türkiye-AB anlaşması İngiltere için yeni yükümlülükler getirmeyecek. Schengen bölgesine dahil değiliz. İngiltere’yi ziyaret etmek isteyen Türk vatandaşlarından vize istemeyi sürdüreceğiz” dedi.

Lidington, Davutoğlu’nun öneri paketinde yer alan 3 milyar Euro ek finansal kaynağa da İngiltere’nin “katılmayabileceği” mesajını verdi. Lidington, ülkesinin ek üç milyar Euro’luk finansmana katkı yapmadan önce diğer ülkelerin tekliflerini bekleyeceğini dile getirdi.

YENİ BAŞLIKLAR İÇİN İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ ŞARTI GETİRDİ

İngiliz Bakan Yardımcısı, yine Davutoğlu’nun öneri paketinde yer alan, tam üyelik için yeni müzakere başlıkları açılması konusunda ise, “ifade özgürlüğü” şartını getirdi. Lidington, Türkiye’de hukukun üstünlüğü ve ifade özgürlüğü gibi konuların AB müzakereleri çerçevesinde açılacak yeni yeni başlıklarla gelişebileceğini bildirdi.


İSVEÇ BAŞBAKANI REST ÇEKTİ

İsveç Başbakanı Stefan Löfven ise, yeni Suriyeli sığınmacı almayı reddeden AB ülkelerine, “isterseniz Schengen’den çıkabilirsiniz” resti çekti. Davutoğlu’nun önerisinin ardından Macaristan Başbakanı Victor Orban “yeni sığınmacı alırsam, beni Budapeşte’de direğe asın” tepkisini göstermişti. Avusturya da yeni bir sığınmacı alımına karşı çıktığını açıklamıştı. İsveç Başbakanı, bu tepkilere karşılık, “ya sığınmacıları kabul edin, ya da Schengen’i terk edin” açıklaması yaptı.

ALMAN SİYASETİ KARIŞTI

Merkel’in Davutoğlu önerilerine sıcak bakması, Alman siyasetini de karıştırdı. Merkel’in kendi partisi olan Hristiyan Demokrat Birlik (CDU) içinde bile “Türkiye’ye çok büyük ödünler verildi” eleştirileri başladı.

CDU’nun kardeş partisi ve Bavyera’daki küçük ortağı Hristiyan Sosyal Birlik Partisi ise (CSU) Türk vatandaşlarına vizenin kaldırılmasına açıkca karşı çıktı. CSU Genel Sekreteri Andreas Scheuer, “Türkiye’ye daha fazla ödün vermeyin” açıklaması yaptı. Davutoğlu’nun yaptığı önerileri, “Türkiye pazaryeri gibi yeni talepler ortaya koydu” diye nitelendiren Scheuer, “CSU, Türkiye’nin AB üyeliğine ve bütün Türkler’e tam vize muafiyeti sağlanmasına karşı” dedi.

Sözcü


Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap