A+ A-
Yorum
10

Washington Post’un İddiası: Maduro kaçarsa Türkiye'ye sığınabilir

Yayın Tarihi: 28.11.2025 - 14:32
Washington Post, Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro’nun ülkeden ayrılması halinde Türkiye’ye sığınabileceğini iddia etti.
Kaynak:HABER MERKEZİ

ABD ile Venezuela arasındaki gerilim giderek tırmanırken Washington Post gazetesi Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro'nun ülkeden kaçması durumunda Türkiye’ye sığınabileceğini iddia etti.

Trump'ın Maduro'nun iktidarına "kolay yoldan ya da zor yoldan" son verme niyetini dile getirdiğine dikkat çeken gazete, Türkiye'ye kaçış seçeneğinin sürpriz olmayacağını savundu.

Venezuela yönetimiyle ilgili tartışmalara yakın bir kaynak konuyla ilgili, "Türkiye onun için harika bir yer. Maduro, Erdoğan'a güveniyor ve Erdoğan'ın Trump'la iyi ilişkileri var. Günün sonunda, gerçekçi ve kabul edilebilir sonuçlar neler? Açıkçası, insanlar bunun üzerine düşünüyor ve bunun için çalışıyor" diye konuştu.

Aynı kaynak, Maduro için olası bir Türkiye sürgünü anlaşmasının “güvenceler” içerebileceğini söyledi. Bu güvenceler muhtemelen, hakkında uyuşturucu kaçakçılığı, yolsuzluk ve narko-terör suçlamaları nedeniyle dava açılmış olan ve başına 50 milyon dolar ödül konulan Maduro’nun ABD’ye iade edilmeyeceğini garanti altına almayı amaçlıyor.

Maduro’nun Türkiye’ye sürgünü ihtimalinin şu anda gündemde olup olmadığı ya da Trump’ın salı günü söylediği gibi kendisiyle doğrudan “konuşabileceği” yönündeki ifadelerin doğru olup olmadığı sorulduğunda, Beyaz Saray sözcü yardımcısı Anna Kelly “yorum yok” yanıtını verdi. Washington’daki Türkiye Büyükelçiliği ise sorulara yanıt vermedi.

Venezuela hükümeti, Maduro’nun sürgünü düşündüğüne dair haberleri reddetti. Karakas’ta salı günü destekçilerine yaptığı konuşmada Maduro, Venezuelalıların “bu kutsal vatanın her bir karışını her türlü emperyalist tehdit ya da saldırıya karşı savunabilecek kapasitede olmaları gerektiğini” söyledi ve bu uğurda “her şeyini vereceğine” söz verdi.

Türkiye'deki Venezuela altınları ve F-35'ler

Maduro uluslararası alanda tamamen yalnız değil. Küba’nın, Maduro ve üst düzey rejim yetkililerine kişisel güvenlik sağladığı bildiriliyor. Rusya ise yakın bir müttefik olarak Venezuela ordusuna silah tedarik ediyor ve ABD’nin sert yaptırımlarının yarattığı ekonomik boşlukları dolduruyor.

Ancak uzmanlar, Maduro ayrılmaya karar verirse Rusya, İran veya Küba’nın muhtemel bir varış noktası olacağını düşünmüyor.

Washington Post'a konuşan bir kaynak, “Eğer garantiler konusunda endişeliyse ve tarafların anlaşmaya sadık kalacağından emin olmak istiyorsa, Türkiye’ye iniş daha fazla güvenlik sağlar” dedi. Maduro’nun “oraya yıllardır altın taşıdığı”, ayrıca kendisinin, geniş ailesinin ve yakın çevresinin “onu mutlu edecek kadar servet ve bağlantıya Türkiye’de sahip olduğu” ifade edildi.

Türkiye, Venezuela’nın önemli altın rezervlerinin büyük bir bölümünde madencilik imtiyazlarına sahip. ABD’li yetkililer geçmişte, Venezuela’dan rafine edilmek üzere Türkiye’ye gönderilen altının daha sonra İran’a yönlendirildiğini ve Maduro ile diğer rejim yetkililerinin şahsi olarak tuttukları Türk hesaplarına aktarıldığını iddia etmişti.

Johns Hopkins Üniversitesi İleri Uluslararası Çalışmalar Okulu’nda Türkiye uzmanı ve yardımcı doçent olan Lisel Hintz’e göre Türkiye, Trump’ın dış politika hedefleri açısından vazgeçilmez bir aktör olarak görülme fırsatını memnuniyetle karşılayacak.

Ankara, ABD’den F-35 savaş uçakları için onay almak amacıyla bu desteğini bir koz olarak kullanmayı deneyebilir; zira Türkiye, Rus yapımı S-400 hava savunma sistemi satın aldığı için programdan çıkarılmıştı.

Türkiye-Venezuela ilişkileri

Maduro, 2024 seçimlerinin ardından yeniden başkanlığını ilan ettiğinde Erdoğan arayan az sayıdaki liderden biri olmuştu. 2023’te Erdoğan’ın üçüncü dönem için göreve başlamasında ise Maduro Karakas’tan uçarak törene katılmıştı. İki ülke son yıllarda stratejik anlaşmalar ve güçlü ticaret ilişkileriyle yakın temaslarını sürdürdü.

Etiketler