A+ A-
Yorum
10

Yardım izdihamı: 78 ölü!

Yayın Tarihi: 21.04.2023 - 09:49
Yemen’de 9 dolarlık bayram yardımını alabilmek için gelen kalabalık arasında izdiham yaşandı. İç savaşın devam ettiği ülkede, paniğin, bir elektrik direğinin patlamasıyla başladığı belirtiliyor.

Yemen’in başkenti Sana’daki bir okulda, Ramazan yardımı dağıtımı sırasında yaşanan izdiham sonucu en az 78 kişi hayatını kaybetti.

Başkentin tarihi merkezinde, iş adamlarının, Ramazan Bayramı nedeniyle bir okulda kişi başı yaklaşık 9 dolarlık yardım dağıtımı sırasında izdiham çıktı. Olay yerine sağlık ve güvenlik ekipleri sevk edilirken, en az 78 kişinin hayatını kaybettiği, 100’den fazla kişinin de yaralandığı bildirildi.

İçişleri Bakanlığı, yardım etkinliğini organize etmekten sorumlu iki iş adamının gözaltına alındığı ve soruşturmanın sürdüğü duyuruldu. İzdihamdan sorumlu tutulan iş adamlarının yetkililerle koordinasyon içerisinde olmadığı, yardımın rastgele dağıtıldığı aktarıldı.

Patlama paniği

Görgü tanıklarıysa, Husi askerlerinin kalabalığı kontrol etmek için havaya ateş açtığını, mermilerin bir elektrik teline isabet ederek patlamaya yol açtığını ve halkın da bu yüzden paniğe kapılması sonucu izdiham yaşandığını belirtti.

İran destekli Husiler, Yemen’de iç savaşın başladığı 2015’te hükümetin devrilmesinden bu yana başkentin kontrolünü elinde bulunduruyor. Birleşmiş Milletler, Yemen’deki çatışmaların 377 binden fazla ölüme yol açtığını, ölümlerden yüzde 60’ının açlık, sağlık hizmeti eksikliği ve temiz olmayan içme suyundan kaynaklandığını ifade ediyor.

Dışişleri’nden başsağlığı mesajı

Dışişleri Bakanlığı, Yemen’de bir yardım dağıtımı sırasında meydana gelen izdihamda hayatını kaybedenler için başsağlığı mesajı yayımladı. Açıklamada, “Yemen’de bir yardım dağıtımı sırasında meydana gelen izdihamda çok sayıda kişinin hayatını kaybetmesinden ve yaralanmasından büyük üzüntü duyuyoruz. Dost ve kardeş Yemen halkına ve hükümetine başsağlığı, hayatını kaybedenlere Allahtan rahmet, yaralılara acil şifalar diliyoruz” denildi.

Muhabir/Editör:Erol Taşkın
Etiketler