SON DAKİKA



Haber > Eğitim > 20 milyon öğrenci yarın karne alacak

20 milyon öğrenci yarın karne alacak

13 Haziran 2024 Perşembe - 09:44




Okul öncesi, ilköğretim ve ortaöğretim okullarındaki 20 milyonu aşkın öğrenci, yarın karnelerini alarak yaz tatiline girecek. Bu yaz tatili yaklaşık 3 ay sürecek. 2024-2025 eğitim öğretim yılı 9 Eylül günü başlayacak.





Milli Eğitim Bakanlığı’na (MEB) bağlı ilk ve ortaöğretim kurumlarındaki 20 milyondan fazla öğrenci, yarın karne alarak yaz tatiline girecek.

İlk ve ortaöğretim kurumlarındaki 20 milyonu aşkın öğrenci ile 1,2 milyona yakın öğretmen için 2023-2024 eğitim öğretim yılının ilk ders zili 74 bin okulda 11 Eylül 2023’te çaldı.

Birinci dönem ara tatili 13-17 Kasım 2023’te, ikinci dönem ara tatili ise 8-12 Nisan’da yapıldı.

KARNELER SAAT KAÇTA VERİLECEK?

Karnelerin ise 14 Haziran Cuma günü sabah saatlerinde okullarda verilmesi bekleniyor.

Karneler, okul yönetiminin belirlediği saatler çerçevesinde 8.30 itibariyle verilmeye başlanıyor. Her okulun karne dağıtma saati birkaç saat farklılık gösterebilir.

YAZ TATİLİ BAŞLIYOR

Öğrenciler, eğitim-öğretimin yorgunluğunu yarınki son ders zilinin ardından atacak.

Ayrıca bu yıl, ortaokul öğrencilerine, ders notlarının yanında sosyal etkinliklere katılım durumlarının da işleneceği yeni tasarımlı karneler dağıtılacak.

Milli Eğitim Bakanlığı yeni tasarımlı karnelere, öğrenciye özel detaylı değerlendirmelerin titizlikle yansıtılmasını istedi.

Okul içi ve okul dışında gerçekleştirilen sosyal etkinliklerde bilimsel, kültürel, sanatsal, sportif etkinlikler ve toplum hizmeti olmak üzere 5 ana başlıkta değerlendirmeye alınan öğrenciler karnelerinde sosyal etkinlik durumlarını da görebilecek.

Öğrencilerin sosyal etkinlikleri, karnelerinde katılım, ürün ortaya koyma, performans gösterme ve derece alma şeklinde 4 ana düzeyde işlenecek.

Böylece öğrencilerin sosyal etkinliklere katılım durumları, derecelendirilmiş bir sistemle karnelere yansıtılmış olacak.

SINIFTA KALMA GERİ GELDİ

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in talimatıyla bakanlık, bu yıl eğitim-öğretim sürecinde hem öğretmen hem de öğrenciler için bir dizi değişikliğe gitti.


Mevzuat düzenlemeleriyle liselerde devamsızlık koşulları yeniden düzenlendi, sınıf tekrarı yeniden uygulamaya konuldu ve açık öğretime geçişler zorlaştırıldı. Ayrıca, öğrencilerin 50 ortalama ile sınıf geçebilmesine yönelik uygulamaya kademeli uygulanmak üzere son verildi.

Bu yıl ilk defa yeni ders ortalaması 50 olan öğrencilerden en fazla 3 dersten başarısız olanlar, sorumlu olarak bir üst sınıfa geçebilecek. Yönetmeliğe göre, 9’uncu sınıflarda 4 ders ve üzeri zayıfı olan öğrenciler, artık sınıf tekrarı yapacak.

Ayrıca sınıf geçmede Türkçe baraj puanı 70’e çıkarıldı.

Velilerin okul müdürü ve öğretmen görüşmelerini dijital ortama taşıyan veli randevu sistemi hayata geçirildi.

Milli Eğitim Bakanlığınca, yeni eğitim öğretim döneminde ortaokul ve liselerde Türk sosyal hayatında aile, liselerde adabımuaşeret, ortaokullarda görgü kuralları ve nezaket gibi farklı seçmeli dersler ilk kez yer aldı.

ÖĞRENCİLER ORTAK YAZILI SINAVLARLA TANIŞTI


Bakanlık tarafından ilk kez yayımlanan çatı yönetmelik ile okullarda yapılan sınavlara ilişkin yeni düzenlemeler bu eğitim öğretim yılında hayata geçirildi. MEB Ölçme ve Değerlendirme Yönetmeliği ile okullarda birden fazla öğretmen tarafından okutulan derslerin tüm sınavlarının ortak yazılı olarak yapılması hükmü yer aldı.

Okullarda sınav haftası uygulamasına geçilen eğitim öğretim yılında Türkçe, Türk dili ve edebiyatı ile yabancı dil dersleri sınavlarının 4 dil becerisini ölçecek şekilde yapılması hayata geçirildi.

Ayrıca okullarda öğrencilerin okul içinde ve sınıflarda derslerini aksatacak şekilde cep telefonu kullanmaları ve bu türden cihazlarla sınıflara girilmemesi konusunda önlemler alındı.

Şehit, gazi yakını ve koruma altına alınan çocukların kanuni hakları gereği özel okullara ücretsiz erişimini kolaylaştırmak amacıyla, merkezi yerleştirme yapılması kararı alındı.

Gelecek eğitim öğretim yılından itibaren tüm özel okulların derslerde Bakanlık onaylı ücretsiz ders kitaplarını okutması zorunlu olacak.

SON HAFTA YIL SONU FAALİYET HAFTASI İLAN EDİLDİ


İlk kez eğitim öğretim dönemlerinin son haftası, öğrencilerin keyifli ve öğretici bir hafta geçirmeleri, sanatsal, kültürel, sportif ve bilimsel faaliyetlere katılmasının teşvik edilmesi için yıl sonu faaliyet haftası düzenlenmesi kararı alındı.

Öğrenciler, Bakanlığın önerdiği faaliyetler kapsamında yeni müfredatta da bulunan beceri temelli uygulamaları eğlenerek deneyimliyor.

YENİ EĞİTİM ÖĞRETİM YILI YENİ MÜFREDATLA BAŞLAYACAK

Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli kapsamında hazırlanan yeni müfredat 2024-2025 eğitim öğretim yılının başlamasından itibaren okul öncesi, ilkokul 1. sınıf, ortaokul 5. sınıf ve lise 9. sınıftan başlamak üzere kademeli şekilde uygulanacak.

Yeni programların hazırlanması aşamasında görev alan akademisyenler ve alan uzmanlarınca öğretmenlere yönelik başlatılan "Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli eğitici eğitimi kursları"nın başlatılmasının ardından eylül ayında öğretmenlerin mesleki çalışma döneminde, 720 bin öğretmenin müfredat eğitimi alması sağlanacak.
KAYNAK: AA

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap