A+ A-
Yorum
10

MEB harekete geçti! Tüm Türkiye'de uygulanacak

Yayın Tarihi: 30.09.2019 - 12:47
Milli Eğitim Bakanlığı milyonlarca kişiyi ilgilendiren proje için harekete geçti.
Öğrencilere ilkokuldan itibaren "yapay zeka" eğitimlerinin verilmesi amacıyla okullar ve öğretmenler için eğitim içeriklerinin hazırlanacağı proje hayata başlayacak.

Avrupa Komisyonu Eğitim, Görsel-İşitsel ve Kültür Yürütme Ajansı ile Türk ve Polonya ulusal ajanslarından hibe desteği almaya hak kazanan 4 yenilik geliştirme projesinden biri olan çalışmayla öncelikle 2 bin öğrencinin yapay zeka ile ilgili bilgi sahibi olmaları sağlanacak.

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB),  öğrencilere ilkokuldan itibaren yapay zeka eğitimlerinin verilmesi amacıyla,  okullar ve öğretmenler için eğitim içeriklerinin hazırlanacağı proje hayata  geçirilecek.  MEB Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü (YEĞİTEK) ve proje  ortağı kuruluşlarca hazırlanan 4 yenilik geliştirme projesi, Avrupa Komisyonu  Eğitim, Görsel-İşitsel ve Kültür Yürütme Ajansı (EACEA) ile Türk ve Polonya  ulusal ajanslarından hibe desteği almaya hak kazandı.
Avrupa'daki eğitim bakanlıkları, üniversiteler, özel sektör ve  alanında lider öğretmen eğitimi kurumlarının iş birliğinde yürütülecek ve  yaklaşık 1 milyon 200 bin avro hibe sağlanan projeler, STEAM, yapay zeka eğitimi  ile eğitimde esnek öğrenme konularını içine alıyor. Bu kapsamda Bakanlıkça "Çocuklar için Yapay Zeka Eğitimi" projesi de  başlatılacak. Manisa Celal Bayar Üniversitesi koordinatörlüğünde toplam 9 ortakla  yürütülecek projeyle çocuklara ilkokuldan itibaren yapay zeka eğitimlerinin  verilmesi amaçlanıyor.
 
 Projeye İngiltere'den Cambridge Profesyonel Eğitim Akademisi,  İrlanda'dan dijital eğitim kuruluşu CCS ve Pobalscoil Neasain okulu, IBM Watson  ile İrlanda'nın bilgisayar bilimleri alanında öğretmen eğitimi veren resmi  profesyonel öğretmen ağı CESI de destek verecek.
 
 Öğretmen ve öğrenciler için "yapay zeka eğitim" platformu
 

 2019-2021 yılları arasında yürütülecek "Çocuklar için Yapay Zeka  Eğitimi" projesi kapsamında öğretmenler ve öğrenciler için yapay zeka eğitim  platformu geliştirilecek. Okullar ve öğretmenlere yönelik yapay zeka eğitimlerinin çerçevesinin  hazırlanacağı projede öğrencilerin uygulamalı etkinliklerle yapay zeka ile ilgili  bilgi sahibi olmaları sağlanacak. Ayrıca oyunlar ve görselleştirmeler aracılığıyla yapay zekayla ilgili  eğlenceli eğitim uygulamaları geliştirilecek, okullar için yapay zeka eğitimine  yönelik rehber kitaplar hazırlanacak. 2019-2021 yılları arasında 24 ay yürütülecek projede 10-18 yaş  grubundaki en az 2 bin öğrenciye ulaşılması hedefleniyor.
 
Eğitimde "esnek öğrenme" modeli oluşturulacak
 
YEĞİTEK'in koordinatör kurum olarak yer aldığı "Geleceğin Yenilikçi  Öğrenme Ortamlarını Tasarlama" projesiyle de esnek öğrenmeyi merkeze alan yeni  bir eğitim modeli oluşturulacak. Hacettepe Üniversitesi, European SchoolNet (Avrupa Okul Ağı), Portekiz  Lizbon Üniversitesi,  Avusturya Viyana PH Üniversitesi, İspanya Eğitim  Bakanlığının ortakları içinde yer aldığı projeyle esnek öğrenme alanlarında  pedagoji, senaryo geliştirme ve teknoloji destekli eğitim modellerini içeren  öğrenme tasarımı yapılacak.  Proje kapsamında öncelikle Avrupa'da 11 eğitmen, pedagoji, öğrenme  alanı tasarımı ve teknoloji kullanımı ile alanda önde gelen kurumlardan yüz yüze  eğitim alacak. Bu eğitmenler, daha sonra kendi ülkelerinde uzaktan eğitim  aracılığıyla 3 bin öğretmene ulaşacak.
Esnek öğrenme alanlarına yönelik olarak hayata geçirilecek bir başka  projeyle de bu konuda aktif öğrenmeyi destekleyecek metodolojik çerçeve,  öğretmenler için uygulama rehberi ve çevrimiçi kurslar geliştirilecek.
 
 Okullarda STEAM eğitimleri için simülasyon geliştirilecek
 
Avrupa Komisyonu merkezi projesi olarak desteklenecek "Okullarda STEAM  Eğitimini Geliştirme" projesinde ise öğretmen ve öğrencilere algoritmik düşünme  becerisini kazandırma amaçlanıyor. YEĞİTEK'in koordinatör olarak yer aldığı projeyle bilim, teknoloji,  mühendislik, matematik ve sanat alanlarını içine alan STEAM eğitimleri için 6  ülkeden 10 kurum ile yenilikçi ve simülasyona dayalı robotik eğitim platformu  tasarlanacak. ODTÜ ve Robotsan'ın da destek vereceği projede STEAM için öğretmen  eğitimi çerçevesi hazırlanacak, öğrenme senaryoları geliştirilecek.
Ayrıca, proje kapsamında toplam 175 bin öğrenciye sanal ortamda  robotik simülasyonla STEAM eğitimi verilmesi amaçlanıyor.
Muhabir/Editör:Erol Taşkın