A+ A-
Yorum
10

MEB’den Özel Yayınevlerine Uyarı, Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli’ne Uygun Yardımcı Kitaplar İncelendi

Yayın Tarihi: 14.03.2026 - 11:32
MEB, özel yayınevlerinde yayımlanan TYMM destekli yardımcı kaynakları inceledi; sonuç, kitapların çoğunun öğretim programıyla uyumsuz olduğu yönünde.
Kaynak:İHA

Milli Eğitim Bakanlığı, Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli (TYMM) kapsamında özel yayınevlerinde hazırlanan yardımcı kaynakları kapsamlı şekilde inceledi. Yapılan değerlendirmede, kitapların TYMM’nin beceri temelli ve süreç odaklı yaklaşımını yansıtmadığı tespit edildi.

Yardımcı Kaynaklar TYMM ile Uyumlu Değil

MEB, TYMM’nin uygulanması kapsamında birinci, ikinci, beşinci ve altıncı sınıf düzeylerindeki Türkçe, Matematik, Fen Bilimleri, Sosyal Bilgiler ve Hayat Bilgisi derslerine ait yardımcı kaynaklar ile birinci sınıf hikaye kitaplarını inceledi.

Yapılan analizde, yardımcı kitapların tamamında TYMM Öğretim Programları ile farklı düzeylerde uyumsuzluklar bulunduğu belirlendi. Birçok yayında, programın beceri örgüsü temelli yaklaşımı yerine, eski öğretim programlarının yapısı korunmaya devam ediyordu.

Ölçme-Değerlendirme ve Soru Yapılarında Eksiklik

Raporda, ölçme ve değerlendirme yaklaşımı açısından ciddi farklılıklar olduğu vurgulandı. Analizler sonucunda:

Soruların çoğunluğunun çoktan seçmeli formatta hazırlandığı ve yalnızca "tek doğruyu işaretleme" beklentisi olduğu

TYMM’nin önerdiği biçimlendirici ve süreç odaklı ölçme araçlarının kitaplarda sınırlı yer aldığı

Öz değerlendirme, akran değerlendirme, performans görevleri ve gözlem formları gibi öğrenciyi öğrenme sürecine dahil eden araçların çoğunlukla bulunmadığı

tespit edildi. Ayrıca bağlam temelli soru yapılarına yeterince yer verilmediği, öğrencilerin problem çözme, sorgulama ve muhakeme gibi üst düzey becerilerinin geliştirilmesinin sağlanamadığı ifade edildi.

TYMM Yaklaşımı Yardımcı Kitaplara Yansıtılmalı

MEB, raporda özel yayınevlerine yönelik olarak, TYMM’nin beceri temelli ve süreç odaklı öğrenme yaklaşımının yardımcı kaynaklarda yeterince yansıtılmadığını belirtti. Bu durumun, yayınevleri tarafından eğitim materyallerinin programın beceri örgüsü temelli yaklaşımını güçlü biçimde yansıtacak şekilde geliştirilmesi gerekliliğini ortaya koyduğu vurgulandı.

Milli Eğitim Bakanlığı, bu kapsamda özel yayınevleri ile iş birliği yaparak, TYMM’ye uygun öğrenme çıktıları ve ölçme araçlarıyla zenginleştirilmiş materyallerin hazırlanmasını teşvik edecek.

Etiketler