SON DAKİKA



Haber > Ekonomi > 17 bin TL destek sağlanıyor! Başvuran alıyor, İşte gerekli şartlar...

17 bin TL destek sağlanıyor! Başvuran alıyor, İşte gerekli şartlar...

12 Temmuz 2024 Cuma - 11:38




Yüz binlerce kişiyi doğrudan ilgilendiriyor. Başvurana 17 bin TL ödeme yapılıyor. Devlet eli ihtiyaç sahibi vatandaşlara ulaşmaya devam ediyor. Devlet, dar gelirlilere, engellilere, yaşlılara, hastalara, doğum yapanlara, eşi vefat edene birçok alanda destek sağlıyor.





Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, vatandaşların sosyal hizmetler ile yardımlara hızlı ve doğru ulaşabilmesi için ‘Hizmetler Başvuru Rehberi’ hazırladı. İşte rehber kapsamında bazı sosyal yardımların detaylarını ve başvuru şartları ile ilgili detaylar...

AYLIK 1.00 TL ÖDEME 

Aylık 1.000 TL olmak üzere 2 ayda bir nakdi yardım yapılıyor. Hane içinde sosyal güvenceli bir bireyin bulunmaması ve son resmi nikahlı eşi vefat etmiş olan kadınlar faydalanabiliyor. E-Devlet aracılığıyla ya da Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları’na giderek kimlik belgesiyle başvurulabilir.  

İŞE YÖNLENDİRME 

Aylık net asgari ücretin en fazla yüzde 10’una (1.700 TL) kadar işe yönlendirme yardımı ile brüt asgari ücretin üçte biri (6.667,50 TL) kadar işe başlama yardımı yapılıyor. İşe yönlendirme yardımından çalışabilir durumda olan sosyal yardım yararlanıcıları İŞKUR’a kayıt yaptırarak faydalanabiliyor. İşe başlama için ise sosyal yardım alan kişinin iş görüşmesine gitmesi ve işe kabul edilmesi durumunda gereken yol masrafı, sağlık raporu, fotoğraf vb. giderler için yardım veriliyor.  

DOĞALGAZ DESTEĞİ 

İkamet edilen bölgenin iklim koşullarına göre ısıl harita temel alınarak aylık 188 TL–438 TL arasında ekim-mayıs ayları dahil olmak üzere 8 ay destek sağlanıyor. Ödemeler 2 ayda bir tek aylarda yapılıyor. Hane içinde kişi başına düşen aylık gelirin net asgari ücretin üçte birinden az olması (5.667,37 TL) durumunda Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları’nca belirlenen haneler faydalanabiliyor. E-Devlet aracılığıyla Sosyal Yardım Başvuru Hizmetine giriş yaparak başvuru yapılıyor. Başvuru sonrası kimlik belgesi ve doğalgaz faturasını Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’na ibraz etmek gerekiyor.  

GENEL SAĞLIK SİGORTASI PRİMLERİ 

Sosyal güvencesi olmayan ihtiyaç sahibi vatandaşların Genel Sağlık Sigortası primi (800,10 TL) ödenerek ücretsiz sağlık hizmetlerinden yararlandırılıyorlar. Sağlık güvencesi olmayan ve aile içindeki kişi başına düşen geliri brüt asgari ücretin üçte birinden (6.667,5 TL) az olanlar faydalanabiliyor. Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları’na kimlik ile giderek başvuruluyor.  


ÖĞRENCİLER e-DEVLET ÜZERİNDEN BAŞVURABİLİYOR 

MEB’in taşımalı eğitim sistemi dışında kalan ilk ve ortaöğretim öğrencilerine taşıma, yemek, iaşe ve barınma ihtiyaçlarına yönelik Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Mütevelli Heyeti tarafından ihtiyaca göre belirlenen tutar ve şekilde (nakdi/ayni) destek sağlanıyor. Sosyal güvencesi olmayan ihtiyaç sahibi haneler ile sosyal güvencesi olan ancak hane içinde kişi başına düşen geliri net asgari ücretin üçte birinden (5.667,37 TL) az olan hanelerden uygun bulunanlar faydalanıyor. e-Devlet aracılığıyla ya da Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları’na kimlik ile giderek başvurulabilir.  

65 YAŞ AYLIĞI 

65 yaşını doldurmuş, sosyal güvenceli olmayan ve kurumsal bakım altında bulunmayan, kendisi ve eşi dikkate alınmak suretiyle kişi başına düşen aylık geliri net asgari ücretin üçte birinden (5.667,37 TL) az olanlara veriliyor. Aylık 4.181,63 TL nakdi yardım sağlanıyor. E-Devlet aracılığıyla ya da Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları’na giderek başvurulabilir. Kimlik yeterli.  

ENGELLİLER 

Yüzde 40-69 arası orana sahip engelliler için aylık 3.338,06 TL, yüzde 70 ve üzeri orana sahip engelliler için aylık 5.007,08 TL nakdi yardım sağlanıyor. Sağlık kurulu raporuna sahip olan, sosyal güvenceli olmayan ve kurumsal bakım altında bulunmayan, hane içinde kişi başına düşen aylık geliri net asgari ücretin üçte birinden (5.667,37 TL) az olan engellilere veriliyor. E-Devlet aracılığıyla ya da Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları’ndan başvuru yapılıyor. Kimlik ve sağlık kurulu raporu gerekiyor.  

2 YIL SÜRÜYOR 

Türkiye Aile Destek Programı kapsamında aylık 850-1.250 TL arasında 24 aya varan nakdi yardım sağlanıyor. Çocuk sayısına göre 350-650 TL arasında çocuk destek bileşeni ödemesi yapılıyor. Programa memurlar, noterler, muhtarlar, yurtdışında çalışanlar ve özel sandıklar kapsamındaki kişiler hariç olmak üzere tüm çalışanlar ve emekliler başvurabiliyor. Hane içindeki kişi başına düşen aylık geliri, net asgari ücretin üçte birinden az (5.667,37 TL) olan haneler faydalanabiliyor. E-Devlet aracılığıyla ya da Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları’na giderek başvuru yapılabilir. Kimlik belgesi yeterli oluyor.  

AK Parti Merkez Yürütme Kurulu Toplantısında nüfus artışındaki yavaşlamaya karşı bir dizi tedbir konuşuldu. Bunların arasında doğum parasının güncellenmesi, üç çocuklu ailelere 17 bin TL bakım desteğinin yer aldığı belirtiliyor.  


AK Parti Merkez Yürütme Kurulu Toplantısında nüfus artışındaki yavaşlamaya karşı bir dizi tedbir konuşuldu. Bunların arasında doğum parasının güncellenmesi, üç çocuklu ailelere 17 bin TL bakım desteğinin yer aldığı belirtiliyor.  

Doğurganlık hızının 1.51’e gerilemesinin ardından AK Parti bunun sebeplerini, mücadele adımlarını görüşmek üzere bir dizi çalışma yaptı. Gerçekleşen çalıştayların ardından sunum Merkez Yürütme Kurulu’nda paylaşıldı.  

Bir dizi tedbir seti öneriliyor. Doğurganlık hızının artırılması planlanıyor. Peki hangi maddeler var? 3 ve üstü çocuk sahibi olan ailelere kademeli asgari ücret tutarında bakım desteği verilebilmesi üzerinde çalışılıyor.  

Ayrıca belirli bir gelir düzeyinin altında olanlara doğum paketi verilmesi, dar gelirli ailelere 2 yıl boyunca bez ve mama desteği verilmesi, 2 ve üstü çocuğu olan ailelere araç ve konut alımı başta olmak üzere kademeli vergi indirimi yapılması seçenekler arasında bulunuyor.

ÇALIŞMALARIN HAYATA GEÇMESİ MÜMKÜN MÜ? 

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan SGK Uzmanı Murat Bal şu ifadeleri kullandı: “Avrupa’da birçok teşvikin ülkemize geleceğini düşünüyorum. Çalışma Bakanlığı, Aile Bakanlığı olsun bununla ilgili çalışmalarını başlattı. Yakın zamanda netleşir. Fazla çocuklu ailelerle alakalı bunun teşvik edilmesi söz konusu. Aile Bakanlığı üzerinden yapılacak.

HABER MERKEZİ


Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap