A+ A-
Yorum
10

Altın için yeni tahmin! Dolarda düşüş olacak mı?

Yayın Tarihi: 09.09.2024 - 09:23
Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi 10 bin puanın hemen altında kararsız seyrini sürdürüyor. Borsada yeniden yükseliş trendi ne zaman görülür? Altın fiyatlarında ani yükseliş görülür mü? İşte detaylar...
Kaynak:MİLLİYET

 Altın fiyatlarında Fed faiz indirimi beklentileriyle yükseliş trendi hakim. Bu ayki Fed toplantısında bir indirim kararı çıkar mı, bu altında ani yükselişi tetikler mi?

BORSADA OLASI YÜKSELİŞ İÇİN EN ÖNEMLİ ETKEN

Konuyla ilgili merak edilenleri milliyet.com.tr’ye değerlendiren Ekonomist Hikmet Baydar şu ifadeleri kullandı: “Hem gelen global veriler hem de yurt içi makro veriler sanayide daralma, ekonomide yavaşlama gibi sinyaller verdiği için borsa bu aralar çıkışta zorlanmaktadır.

Bu arada Japonya Merkez Bankası’ndan gelen açıklamalar da piyasaları tedirgin etmektedir. Öncelikle carry trade rüzgarını tersine çevirebilecek Japonya Merkez Bankası faiz artırımı olayının gündemden kalkması, resesyon beklentilerinin sonlanması borsada yeni yükseliş trendi için olmazsa olmazlardan en önemlileridir.

BORSADA BU İKİ SEVİYEYE DİKKAT

Endekste kısa vadede yatay seyirde dalgalanma beklemekle beraber bahsettiğimiz riskler nedeniyle satış gelme potansiyelinin arttığını unutmamak lazım 9223 ve 8794 puan önemli destek seviyeleridir.

BU AYKİ FED FAİZ KARARI ALTINI NASIL ETKİLER?

Öte yandan ABD Merkez Bankası’nın 25 baz puan ile beraber ‘acaba 50 baz puan indirebilir mi?’ diye bir beklenti de var. Faiz indirim kararı olur diye bekliyoruz ancak ‘25 mi, 50 baz puan mı? onu hep birlikte öğreneceğiz. Faiz indirimleri altında yukarı yönlü hareketleri sağlayabilir.

GRAM ALTINDA YENİ TAHMİN

Gram altında ons altındaki yükselişe paralel bir yukarı hareket gelme ihtimali fazla diyebiliriz. 2787 lira seviyesi test edilebilir diye düşünüyoruz. Önümüzdeki dönemde 2800’lere doğru çıkışını sürdürme ihtimali fazladır.

DOLARDA DÜŞÜŞ OLACAK MI?

Carry trade nedeniyle dolar/TL'nin aşağı yönlü baskılanması son derece normal. Önümüzdeki dönemde de bunun devam edeceğini düşünüyoruz. Ancak Japonya Merkez Bankası’nın faiz artırım riskini unutmamak gerek. Açıklanan OVP'de de baskılanacağı zaten hesaplamalarda da dikkate alınmış. O yüzden dolar/TL’de şimdilik agresif bir yukarı hareket beklenmiyor, gelen döviz satışlarıyla gevşeme riskinin devam ettiğini düşünüyoruz.”

Etiketler