SON DAKİKA



Haber > Ekonomi > Emekli ve memurun temmuz zammı hesaplandı: En düşük maaş ne kadar olacak?

Emekli ve memurun temmuz zammı hesaplandı: En düşük maaş ne kadar olacak?

25 Haziran 2024 Salı - 09:32




Memur ve emeklinin temmuz zammı için geri sayım başladı. Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) 3 Temmuz'da enflasyon rakamlarını açıklamasıyla 6 aylık enflasyon farkı netleşecek.





Memur ve emeklilerin maaşı her yıl ocak ve temmuz aylarında açıklanan geriye dönük 6 aylık enflasyona göre belirleniyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından 3 Ocak’ta açıklanan enflasyon verisiyle memur ve emeklilerin maaş artış oranı da netleşmişti. Buna göre; memur ve memur emeklisinin maaşı yeni yılda yüzde 15 toplu sözleşme zammı dahil yüzde 49.25 oranında artmıştı. Ocak ayında SSK ve Bağkur emeklisinin zam oranı son 6 aylık enflasyon oranı olan yüzde 37.57’de kalmış, daha sonra yapılan düzenlemeyle 12 puanlık fark kapatılmış ve tüm emekliler yüzde 49.25 zam almıştı.

BEKLENTİ ANKETİ: YÜZDE 2.52 

Şimdi gözler temmuzda oluşacak enflasyon rakamında. TÜİK’in son 5 ayda açıkladığı enflasyon temmuz zammına ışık tutuyor. Hatırlayalım. Posta gazetesinin haberine göre, enflasyon ocakta yüzde 6.70, şubatta yüzde 4.53, martta yüzde 3.16, nisan ayında yüzde 3.18, mayısta ise yüzde 3.37 olarak gerçekleşti. Böylece 5 aylık enflasyon yüzde 22.72 oldu. Merkez Bankası’nın yayınladığı haziran ayı piyasa katılımcıları anket sonuçlarına göre haziran enflasyonunun yüzde 2.52 olması bekleniyor. Bu beklenti gerçekleşirse ilk 6 aylık enflasyon da yüzde 25.81 olarak gerçekleşecek.

EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI NE KADAR OLACAK?

En düşük emekli maaşı 1 Ocak itibarıyla 7 bin 500 liradan 10 bin liraya yükseltilmişti. Bir başka deyişle kök maaşlar 5-6 bin lira olsa dahi Hazine aradaki farkı karşılıyor. 6 aylık enflasyon kök maaşların da artmasını sağlayacak. İlk 5 ayda kök maaşlarda yüzde 22.72’lik artış kesinleşmişti. Eğer en düşük emekli maaşı 10 bin lirada kalırsa, yüzde 22.72’lik orana göre şu anda 8 bin 150 lira ve üzeri kök maaşı olanların temmuzda alacağı maaş 10 bin lirayı aşacak. Zam yüzde 25.81 olursa bu durumda 7 bin 950 lira ve üzeri kök maaşlar 10 bin liralık taban maaşların üzerine çıkabilecek. Ancak önceki gibi bir seyyanen artış olursa taban maaşın 12 bin 500 liraya çıkması sürpriz olmayacaktır.


EK ARTIŞ İÇİN GÖZLER 3 TEMMUZ’DA OLACAK 

Beklenti anketine paralel bir sonuç gerçekleşirse SSK ve Bağkur emeklileri yüzde 26 civarı zammı cebine koyacak. Bu noktada kesin veriler 3 Temmuz Çarşamba günü saat 10.00’da açıklanacak. Bilindiği üzere bu yıl ‘Emekliler Yılı’ ilan edildi. Bu kapsamda kamu hizmetlerinde indirimler devreye alındı. Emeklilerin ek zam talepleri de var. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, ek zam çalışması olup olmayacağı ile ilgili “Şu anda bunu konuşmak için çok erken. Bunun için temmuz ayını bekleyelim” demişti. Yani 3 Temmuz itibarıyla bu konu da netleşmiş olacak.

MEMURLAR İÇİN FARKLI HESAP UYGULANIYOR 

Memur ve memur emeklisinin alacağı zamda toplu sözleşme hükümleri uygulanıyor. İki yılda bir yapılan toplu sözleşmenin sonuncusu geçen yıl ağustos ayında yapılmıştı. Buna göre; memur ve memur emeklisine 2024’ün ilk altı ayında yüzde 15, ikinci altı ayında yüzde 10; 2025’in ilk altı ayında yüzde 6 ve ikinci altı ayında yüzde 5 zam yapılmasına karar verilmişti. İlk 5 aylık enflasyona göre memur ve memur emeklisi için yüzde 6.7 oranında fark oluşmuştu. 

EN DÜŞÜK MEMUR VE MEMUR EMEKLİSİ MAAŞI NE KADAR OLACAK?


Merkez Bankası’nın beklenti anketine göre haziranda enflasyon yüzde 2.52 olursa bu kez 6 aylık dönem için yüzde 9.3’lük enflasyon farkı oluşacak. Böylece 6 aylık zam yüzde 20.1 civarında oluşacak. Söz konusu rakam kesinleşirse en düşük memur maaşı 39 bin 400 lira, en düşük emekli memur aylığı ise 17 bin 703 lira olacak.

AÇLIK SINIRI 25 BİN TL'Yİ AŞTI

Büro Emekçileri Sendikası Araştırma Merkezi BESAR ‘Haziran ayı açlık ve yoksulluk sınırı’ raporunu paylaştı. Buna göre dört kişilik bir memur ailesinin sağlıklı beslenmesi için aylık yapması gereken harcama tutarı 25 bin 374 lira (açlık sınırı), bekar çalışanın yaşam maliyeti 30 bin 210 lira olarak hesaplandı.

Dört kişilik bir ailenin gıda harcaması ile giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamalarının toplam tutarıysa 70 bin 253 lira (yoksulluk sınırı) oldu.

BESAR açlık sınırının önceki aya göre yüzde 4,22, önceki yılın aynı ayına göre yüzde 88,05; yoksulluk sınırınınsa önceki aya göre yüzde 3,72, önceki yılın aynı ayına göre yüzde 59,94 arttığını belirtti.


ASGARİ ÜCRETE ARA ZAM OLACAK MI?

 Asgari ücrete temmuzda ara zam yapılmayacağı kesinleştiği belirtiliyor. SGK Başuzmanı İsa Karakaş TGRT'ye yaptığı açıklamalarda asgari ücrete ara zam tarihiyle ilgili dikkat çeken açıklamalarda bulundu. 

Karakaş, asgari ücretlilere de eylül ayında bir zam yapılmasını beklediğini açıkladı. Asgari ücrete yapılması beklenen zam miktarını ise 4 bin TL olarak hesapladı. 

Karakaş şunları kaydetti:

"Yapılacak zam, asgari ücretle geçinen vatandaşların hayat pahalılığı için önemli bir destek olacak. Geçim sıkıntısı yaşayan asgari ücretliler, gıda, kira ve diğer temel ihtiyaçlardaki fiyat artışlarından olumsuz etkileniyor. Zor durumda olan asgari ücretliler için planlanan zam, ekonomik anlamda büyük bir rahatlama sağlayacak."


ASGARİ ÜCRETE ZAM SENARYOLARI

Mevcut asgari ücrete yüzde 30 zam yapılması durumunda 5 bin 100 lira artış göstererek ve 22 bin 102 lira olacak.

Asgari ücret zam oranı yüzde 40 olması durumunda 6 bin 800 lira yükselecek ve 23 bin 802 olacak.

Yüzde 50 artış yapılması durumunda ise 8 bin 500 lira artacak ve 25 bin 502 liraya yükselecek

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap