A+ A-
Yorum
10

Emeklilik sistemi değişiyor mu? Cevdet Yılmaz'dan açıklama geldi!

Yayın Tarihi: 12.09.2024 - 12:25 | Güncelleme Tarihi: 13.09.2024 - 09:57
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, enflasyon ve emekli zammına ilişkin açıklamalarda bulundu.
Kaynak:HABER MERKEZİ

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, ekonomideki gelişmelere ilişkin soruları yanıtladı. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, "Narin soruşturmasında, faillerin hak ettikleri en ağır cezayı görmeleri için ne gerekiyorsa yapacağız. Cumhurbaşkanı'mız konunun bizzat takipçisi." dedi.

Yılmaz, "OVP'de en temel amacımız enflasyonu yeniden tek haneye düşürmek, fiyat istikrarını sağlamak. Büyümenin nimetlerini bütün kesimlere yaymak istiyoruz. Özellikle deprem yükü hafifledikçe bu önceliklerimize daha fazla yoğunlaşacağız." dedi.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, "Geliri yüksek kesimlere prensip olarak sübvansiyon vermememiz lazım. Bunun yerine dar ve orta gelirli kesimleri hedeflememiz gerekli." diye konuştu.

ÇELİŞKİ GÖRMÜYORUZ

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz açıklamasının devamında şu ifadeleri kullandı: "OVP'de mevcut jeopolitik durum ve koşullara göre tahminlerimizi güncelledik. Kısa vadede enflasyonu düşürürken büyümeden fedakarlık gerekebilir. Orta vadede enflasyonun düşmesi sürdürülebilir büyüme zemini yaratır. Orta vadede enflasyonun düşmesi ile büyüme arasında çelişki görmüyoruz. Güven ve öngörülebilirliğin artması büyümeyi destekleyici unsur olacak. Tüketim üzerinden değil üretim üzerinden büyüme hedefimiz var. OVP'de temel hedefleri koruduk, makro tahminleri revize ettik. Fed'in faiz indirmesiyle gelişen ülkelere fon akışı artacaktır.

Geliri yüksek kesimlere prensip olarak sübvansiyon vermememiz lazım. Bunun yerine dar ve orta gelirli kesimleri hedeflememiz gerekli. (Kur korumalı mevduat) Geçen yıl ortalarında 125-126 milyar dolardı, bugün 50 milyar doların altına geldi. Türkiye düşük KKM ile karşı karşıya. Tarımı stratejik sektör olarak değerlendiriyoruz. Planlı üretim kavramıyla hareket ediyoruz. Tarım desteklerine güçlü şekilde devam edeceğiz.

EMEKLİLİK SİSTEMİ DEĞİŞİYOR MU?

Devletin emeklilik sistemi var. Orada bir değişiklik öngörülmüyor. Esas şemsiyemiz oradaki sistemi güçlendirmek. En büyük başarılarımızdan biri bu sosyal güvenlik şemsiyesini tüm topluma yaygınlaştırmamız. Kamunun buradaki katkısı devam edecek ama bunu tamamlayıcı neler yapılabilir diye baktığımızda BES dediğimiz sistemi geliştirdik. Diğerinin yerine ikame bir sistem değil. Bunun makro bir boyutu da var. Cari açık dediğimiz şey iç tasarruf oranıyla yatırım oranı arasındaki farktır. Bizim makro olarak en temel hedeflerimizden biri iç tasarruf oranlarını artırmak, yatırımlarımızı sağlıklı kaynaklarla finanse ederek cari açığımızı düşürmektir. Dolayısıyla bu sistemler çok önemli. Bu tür sistemleri geliştirmeye devam edeceğiz ama genel sistemimizden hiçbir şekilde geri adım atmadık.

EMEKLİLERİ EZDİRMİYORUZ

Şu anda 16 milyonu aşkın emeklimiz var. Genç bir nüfusa sahip olduğumuz halde diğer ülkelerle karşılaştırınca oldukça yüksek. Elimizden gelen tüm imkanlarla emeklilerimizin yanındayız. Çok geniş bir nüfus olunca attığınız her adımın çok büyük maliyetler doğurduğunu bilmemiz gerekiyor. Bütçemizin imkanını sonuna kadar zorlayarak emeklilerimizin yanında olduk. Emeklilerimizi enflasyona ezdirmiyoruz hiçbir zaman. Dolayısıyla 2025'in Ocak ve Temmuz dönemlerinde de yine enflasyondaki gelişmelere bağlı olarak bu artışlar gerçekleştirilecek. Bu yıl, yüzde 41,5 enflasyon beklediğimiz bir yılda, bileşik olarak bunun 2 katı bir artış sağlamış olduk.

Bayram ikramiyesini de yine artırdık. Sosyal alanlarda da emeklilerimizin çeşitli imkanlara erişimi konusunda da çabamızı devam ettiriyoruz."

ERKEN SEÇİM TARTIŞMALARI

Seçimsiz dönemler altın kıymetinde bir dönem, fırsat penceresi. Bunu erken seçim söylemleriyle gölgelemeye çalışanlar ülkeye fayda getirmiyor.