SON DAKİKA



Haber > Ekonomi > En düşük emekli maaşlarına zam için toplantı yapılacak

En düşük emekli maaşlarına zam için toplantı yapılacak

10 Temmuz 2024 Çarşamba - 15:17




Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Bakan Mehmet Şimşek, AK Parti TBMM Grup Başkanı Abdullah Güler ve AK Parti TBMM Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, en düşük emekli maaşlarına zam yapılması için toplantı kararı aldı.





Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), haziran ayı enflasyonunu açıkladığında SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin yılın ikinci 6 ayında alacağı maaş artış oranı belli oldu.

Yüzde 24,73 olarak açımlanan 6 aylık enflasyon oranı emekli maaş zammı olarak uygulandı.

Bu şartlarda kök maaşı 10 bin liranın altında olanların düşük bir zam artışı alması ya da hiç zam almaması durumu ortaya çıktı.

AK Parti kurmayları harekete geçti

Daha önce uygulanan 10 bin lira değerindeki en düşük emekli maaşının artırılması zorunluluğu üzerine AK Parti kurmayları harekete geçti.


Kulislerde yeni en düşük emekli maaşının 12 bin lira olacağı konuşuluyor.

Emekliler için kritik zirve

Toplantı yarın Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde yapılacak. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz başkanlığındaki toplantıya Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, AK Parti Genel Başkanvekili Mustafa Elitaş ve AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler katılacak.

Toplantıda, en düşük emekli maaşı 10 bin liranın artırılması yönündeki çalışma masaya yatırılacak. Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın emekli aylıklarına yapılacak zam oranlarının etkisini kategorize ederek rapor hazırladığı ve Bakan Şimşek'in, yapılan çalışmayı toplantıda paylaşacağı belirtildi.

Görüşmelerin ardından belirlenecek zammın birkaç maddeyle Meclis Başkanlığına sunulacağı ve yasama dönemi bitmeden genel kurul gündeminde kabul edileceği belirtildi. Toplantıda emekliye seyyanen zammın ise gündeme gelmesinin beklenmediği öğrenildi.


Meclis'te görüşülecek

En düşük emekli maaşının belirlenmesinin ardından bu konunun yasalaşması için Meclis'te bir çalışma yürütülecek.

Ömer Çelik açıkladı

Konuyla ilgili daha önce AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, partisinin MYK toplantısı sonrasında soruları da yanıtladığı açıklamalarda emekli aylığına ilişkin bilgi vermiş, bu konuda bir çalışma yapıldığını aktarmıştı.

En düşük emekli aylığına ilişkin soru üzerine Çelik, “Üzerinde çalışılıyor. Çalışma devam ediyor. Henüz karar verilmiş değil. Şu zamana yetişir mi diye bir değerlendirme yapmamız söz konusu değil. OVP'nin korunması esas olmak üzere toplumumuzun her kesiminin yanında olmaya devam edeceğiz” demişti.


En düşük emekli maaşının seyri

Kök maaşının düşüklüğünden dolayı "en düşük maaş düzenlemesi" getirilmişti. En düşük emekli maaşı 2023 yılında 2 kez zam alarak 3 bin 500 liradan, 7 bin 500 liraya yükseltilmişti. En düşük emekli maaşı 25 Ocak 2024'te ise 10 bin lira oldu.

Kök maaşı bu rakamın altında olanlar

Bu düzeyin altında maaş alan emeklilerin maaşları, Hazine desteği ile bu seviyeye tamamlanıyor.

Kök maaşı düşük olanların sayısı


Türkiye’de 16 milyon emekli var. Emekli maaşı 10 bin TL’nin altında olan ise 1 milyon 780 bin kişi bulunuyor.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap