SON DAKİKA



Haber > Ekonomi > Erdoğan asgari ücrete ek zam sinyali verdi: İşte masadaki formüler...

Erdoğan asgari ücrete ek zam sinyali verdi: İşte masadaki formüler...

16 Haziran 2022 Perşembe - 10:22




Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın dün yaptığı konuşmada asgari ücrete enflasyon farkı verileceğinin sinyalini vermesinin ardından yapılacak zam merak edilmeye başlandı. İşte masadaki formüller...





Asgari ücret Aralık 2020'de bir önceki yıla oranla yüzde 50 artışla 4 bin 253  lira olarak belirlenmişti. Aradan geçen 5 ayda asgari ücret enflasyon karşısında eridi. Mayıs ayında yıllık enflasyon yüzde 73,50 oldu, yurt içi üretici fiyatları ise yüzde 132,16 arttı. 

ERDOĞAN ASGARİ ÜCRETE ZAM SİNYALİ VERDİ

Asgari ücretin yılın ikinci ayından itibaren enflasyon oranının altında kalmasıyla birlikte Temmuz ayında ek zam beklentisi oluştu. AK Parti iktidarı bugüne kadar Temmuz zammına sıcak bakmazken, Cumhurbaşkanı Erdoğan dün yaptığı açıklama ile asgari ücretliye kesin olarak zam yapılacağını belirtti.

Erdoğan, "Ocak ayında çok önemli adımlar attık, temmuzda enflasyon farklarıyla rahatlama sağlayacağız. Yılbaşında çok daha kapsamlı adımlar planlıyoruz. Şubat-mart gibi enflasyon önemli ölçüde gerileyeceği için attığımız adımların etkilerini göreceğiz" ifadelerini kullanmıştı. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Numan Kurtulmuş da "Temmuz ayında emekli ve memurlarının gelirinin artırılması için çalışmalar var." sözleriyle asgari ücret çalışmasını doğruladı.

ÇALIŞMALAR BAŞLADI, MASADAKİ FORMÜLLER


AK Parti iktidarından ücretliler dahil herkesin gelirinin artırılması yönündeki bir biri ardına gelen açıklamalar sonrası Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ilgili kurumlarla çalışma başlattı.

İktidara yakın Sabah gazetesinin haberine göre asgari ücrete ara zamda 6 aylık enflasyon oranında artırım, yıllık enflasyon farkının yansıtılması, işverenin prim yükünün hafifletilmesi formülleri üzerinde çalışılıyor.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın teklifi üzerine Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplanıp yeni asgari ücreti ister yıllık ister aylık belirleyebilecek. Bunun üst sınırı iki yıl olacak.

ASGARİ ÜCRET TEMMUZ ZAMMI NE KADAR OLACAK?

TÜİK rakamlarına göre yılın ilk 5 ayında enflasyon yüzde 35.64 olmuştu. Merkez Bankası beklenti anketine göre ise 6 aylık enflasyon beklentisine göre 6 aylık enflasyon oranı da yüzde 41 olacak.


4 Temmuz Pazartesi günü açıklanacak haziran ayı enflasyon oranıyla birlikte ilk altı aylık enflasyon oranı belli olacak. Memur ve emeklilere yapılacak enflasyon farkı zam oranı açıklanmasıyla asgari ücretliye yapılacak ara zam da belli olacak. 

Asgari ücrete enflasyon farkı formülü uygulanması durumunda, mevcut durumda net olarak 4.253,40 TL olarak uygulanan asgari ücret yüzde 41 zamlanmış olacak.

Bu durumda asgari ücret Temmuz zammı ile birlikte 5.997,30 TL'ye yükselecek.

Öte yandan asgari ücrete ara zam durumda işverene prim desteği seçeneği de değerlendiriliyor. Asgari ücrette gelir vergisi kaldırılmıştı. Brüt asgari ücrette 760 lira prim kesintisi bulunuyor. İşveren açısından da 876 liralık prim maliyeti bulunuyor. 

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap