SON DAKİKA



Haber > Ekonomi > Ertuğrul Özkök: Türkiye zor durumda

Ertuğrul Özkök: Türkiye zor durumda

18 Eylül 2019 Çarşamba - 15:02




Türkiyenin vergi tahsilat rakamlarını değerlendiren Hürriyet yazarı Ertuğrul Özkök, içki ve sigara vergisinin otomobilden alınan vergiden yüksek olduğunu kaydederek ortaya çıkan tabloda "ekonominin ilk 9 ayındaki durumun pek iç açıcı olmadığını" savundu. "Türkiye’nin işi kolay değil" diyen Özkök "kaçağa" karşı uyardı.





Son bir yılda bandrollü sigaranın fiyatı yüzde 41 oranında arttı. Piyasadaki en ucuz sigaranın 14 liraya yükselmesi, tiryakileri yeni yöntemler aramaya itiyor. Açık tütüne ve bandrolsüz sigaraya yönelen tüketici bu yolla tasarruf ediyor. Ancak bu durum ülke ekonomisi için kayıp demek. Ocak-Ağustos dönemi vergi tahsilat rakamlarını değerlendiren Hürriyet yazarı Ertuğrul Özkök " İlk 9 ayda tütün mamullerinin vergi içindeki payı yüzde 6.64’ten yüzde 7.64’e çıkmış. Artış oranı yüzde 21.2.. Bu böyle giderse sigara kaçakçılığı tekrar büyük ölçüde hortlayacak demektir." yorumunda bulundu.

KAÇAK UYARISI

Alkol için de durumun aşağı yukarı aynı oranlarda olduğunu kaydeden Özkök " İçki satışı düşüyor ama bu da insanlar daha az içtiği için olmuyor. Tam aksine kaçak yoldan alınan içki artıyor. Bu gidişatın sonu kaçak. Bu da hem vergi kaybına yol açabilir, hem de kaçak üretime..." uyarısında bulundu.

"TÜRKİYE'NİN İŞİ KOLAY DEĞİL"

Özkök 9 ay içinde motorlu taşıtlardan alınan verginin 3.1’den 1.38’e inmesine dikkat çekerek "Yani içkiden alınan vergi miktarı, motorlu taşıtlardan alınan ÖTV’yi geçmiş. Bu da ekonominin ilk 9 ayındaki durumun pek iç açıcı olmadığını gösteren en çarpıcı tablo...Diyeceğim Türkiye’nin işi kolay değil..." yorumunda bulundu. 

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap