A+ A-
Yorum
10

IMF'ye Ne Kadar Borcumuz Kaldı?

Yayın Tarihi: 04.01.2015 - 05:21 | Güncelleme Tarihi: 19.04.2012 - 16:29
Türkiye 2008 Mayıs ayından beri IMF'den kredi kullanmıyor. Peki Türkiye'nin IMF'ye ne kadar borcu kaldı?
Bir önceki dönemde Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı olarak hizmet eden Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Türkiye'nin IMF'ye olan kredi borcunu açıkladı. 

"IMF'NİN 500 MİLYAR DOLARA İHTİYACI VAR" 

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, IMF'nin ihtiyacı olan ülkelere verebileceği rakamın 400 milyar Dolar civarında olduğunu, ancak ileriye doğru problem yaşayan ve yaşayacak ülkelerin ne kadar ihtiyacı olabileceğine bakıldığında bu rakamın 800-900 milyar Dolar olduğunu, bu nedenle IMF'nin 400-500 milyar Dolar daha ilave kaynağa ihtiyacı var gibi göründüğünü kaydetti. 

TÜRKİYE'NİN BORCU 2013 MAYIS'INDA BİTİYOR 

 İhracatın hızla coğrafya olarak genişlediğini bundan dolayı da AB'ye olan bağımlılığımızın nispeten daha azaldığını belirten Babacan, Türkiye'nin 2008 Mayıs ayından beri IMF'den kredi kullanmadığını, borç geri ödediğini de hatırlatarak, ''Yaklaşık bizim şu anda 2 milyar doların biraz üzerinde borcumuz kaldı. Ödemeler devam ediyor. 2013 yılının Mayıs ayında da ödemelerimiz tamamlanacak. 2 milyar doların üzerinde ödeme, aslında IMF'nin başka ülkelere kullandıracağı kaynak anlamına geliyor'' dedi. 

"İSTERSEK AL PARANI GİT DERİZ" 

 Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da geçtiğimiz günlerde yaptığı bir konuşmasında konu ile ilgili olarak hükümetin hortumları kestiğini ve koalisyon hükümeti döneminde IMF'e olan 23,5 milyar dolarlık borcun, 2,3 milyar dolara kadar düştüğünü belirterek, "Bu, hortumları keserek olur. İstersek, şu anda IMF'e 'al paranı git' deriz. Fakat gerek yok. Çünkü önümüzdeki yıla kadar vakit var ve çok basit, ufak, düşük bir şey veriliyor. O da önemli değil" demişti.
Etiketler