A+ A-
Yorum
10

iPhone'un yeni özelliği tartışma yarattı!

Yayın Tarihi: 03.11.2024 - 09:29
Apple, iOS 18.1 sürümüyle birlikte önemli bir özelliği devreye aldı. Artık iPhone kullanıcılara çağrı yaparken görüşmeyi kayıt altına alabilecek.
Kaynak:MİLLİYET

Apple’ın iOS 18.1 sürümüyle kullanıcılara sunduğu çağrı kaydetme özelliği oldukça merak uyandırdı. Buna göre çağrıda kayıt işlemi başladığında hem arayan taraf hem de karşı tarafa çağrının kaydedildiği bilgilendirilecek. Ancak burada karşı tarafın onay vermesi gibi bir durum söz konusu değil. Telefon görüşmesinin kaydedilmesini istemeyenler çağrıyı sonlandırmak durumunda kalacak.

 

Ses kaydı ‘Notlar’ uygulamasına kaydedilecek. Kullanıcılar, kaydedilen telefon görüşmelerini ‘Notlar’ı açıp tekrar dinleyebilecek ve yazılı olarak dökümünü ve özetini alabilecek.

TÜRKİYE’DE ÇAĞRI KAYDETMEK SUÇ MU?

Peki Türkiye’de çağrı kaydetmek yasal mı? İzinsiz ses kaydı almak ve bunu kişinin aleyhinde kullanmanın cezası ne? iPhone telefonlara getirilen çağrı kaydetme özelliğini uygulamak bir sorun yaratır mı?

Konuyla ilgili tüm merak edilenleri Avukat Yusuf Enes Arslan ve Avukat Kerem Olcayto, milliyet.com.tr’ye açıkladı.

Avukat Kerem Olcayto’nun açıklamaları şu şekilde: “Kişiler arasında aleni olmayan konuşmaları kişinin rızası dışında herhangi bir aletle dinleyen, cihaza kaydedenlerin kanunda 2 yıldan 5 yıla kadar hapis ile cezalandırılacağına dair hüküm var. Bu tespit edilirse kanunda belirtildiği gibi bir kişinin rızası dışında ses kaydı alındığı ve bunun aleyhine kullanıldığı anlaşılırsa 2 yıldan 5 yıla kadar cezası var. Daha önceden bir sabıka kaydı yoksa, ilk suç kaydıysa en alt sınırdan ceza verilir, yani 2 yıl gibi bir cezası olur.


Telefonda var olan bir donanımsal özellikle çağrı kaydetme eklenebilir. Özelliğin eklenmesiyle ilgili o ülkede bunun yasak olup olmamasının öncelik olduğunu düşünmüyorum. İşin hukuki olup olmama kısmı şurada başlıyor. Eğer telefon esnasında kayıt işlemi başladığında, kaydedildiğine dair bildirim karşı tarafa gitmiyorsa, bizim yasamızda karşı tarafın rızası olmadığı için bu yasak oluyor.

Bunun telefonda özellik olarak bulunması tek başına bir suç değildir. İşin hukuki kısmı, suç olup olmadığı ile alakalıdır. Mevcutta kullanılan görüntülü konuşma özelliklerinde ekran görüntüsü veya fotoğraf çekildiğinde fotoğrafın alındığına dair uyarı veriliyorsa arama yapıldığında ses kaydı alındığına dair karşı tarafa bir bildirim yapılıyorsa bunda bir sakınca yoktur. Çağrı kaydı yapıldıktan sonra karşı taraftaki kişi uyarıyı bilmesine rağmen konuşmaya devam ediyorsa artık kişinin bir bilgisi vardır. Uyarıya rağmen konuşmaya devam ediyorsa ses kaydı alındığını kabul etmiş oluyor.

Burada temel kriter nasıl uygulanacağıdır. Ses kaydı herhangi bir şekilde uyarılmadan alınmışsa bu yasal olmayan yollarla kişinin bilgisi ve rızası dışında alındığı için ses kaydının geçerliliği yoktur. Karşı tarafa ses kaydedildiğine dair bir uyarı giderse, şahıs bilgisi dahilinde konuşmayı sonlandırmıyorsa artık hukuki delil sayılabilir kısmındaki tartışmalara uygun zemin oluşur.