SON DAKİKA



Haber > Ekonomi > İşte TÜİK ile ENAG'ın enflasyonu arasındaki farkın nedeni

İşte TÜİK ile ENAG'ın enflasyonu arasındaki farkın nedeni

06 Ağustos 2022 Cumartesi - 14:34




Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) Başkanı Prof. Dr. Veysel Ulusoy TÜİK ile ENAG arasındaki enflasyon hesabındaki uçurumun nedenini canlı yayında açıkladı.





Her ay düzenli olarak açıklanan ve dün yapılan son açıklamayla son 24 yılın zirvesine çıkan enflasyon rakamlarıyla ilgili tartışmalar tüm hızıyla sürüyor.

Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan enflasyon rakamlarının kat be kat üzerinde enflasyonlar açıklayan ve bu nedenle de hedef tahtasına oturtulan Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) Başkanı Prof. Dr. Veysel Ulusoy TÜİK ile ENAG arasındaki farkın nedenini canlı yayında açıkladı.

Dün Türkiye İstatistik Kurumu, Tüketici Fiyat Endeksi temmuzda yüzde 2,37 artarken, yıllık bazda yüzde 79,60 olduğunu, yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE) yıllık %144,61, aylık %5,17 arttığını açıklamıştı. TÜİK'in bu resmi açıklamasıyla yıllık tüketici enflasyonu 1998 yılından bu yana en yüksek seviyeye çıktı. Ayrıca yine TÜİK'e göre , Üretici fiyat endeksi ise temmuz ayında bir önceki aya göre yüzde 5,17, bir önceki yılın aralık ayına göre yüzde 70,04, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 144,61 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 97,30 artış gösterdi.

Ancak TÜİK'ten sadece yarım saat önce kendi hesaplama yöntemiyle enflasyonu hesaplayan Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) Temmuz ayı tüketici enflasyonunun temmuz ayında yüzde 5.03, son 12 ayda % 176,04 oranında arttığını açıklamaıştı. Yine ENAG verilerine göre Yılbaşından itibaren 7 aylık (Ocak-Temmuz) enflayson artışı ise yüzde 80.35 olarak gerçekleşti.

ENAG ile TÜİK arasındaki enflasyon rakamlarındaki büyük makas hem dikkat çekiyor hem de tartışılmaya devam ederken,  ENAG'ın kurucusu ve yazar Prof. Dr. Veysel Ulusoy bugün gazeteci Cüneyt Özdemir'in Youtube üzerinden yaptığı canlı yayına konuk oldu.


Canlı yayına damgasını vuran açıklamalara imzasını atan Prof. Dr. Ulusoy, TÜİK ile ENAG arasındaki enflasyon farkının nedenleri sorusuna yanıt verdi.

tüik ile enag arasındaki enflasyon farkı

İşte Prof. Dr. Veysel Ulusoy'un canlı yayınca Cüneyt Özdemir'e yaptığı açıklamalar:

Bizim kullandığımız metodumuz, enflasyon sepetimizdeki 409 ürün ve onun altındaki ürün çeşidi de ağırlıkları da TÜİK ile aynı. Biz sadece daha dinamik bir şekilde saatlik ve günlük enflasyonu buluyoruz. Onu da aylığa çevirebiliyoruz. Yani günlük 250 bin veriyi elde edebiliyoruz. Oysa TÜİK'in aylık veri sayısı sadece 550 bindi. ENAG'tan sonra bizim metodolojimizi uygulayarak bunu 1 milyona çıkardılar. Bizim aylık verimiz 7,5 milyon. Yani biz enflasyonu TÜİK gibi tahmin etmiyoruz, biz enflasonu dinamik bir şekilde hesaplıyoruz.

Artık insanlar internette ve sosyal medyadaki ürün fiyatlarıyla kıyaslama yapıyorlar. Fiziki olarak markete gitseler de internetteki fiyatlarla kıyas yapıyorlar. Biz sadece farkımız markete gitmiyoruz, piyasaya inmiyoruz. Tüm internetteki fiyatları alabiliyoruz. Bu kadar basit.


Bunun en güzel örneğini Harward ve MIT yapıyor. Ancak Harward ve MIT yapınca kimsenin sesi çıkamıyor. Ama biz sanki ezilmeye mahkum bir birim gibi, yok efendim devlet dışında veri yayınlayamazsınız, yok efendim TÜİK dışında monopol olamazsın gibi akıl dışı yaptırımlarla karşılaşıyoruz.

Gazeteci Cüneyt Özdemir Prof. Dr. Ulusoy'un bu açıklamalarını "benim anladığım kadarıyla siz online satış sitelerindeki fiyatları çekiyorsunuz ve kıyaslayarak bu fiyat bu kadar arttı diyorsunuz" diye özetledi.

Özdemir'in bu özeti sonrasında Prof. Dr. Ulusoy "Bu kadar. Günlük enflasyonu böyle hesaplıyoruz ve bu sepet TÜİK'in enflasyon sepeti ile bire bir aynı, ağırlıkları da aynı." dedi. 

Beğendim
2
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap