A+ A-
Yorum
10

Kira fiyatlarında yeni dönem: Artış hızı enflasyonun gerisinde kaldı

Yayın Tarihi: 06.08.2024 - 09:10 | Güncelleme Tarihi: 06.08.2024 - 09:09
Enflasyon rakamlarının açıklanmasıyla birlikte ağustos ayı kira zam oranı belli oldu. Buna göre konut kiralarında uygulanan zam tavanı %65,93 olarak kaydedildi. Özellikle bir önceki yıl ile karşılaştırıldığında konut kiralarının enflasyonun altında arttığı gözlemledi. Peki kiralarda daha fazla artış olur mu? İstanbul, İzmir ve Ankara’da son durum ne? İşte detaylar...

Son dönemde kira artış hızının enflasyonun gerisinde kaldığı belirtiliyor. Örnek vermek gerekirse geçen sene 20 bin TL’ye kiraya verilen bir daire için yasal sınır olan yüzde 65 üzerinden zam yapılsa bu 33 bin TL’yi buluyor. Ancak aynı apartmanda başka bir daire yeni kiraya verilirken 28 bin TL’den alıcı buluyor.

Yani kirada artış hızı enflasyona göre yavaşlama gösteriyor. Peki bu durum ne kadar daha sürer? Kira fiyatlarında reel bazlı düşüşün nedeni ne? Üç büyükşehirde kira fiyatları ne durumda?

Konuyla ilgili tüm merak edilenleri milliyet.com.tr’ye açıklayan Gayrimenkul Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı şu ifadeleri kullandı: “Son aylarda artan enflasyon kira artışlarına da yansımaya başladı. Açıklanan son enflasyon rakamına göre kira artışları yüzde 65 seviyesinde oldu.

‘KİRA ZAM SINIRI YÜKSELMEYE DEVAM EDECEK’

Örneğin 30 bin TL olan bir kiraya enflasyona göre artış yapılırsa bu 50 bin TL’ye kadar çıkıyor. Yüzde 65.93 olan son 12 aylık ortalamada ivme artmaya devam ediyor. Enflasyon ortalaması geriden geldiği için kira üst sınırının yükselmeye devam edeceğini göreceğiz.

Bu durum özellikle son 1 yılda yapılan kiralarla ilgili kısmı etkiliyor. Geçen sene 20 bin TL’den yapılan bir kira kontratında 1 yıl sonra TÜFE oranında zam yapıldığında yeni kira bedeli 33 bin TL’yi buluyor.

Her ne kadar eskiden devam eden ve yüzde 25 sınırına uyan kiracıları bu durum çok etkilememiş gibi olsa da son 1 yılda yüksek bedel ile yapılan kiralamalarda yeni zam artışları hissediliyor.

Kira enflasyonunu baz aldığımızda kira artışları piyasada aynı ölçüde gerçekleşmedi. Kira artışları yüzde 30 ile yüzde 40 seviyelerinde kaldı diyebiliriz. Hal böyle olunca da geçen sene değil de bugün tutan bir kişi daha uyguna ev bulabiliyor. 33 bin TL olacak bir evi şu an için 27-28 bin TL olarak bulabiliyor.

FİYATLAR YÜKSELECEK Mİ?

Bu durum çok devam edecek gibi gözükmüyor. Eylül ayı itibarıyla tayinler, üniversitelerin açılması, ağustosun son çeyreğinde kira fiyatlarını yukarı çekiyor olacak. Rakamların 2-3 ay sonra dengeyi bulacağını söylemek mümkün.

Bu süreçten iş yerleri daha fazla etkileniyor olacak. Konutlardan ziyade iş yerlerinde TÜFE artışları vardı. Son TÜFE artışları kiracı olan iş yerlerini zorlayacak rakamlara doğru ilerliyor.

İSTANBUL, İZMİR VE ANKARA’DA FİYATLAR NE DURUMDA?

Kira fiyatları açısından İstanbul’da metrekarede 200 TL’nin üzerindeyiz. Ortalama 100 metrekare bir daire minimum 20 bin TL’den başlıyor. Yeni yapı ise 100 metrekarede bu fiyat 25-26 bin TL’ye çıkıyor. İzmir’de metrekarede ortalama fiyatlar 180-190 TL seviyelerinde, Ankara’da da 150-160 TL seviyelerindedir.”

MİLLİYET

Muhabir/Editör:Erol Taşkın
Etiketler