A+ A-
Yorum
10

Merkez Bankası'nın asgari ücret zammı çıkışına 120 iktisatçı ortak bildiriyle tepki gösterdi

Yayın Tarihi: 28.10.2024 - 15:29
Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan'ın Washington'da yatırımcılarla gerçekleştirdiği görüşmelerde 'yüzde 25 civarı asgari ücret artışının enflasyonla uyumlu olacağı' mesajını verdiği iddia edilmişti. Karahan'ın çıkışına tepki gösteren yaklaşık 120 iktisatçının ortak imzasıyla yayımlanan bildiride yüzde 25'lik asgari ücret zammının çalışanlar için kaygı verici olduğu belirtildi.
Kaynak:HABER MERKEZİ

Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan'ın 23 Ekim tarihinde Washington'da yatırımcılarla gerçekleşen toplantısında yüzde 25 civarı asgari ücret artışının 2025 enflasyon görünümüyle uyumlu olacağı mesajını verdiği öne sürülmüştü.

"YÜZDE 25'LİK ZAM KAYGI VERİCİ"

Karahan'ın bu çıkışı iktisatçıların tepkisini çekerken 120 ekonomist asgari ücrete yapılması beklenen yüzde 25'lik zammı kaygı verici olarak değerlendirdi.

Türkiye'nin önde gelen üniversitelerinin yanı sıra yurtdışı üniversite ve kurumlarını temsil eden ekonomistler yayınladıkları ortak bildiride "Asgari ücret artışlarında gerçekleşen enflasyon oranının dikkate alınması ve gelir dağılımını da gözeten bütüncül bir ekonomi politikası izlenmesi" için ekonomi politikasını yönetenleri "acilen" adım atmaya çağırdı.

"BU PLAN BİLİMSEL VE SOSYAL AÇIDAN KAYGI VERİCİDİR"

Ekonomistlerin yayınladığı ortak bildiride, uygulanan para ve maliye politikaları, enflasyonla mücadele hedefi doğrultusunda şekillendirildiği belirtilerek, "2024 yılı Temmuz ayında asgari ücret artışından kaçınılması ve 2025 yılı Ocak ayı için öngörülen artışın gerçekleşen enflasyon yerine beklenen enflasyon oranı (yüzde 25) baz alınarak belirlenmesi planı, bilimsel ve sosyal açıdan kaygı vericidir" denildi. Metinde enflasyonla mücadelenin toplumsal maliyetinin adil dağıtılması gerektiği, asgari ücretlilerin alım gücünün korunmasının sosyal devletin bir gerekliliği olduğu da vurgulandı. Ayrıca metinde gerçekleşen enflasyon oranının altında yapılacak ücret artışlarının gelir dağılımını daha da bozacağına da dikkat çekildi.

Etiketler